Markus Ikola: Jasu mestarimokaaja. Karisto 2018. 132 s.
Jämsäläisen opettajan Markus Ikolan notkeasti rullaava esikoisromaani tutustuttaa lukijan Jarmoon eli Jasuun, alakoulun kuudetta luokkaa aloittelevaan poikaan, jolle sattuu ja tapahtuu.
Menossa mukana on joukko Jasun luokkakavereita, kuten kaikelle mahdolliselle allerginen, suorastaan myyttisen pienikokoinen Peter sekä Pohjanmaan lakeuksilta, Lapualta, muuttanut Lauri.
Tarinan keskeisiä henkilöitä ovat myös Jasun isä, ylipainoinen putkimies Urho, kurkkuviipaleet kasvoillaan itseään etsivä Ulla-äiti sekä maailman ärsyttävin isosisko Janttu. Siskoaan Jasu tosin yrittää jossain määrin sietää, sillä Jantun paras ystävä on ihana Ninni, johon poika on epätoivoisesti ihastunut. Tärkeässä roolissa on välillä myös Jasun luokanopettaja, hyväntahtoisuudessaan hiukan Timo Parvelan Ella-kirjojen opettajaa muistuttava Nieminen.
Jasu ja kumppanit koheltavat tarinassa eteenpäin kommellus kerrallaan ja vain jännitys siitä, onnistuuko Jasu herättämään Ninnin huomion, kulkee systemaattisemmin läpi koko kirjan. Jasu mestarimokailee esimerkiksi maatilavierailulla, psykologin vastaanotolla sekä rytmisen voimistelun ryhmässä, jonne poika ajautuu luettuaan lehti-ilmoituksen tekstin väärin ja kuvitellen aloittavansa bodaustreenit ”ryhmien voimailu” -porukassa. Myös lastenkirjojen peruskauraa – salapoliisikäänteitä – saadaan mukaan.
Huumoria ja vitsejä ovat sivut sakeanaan ja monet varmasti osuvatkin maaliinsa. Vapauttavaa vitsailua revitään esimerkiksi murrosiän hämmentävistä muutoksista, mikä on mainiota. Ikola käsittelee fiksusti mutta rennosti myös kavereiden keskinäistä erilaisuutta. Laurin puhuman murteen tai pohjalaisviljelijöiden elämäntavan tai asenteiden huvittavuudesta en tosin ole ihan varma, mutta ehkä nekin sopivaa kohderyhmää naurattavat.
Vain väsynyttä hymähtelyä sen sijaan kirvoittaa vinoilu sukupuoliin liittyvistä ennakkokäsityksistä. En ymmärrä, miksi lastenkirjassa pitää toistaa ja vahvistaa esimerkiksi sellaista väsähtänyttä ja vähitellen toivottavasti aikansa elänyttä käsitystä, että pojat ja miehet kaipaavat jotakin määrittelemätöntä vapautta, jota tytöt ja naiset yrittävät rajoittaa ja hallita.
Marjo Jääskä
Teostyyppi: lasten romaanit
Kustantaja: Karisto
Onnimanni-numero: 2018/03