Pimeitä voimia liikkeellä

1743

Marjatta Levanto & Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja. Teos 2018. 152 s.

Pari vuotta sitten Marjatta Levanto kertoi Onnimannin haastattelussa, että hänellä oli tekeillä Paholaisen päiväkirja. Hanke kuitenkin laajeni, sillä valmiissa teoksessa paholaisten ja pirujen osuus on vain kolmannes, ja mukana on muitakin pahan edustajia hirviöistä noitiin ja jättiläisiin.

Kirjan lähtöideana on ikiaikaisten pahuuden edustajien huoli asemastaan. Ihmiset eivät enää pelkää niitä, ja rinnalle on tullut uusia heppoisia yrittäjiä. Niinpä pidetään suuri kokous, jossa peripahikset suunnittelevat ”oikeaoppista” Pelottelun Käsikirjaa. Tarinan kertoja selostaa, mitä eri olennot paljastavat historiastaan ja toimintatavoistaan.

Aiempien tietokirjojensa tapaan Levanto yhdistää taide- ja kulttuurihistoriaa kansanperinteeseen. Teksti etenee taidekuvien pitkospuita pitkin halki pahuuden vuosituhantisen hetteikön. Noin 80 taideteoksesta valtaosa on Euroopasta 1800- ja 1500-luvuilta, mutta mukana on myös aasialaisia kuvia ja pilkahdus Afrikkaa. Aikajänne ulottuu 1100-luvulta 1900-luvulle.

Perustarinan rinnalla kulkee Julia Vuoren hupaisa sarjakuva Kolmen tien risteyksen koulusta, jossa pikku kummitukset ja hirviöt puuhaavat nykymalliin kännyköineen ja energiajuomineen. Ne kuvittavat osaltaan pahuuden maailman jatkuvaa muutosta ja myös laajentavat kirjan kohderyhmää nuorista myös lapsiin.

Kirja on huolella toimitettu lähteineen ja kuvaluetteloineen ja esineenä tyylikäs kangasselkineen ja kuultopapereineen. Formaatti on kuitenkin liian pieni, sillä runsaimmista kuvista ei saa selvää ilman suurennuslasia. Kuvateksteissä olisi myös voinut avata taideteosten symboliikkaa ja yksityiskohtia tarinassa kerrottua enemmän.

Tekstin kohdissa, joissa käydään rajaa uskomusten ja luon­­nontieteellisten todistei­den­ välillä, on hiukan pinnistelyn ma­kua. Jonkin kerran myös kertojan ja pahispuhujien roolit sekoittuvat, eikä ole ihan selvää, miten asiat ”oikeasti” ovat. Kirjan lopussa onneksi selitetään, että pimeyden voimat ovat mielikuvitusta ja että pelottavien olentojen kautta kanavoidaan tunteita.

Siksi kauhu kiehtoo – myös tällainen sivistynyt kauhuvalistus.

Tuula Korolainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: