Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttely esittelee vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjasadon. Näyttely on esillä Lastenkirjainstituutin kirjastossa 8.4.-29.5.2023.
Kirjakori sisältää vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjat, jotka on saatu Lastenkirjainstituutin kirjaston kokoelmiin. Teokset on saatu lahjoituksena kustantajilta. Kiitos kaikille kirjoja lahjoittaneille kustantajille!
Artikkeli: Kuvakirjoja varhaiskasvatukseen
Tiedote 8.4.2024
Lapsille ja nuorille kirjoitetaan kasvamisen kipukohdista tässä ajassa
– painettujen lasten- ja nuortenkirjojen määrä oli vuonna 2023 edellisvuosien tasolla
Lastenkirjainstituutin Kirjakori esittelee kotimaisen lasten- ja nuortenkirjatarjonnan kokonaisuudessaan. Tänään avautuvassa Kirjakori-näyttelyssä on mukana 1322 lasten- ja nuortenkirjaa vuodelta 2023. Painettujen kirjojen määrä on hyvin lähellä vuoden 2022 tasoa, jolloin Kirjakorissa oli 1313 kirjaa. Kirjoista 51 % prosenttia on kotimaisia ja loput käännettyjä. Käännetyistä 75 prosenttia on käännetty englannin kielestä.
Lastenkirjojen (sis. lastenromaanit, sadut ja kertomuskokoelmat) määrä jatkaa edelleen kasvuaan. Lastenkirjojen kokonaismäärä, 353 kirjaa, on vielä suurempi kuin vuoden 2022 määrä, joka oli ennätys vuodesta 2001 jatkuneessa Kirjakori-tilastoinnissa. Kotimaisia lastenkirjoja on vuoden 2023 Kirjakorissa 213 ja käännettyjä 140.
Lasten- ja nuortenromaaneissa oli viime vuonna vahvasti esillä nykylapsuuden ja -nuoruuden kuvaus, johon liittyy erilaisia murros- ja kipukohtia. Kasvaminen lapsesta nuoreksi ja elämän muuttuminen kasvun myötä aiheuttaa kirjojen päähenkilöille epävarmuutta. Turvaa haetaan perheestä ja ystävistä, joiden merkitys on suuri. Kiusaaminen, ulkonäköpaineet ja sosiaalisen median luoma kuva maailmasta vaikuttavat vahvasti kirjojen lasten ja nuorten elämään.
Pienemmille lukijoille suunnatuissa kuvakirjoissa painottui edelleen tunteiden käsittely. Kirjoissa kerrotaan etenkin negatiivisista tunteista ja niiden hallinnasta. Muita vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuudessa esille nousseita teemoja ovat historia ja matkustaminen ajassa, moninaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen sekä kansanperinteisiin tai myytteihin pohjautuvat tarinat. Myös ympäristöaiheita käsitellään niin lasten tietokirjoissa kuin fiktiossakin. Viime vuoden kirjoissa esillä olivat etenkin eläinten oikeudet sekä luonnon ja lajien moninaisuuteen liittyvät aiheet.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tarjonta on Suomessa monipuolista ja laadukasta. Luettavaa löytyy monenlaisista aiheista eri ikäisille ja lukutaidon eri tasoilla oleville lukijoille.