Aino Isojärvi

Aino Isojärvi

MA, kulttuuritoimittaja, tutkija, kriitikko, opettaja, kirjastonhoitaja

Asiantuntijuus:  disneyfikaatio, animaatio, animaatioelokuvat, animaatiosarjat, lastenelokuvat, satuelokuvat, fantasiaelokuvat, adaptaatio, Walt Disney, lastenkulttuuri, lastenviihde, sadut, klassikot, roolimallit, ihanteet, valtasuhteet, ideologiat, hierarkia, perhe, lapsikäsitys, isyys ja vanhemmuus lastenteoksissa, maskuliinisuus, sukupuolentutkimus, feministinen kirjallisuudentutkimus, eläinkirjat, puhuvat eläimet, eläimet animaatioissa, hevoset lastenkirjallisuudessa, hevoset lastenelokuvissa, viktoriaaninen lastenkirjallisuus, Anna Sewell, Uljas Musta, My Little Pony, bronykulttuuri, populaarikulttuuri.

Yhteystiedot:  aino.isojarvi(a)student.oulu.fi

Aino Isojärven LinkedIn-sivu

Olen animaatioihin, adaptaatioon, populaarikulttuuriin, lastenkulttuuriin ja sukupuolentutkimukseen erikoistunut tutkija ja opettaja. Tällä hetkellä työstän väitöstutkimustani ja toimin elokuvatutkimuksen lehtorina Oulun yliopistossa. Tutkimukseni pääaiheena ovat Walt Disneyn animaatioelokuvat sekä niiden välittämä perheen sisäinen arvomaailma ja hierarkia. Olen erityisen kiinnostunut siitä, millä tavoin Disney säilyttää, sovittaa tai muokkaa kirjallisten alkuperäistarinoiden suhteita, jännitteitä ja roolimalleja nykyaikaan istuviksi, riippumatta näiden aikaisemmasta kulttuurikontekstista. Tutkin erityisesti, miten miehisyys, maskuliinisuus, isyys ja vanhemmuus ovat ilmentyneet Disney-elokuvissa liikkeen, visuaalisen estetiikan ja narratiivin kautta. Olen myös tarkastellut Disney-elokuvien globaalia kaupallista kontekstia, oheistuotemarkkinointia, kohdeyleisöä sekä Disneyn live action -uudelleenfilmatisointi-ilmiötä.

Olen lisäksi kulttuuriin erikoistunut toimittaja ja kriitikko, sekä lastenkokoelmiin erikoistunut kirjastonhoitaja. Vuosina 2020-2021 toimin myös vertaisarvioidun Sukupuolentutkimus-lehden kirja-arviotoimittajana.

Olen aikaisemmin suorittanut kirjallisuuden kandidaattitutkinnon sekä nykytaiteen maisteritutkinnon Kentin yliopistossa, Englannissa. Olen lastenelokuvan lisäksi perehtynyt lastenkirjallisuuden syntyvaiheisiin, sen sukupuolittumiseen sekä eläinhahmojen käyttöön lastenkirjallisuudessa. Olen syventynyt etenkin Anna Sewellin Uljas Musta -teokseen, viktoriaaniseen  lastenkirjallisuuteen sekä hevosaiheisiin lastenkirjoihin. Olen tarkastellut myös klassikkolastenkirjojen muuntautumista lastenelokuviksi, animaatioiksi ja lasten tv-sarjoiksi sekä lasten kulutusviihteeksi.

Palvelut: / / / / /
Asiasanat: / / / / / / / / /