Pelon hetkellä on rohkeaa suojautua

Sorsa Aaltonen ja riehuva rotka

Veera Salmi & Matti Pikkujämsä: Sorsa Aaltonen
ja riehuva Rotka. Otava 2023. 32 s.

Kuinka kertoa lapselle kiihkottomasti ristiriidoista, mielipide- ja näkemyseroista tai sodasta, jota ei ratkaista käden käänteessä rakentavalla puheella ja rauhanneuvottelulla?

Nykyisessä yhä levottomammassa maailmassa lastenkirjojenkin on pakko jollain tavalla ottaa kantaa näihin kiperiin kysymyksiin.

Veera Salmen ja Matti Pikkujämsän kuvakirjassa Rotkan klaani pystyttää lupaa kysymättä hyppytornin Iloisen talon lintuyhdyskunnan naapuriin. Meno äityy yhä hurjemmaksi ja turvattomuus lisääntyy. Aaltosella on viisas kumppani, Taivas Lintulahti, joka toteaa, että pelon hetkellä on rohkeaa mennä suojaan ja joskus rohkeutta on sekin, että uskaltaa tottua johonkin uuteen. Niinpä Aaltonen johdattaa Iloisen talon linnut uuteen, turvalliseen kolkkaan, jonne kotkien räyhä ei yllä.

Salmi ottaa humaanein äänenpainoin kantaa sodan jaloista pakenevien ihmisten kipeisiin, mutta välttämättömiin valintoihin. Kirjan nimikin jo havainnollistaa leppeiden vokaalien avulla rauhantahtoiseen demokratiaan luottava Aaltosen ja kolisevien konsonanttien läpitunkeman Rotkan ajattelutapojen vastakkaisuutta.

Pikkujämsän kuvituksessa sopusointuinen idylli ja mielivaltainen kaaos ja väkivalta törmäytetään hyssyttelemättä. Värit ovat myös mielenmaisemia ja tunteiden tulkkeja.

Uskon, että aikuisen johdattelemana tämä kuvakirja herättää vilkasta keskustelua jopa yläkoululaisten parissa.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: