Arkista kasvun kuvausta

Huppu seiskalla

Jani Kiiskilä: Huppu seiskalla.
Kuv. Jussi Anttonen. Otava 2023. 176 s.

Huppu seiskalla aloittaa kolmiosaisen trilogian ja kertoo 13-vuotiaan Timon yläkoulun ensimmäisestä vuodesta. Timo haluaa itseään kutsuttavan Hupuksi, sillä etunimestä on liikaa painolastia jääkiekkoa fanittavassa perheessä.

Ulkoisia tapahtumia tärkeämpää on kuitenkin murrosikäisen pojan sisäisen maailman ja ajatusten tajunnanvirtamainen ja uskottava kuvaus, johon on helppo samastua. Kirjan keskiössä ovat myös seurustelukuviot tai pikemminkin niiden puute. Tytöt pistävät Hupun pään ja mahan sekaisin herättäessään hänessä epävarmuutta, utuisia romanttisia haaveita ja kaihoa.

Kasvutarinan kannalta merkityksellisiä ovat myös Hupun suhteet eloisaan mummoonsa ja jääkiekkoilevaan isoveli-Jarskaan. Myös koulukaverit Cola, Mila ja Naku ovat tärkeissä sivurooleissa. Kirja lohduttaa ja antaa vertaistukea identiteettiään vielä etsivälle nuorelle, joka kokee, että legoleikit pitäisi jo jättää taakse. Kesäloman jälkeen Huppu tovereineen on uudessa elämänvaiheessa, ja osa heistä näyttää ulkoisestikin erilaiselta kuin ennen. Kiiskilän kirjan erityinen ansio on tavassa, jolla hän antaa lukijalleen kovien jätkien sijaan samastumiskohteeksi herkän ja taiteellisen pojan mallin.

Jani Kiiskilä on luokanopettaja, kirjailija ja teatteri- ilmaisun opettaja. Hän vietti lapsuus- ja nuoruusvuosiaan Mäntässä harrastaen lätkää. Jää nähtäväksi ryhtyykö Huppukin jossain vaiheessa pelaamaan jääkiekkoa.

Hanna Ronkainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: