Nuoruus sodassa

Sitruunapuiden aika

Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika (As Long as
the Lemon Trees Grow, 2022). Englannista suom.
Helene Bützow. Tammi 2023. 571 s.

Young Adult- eli YA-kirjallisuus on hämärtänyt eroa aikuisten- ja nuortenkirjallisuuden välillä jo pidemmän aikaa ja genren sisällä ilmestyy vähän väliä teoksia, jotka voisi yhtä hyvin luokitella aikuistenkirjoiksi. Katouhin esikoisteos Sitruunapuiden aika kertoo nuoresta Salamasta, joka yrittää pitää itseään kasassa ja elää nuoruuttaan keskellä Syyrian sisällissotaa samaan aikaan, kun kamppailee sisäisesti sen kanssa lähteäkö vai jäädä. Kuviota sotkee komea Kenan, joka haluaa kertoa maailmalle, mitä Syyriassa tapahtuu, raskaana oleva Layla, joka on Salamalle kuin sisar, ja mystinen Khawf, joka vainoaa Salamaa kammottavilla muistoilla. Ilmeisesti Katoufin teos pohjautuu suurimmaksi osaksi tositapahtumiin ja todellisten ihmisten tarinoihin.

Sitruunapuiden aika on maagisrealistisia elementtejä sisältävä selviytymistarina ja rakkaustarina, joka ei ainakaan päästä nuoria lukijoita helpolla tai aliarvioi heitä. On pakko ihailla myös kirjailijan tapaa ottaa tietoisia riskejä. Aikuistenkirjassakin olisi uskaliasta laittaa periaatteiltaan niin tinkimättömäksi kuvattu päähenkilö tekemään moraalisesti niin kyseenalainen ratkaisu kuin mihin hän epätoivoisesti päätyy. Riskinotto kuitenkin kannattaa – vaikean valinnan seuraukset kantavat draamaa vielä pitkään ja lukija ymmärtää kouriintuntuvasti tilanteen epätoivoisuuden. Syyllisyytensä kanssa kamppaileva Salama saa myös lukijan sympatiat puolelleen. Kirjailijan draamantaju on koko kirjan ajan pettämätön, kauneuden ja kauheuden kontrasti pysyy tasapainossa ilman että kumpikaan vie tehoja toisiltaan. Tarinan perimmäinen toiveikkuus koskettaa aidosti ja juuri se saa myös kauheudet tulemaan iholle entistä tehokkaammin.

Ainoana isompana kauneusvirheenä voisi mainita kohtauksen, jossa Khawf selittää olemustaan. Mielestäni hahmo ei olisi selityksiä kaivannut, ja ne jopa syövät hahmon tehoja. Pienempänä kauneusvirheenä käännöksessä hyppää silmään kirjoitusvirheitä enemmän kuin ison kustantamon isolla rahalla tehdyssä julkaisussa olisi suotavaa olla. Monet käännösratkaisut myös kuulostavat suomeksi kankeilta. Pääosin teksti kuitenkin soljuu ja käännöstä ei edes huomaa käännökseksi, mikä on hyvän käännöksen merkki.

Kokonaisuudessaan Sitruunapuiden aika on kaunis, koskettava tarina nuorista, joilla ei ole lupaa olla tavallisia nuoria, ja jotka lopulta haaveilevat aivan tavallisista asioista sodan keskellä.

Rimma Erkko

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: