Kirjasynttärit: 1922

Vuonna 1922 julkaistiin Jalmari Finnen Hassu kissa ja Johanssonska (Otava). Kirja kertoo, kuinka musta kissa pakenee vappuaattona ylioppilaiden kujeita Havis Amandan lakin päälle. Torimyyjä Johanssonska pelastaa kissan ja ottaa sen lemmikikseen. Lilli Porthanin Merenneito (Gummerus) sisältää satuja ja kertomuksia.  

Monica Ehströmin kuvakirjassa Marcus och hans hatt (Schildt) poika saa lahjaksi korkean hatun, jonka avulla hän pääsee matkustamaan Suomea lämpimämpiin maihin. 

Jussi ja Maija ja Isolaiska (Työväen kirjapaino) on Ola Fogelbergin värikuvitettu kuvakirja, jossa jättiläinen Isolaiska huijaa perhettä, joka rakentaa taloa metsään. 

Olavin matka Myllykalliolle (Kirja) kertoo 4-vuotiaasta Olavista, joka lähtee koiransa kanssa Myllykalliolle maailmaa katselemaan.  

Hanna Järven nuortenkirja Martan kotipuuhia (Valistus) kertoo Martan kesästä maalaistalossa. Anni Swanin Pikkupappilassa (WSOY) -kirjan päähenkilö on taiteellinen ja impulsiivinen 12-vuotias Ulla. Jalmari Saulin Suursaaren sissit (Karisto) sijoittuu 1500-luvulle Turun saaristoon ja Ahvenanmaalle. 

Ensimmäistä kertaa suomeksi ilmestyi Charles Perraultin Hanhiemon satuja (WSOY) Gustave Dorén kuvittamana laitoksena sekä J. M Barrien Pekka Poikanen (WSOY), joka tunnetaan paremmin myöhemmällä nimellä Peter Pan. Molemmat teokset suomensi Tyyni Haapanen-Tallgren. 

Käännettyjä nuortenkirjoja ovat mm. L. M. Montgomeryn Anna omassa kodissaan (WSOY, suom. Hilja Walldén), Frederick Marryatin Lentävä hollantilainen (Kirja, suom. Väinö Nyman), H. Rider Haggartin Kuolematon kuningatar (Kirja, suom. O. E. Nyman) sekä Johanna Spyrin Nelliä kasvatetaan (Otava, suom. Annikki Setälä). 

Teodor Schalinin ABC (WSOY) on kuva-aapinen, jonka kuvituksena on siluettikuvia. Kuvissa ja runoissa esitellään pääasiassa ammatteja. Aino Ståhlbergin Pikku Matin aapinen (Otava) kuvakirja-aapisessa on tyylitelty, moderni puna-musta kuvitus ja tekstinä loruja ja sananlaskuja. Tekijä on presidentti K. J. Ståhlbergin vanhin tytär. 

Olga Auteren Pojat ja tytöt kanoja hoitamassa (WSOY) on lapsille ja kotitalouksille suunnattu tarinallinen oppikirja, jossa Aune Kantola haluaa perustaa kanalan. 

Ajanviettoa lapsille: hauskoja leikkely-arkkeja pienelle väelle (Th. Johansson, Kouvolan kirjapaino) sisältää paperinukkeja ja muita leikattavia paperileluja. 

Yrjö Karilaan Koululaisen muistikirja ilmestyi vuosittain 1913–1969. Vuoden 1922 kirja on kymmenes vuosikerta. Kirjassa on ajankohtaista tietoa, arvoituksia ja tehtäviä.