Kirjasynttärit: 1952

Tove Janssonin Hur gick det sen? Kuinkas sitten kävikään? ilmestyi samanaikaisesti ruotsiksi ja suomeksi vuonna 1952.  

Fritz Baumgartenin Metsäkoulu: iloinen kuvakirja pikkuväelle (WSOY, suom. Hannes Korpi-Anttila) oli ensimmäinen Baumgartenin kuvakirjasuomennos.  

Tammen kultaiset kirjat -sarjan ensimmäiset kirjat olivat Katryn ja Byron Jacksonin Meidän Mirri ja Jane Wernerin Pörri, pieni ankanpoika. Molempien kuvitus on Alice ja Martin Provensenin ja suomennos Lea Karvosen. Tammen kultaiset kirjat -sarjassa on julkaistu 2020-luvulle tultaessa yli 240 nimekettä. 

Poliitikko Hertta Kuusisen lastenromaanin Ymmi ja hirvi on kuvittanut Kylli-tätinä tunnettu Kylli Koski. Kylli Koski on kuvittanut myös V. Kurkion kirjoittaman poikien seikkailukirjan Etsivätoimisto Valkoinen Torakka: todellisten poikien todellisia seikkailuja (Otava). 

Suomenruotsalaisen Eric Gardbergin kirjassa Zebran Sebulon och andra djursagor (Lindström & C:o, suom. Seepra Sebulon ja muita eläinsatuja, Valistus) on Tove Janssonin kuvitus. 

Monista kansainvälisistä klassikoista otettiin uusia painoksia, kuten Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa (WSOY, suom. Anni Swan), Charles Kingleyn Vellamon lapset: satukertomus maalapsosille (Karisto, suom. Lyyli Vihervaara) ja Frances Hodgson Burnettin Kadonnut prinssi (WSOY, suom. Toini Swan). Teosten kannet oli suunnattu selkeämmin lapsiyleisölle kuin ensimmäisissä painoksissa. Liisan seikkailut ihmemaassa -kansi on Rudolf Koivun tekemä. 

Astrid Lindgren oli vuonna 1952 jo vakiinnuttanut asemansa ja hänen teoksistaan ilmestyi useita suomennoksia, mm. Melukylä-sarjan toinen osa Melukylässä tapahtuu (suom. Laila Järvinen). 

Aira Brinkin nuortenromaani Memmoin arvat ilmestyi Tammen nuorten sarjassa ja sen on kuvittanut Henrik Tikkanen. Käsikirjoitus sijoittui toiseksi pohjoismaisessa nuortenkirjakilpailussa. 

Kirsti Heporaudan romaani Koulukodin tyttö (WSOY) kertoo Laineesta, joka ei kestä olla kotona isän uuden naisystävän ja vauvan kanssa. Hän hakeutuu kaupungille ja päätyy tekemään pikkurikoksia. Pian Laine päätyy koulukotiin. 

Laura Latvalan runokirjan Hulivili-kili ja muita lastenrunoja (WSOY) on kuvittanut Helga Sjöstedt. 

Olavi Ingmanin Laula sinäkin: koulun laulukirja (WSOY) sisältää 300 laulua nuotteineen.  

Lasten kaupunki : B-messuhalli : B-mässhallen : 10-19.10.52 = Barnens stad (Pelastakaa Lapset) on messujen ohjelmakirjanen, joka sisältää mm. kertomuksia, kaksi runomuotoista sarjakuvaa ja tietoa partiotoiminnasta. Rouva Alli Paasikivi toimi toisien Lasten Kaupunki -messujen suojelijana. 

Partiotyttömme / Flickscouting i Finland / Our girl guides (Otava) on partiotyttötoimintaa esittelevä valokuvateos, jonka on toimittanut Mirja Huuhka.