Kosmopoliitit koirat

Koirat kartalla

Frances Evans: Koirat kartalla (Atlas of Dogs,
2022). Kuv. Kelsey Heaton. Englannista suom.
Sini Linteri. Nemo 2023. 112 s.

Alkuteoksen kustantaja, australialainen Lonely Planet, on erikoistunut matkaoppaisiin, joten se tuntee maailman ja osaa kartat. Asiantuntemus näkyy näissä teksteissä.

Kirja on yhdistelmä koirarotujen kulttuurihistoriaa ja nykypäivää, alueita, tapahtumia ja henkilöitä. Käsittely on sopivan kevyttä ja sisältää harmittomia anekdootteja. Jalostuskritiikki ilmaistaan hillitysti ilman ahdistavia detaljeja, ja muistutetaan koiran hankinnan eettisistä näkökohdista.

Frances Evans on koiran puolella ja esittelee rotujen parhaita puolia, paikoin söpöilyyn saakka: ne hymyilevät, ovat rakastettavia, hienostuneita, elegantteja ja sielukkaita. Myös sekarotuisia ja kulkureita arvostetaan. Kaltevalle pinnalle joudutaan, kun villikoirien otsikon alla tarkastellaan sudesta lähtien muitakin lajeja nimittämällä niitä epämääräisesti koiran serkuiksi.

Kelsey Heatonin kuvitus on suurpiirteistä. Kartoissa maanosat ja meret hahmottuvat ylimalkaisesti, mutta esitystapa saattaa olla linjassa muiden Lonely Planet Kids -kirjojen kanssa. Koirien piirroshahmot ovat pelkistettyjä, ja jotkin piirteet toistuvat samantapaisina. Habitus näyttää luonnolliselta, ja kuvittaja on usein tavoittanut eläimen liikkeen.

Sisällys jäsentyy maanosittain, joista esitellään 150 koirarotua. Temaattisesti tarjoillaan esimerkiksi ennätyksiä ja eri tehtäviin erikoistuneita ryhmiä kuten terapiakoirat, etsijät ja näyttelijät. Koirat kuulemma osallistuvat jopa tanssiin tai joogaan.

Evans paneutuu rotujen historiaan ja kertoo värikkäästi tapahtumista ja henkilöistä. Lukija tutustuu mitaleilla palkittuihin sotasankareihin ja esimerkiksi maltankoiraan, joka pääsi keskiajalla omistajansa viereen sänkykirppuja houkuttelemaan.

Koiran omistajien henkilögalleriassa on kuuluisuuksia faaraoista kuningattariin ja presidentteihin. Valtioilla, alueilla ja paikoilla on omia nimikkokoiriaan; riveillä vilahtelee sellaisia erisnimiä kuin Peru, Kuuba, Katalonia ja Etna.

Paikkoja, rotuja ja ominaisuuksia sisältävä teksti on haasteellista niin kääntäjälle kuin lukijallekin. Tietolaatikoissa käytetään maanimeä USA, muussa tekstissä ilmaisuna on Yhdysvallat, ja Alankomaat on toisinaan Hollanti. Rivilukija jää ihmettelemään joitakin anglistisia rotunimiä tai sellaisia rakenteita kuin viisto naama, tiukka suu ja syvä kuono.

Koululainen innostunee tarinoiden yksityiskohdista ja oppii rotujen historiaa. Paikannimet kiinnittävät koiria alueisiin ja eloisat kuvaukset saavat haaveilemaan ikiomasta ystävästä, vaikkapa jodlaavasta basenjista.

Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: