Rikos ja sen rangaistus

Daniel Kalejaiye: Konstaapeli Daniel tässä, moro!

Olavi Höltän teoksen Noora saa syytteen kansikuva

Daniel Kalejaiye: Konstaapeli Daniel tässä, moro! Lasten Keskus 2022. 177 s. 

Olavi Hölttä: Noora saa syytteen. Kuv. Henna Pohjavirta. Art House 2023. 142 s. 

Rikosoikeus on ollut lasten ja nuorten tietokirjoissa erittäin harvinainen aihe. Nuorten lakikirjan (Lakimiesliiton kustannus 2002, uudistettu laitos Talentum 2007) ilmestymisestä on jo yli 20 vuotta, joten uusille kirjoille on tilausta. Konstaapeli Daniel tässä, moro! -kirjan on tehnyt TikTokista tuttu somepoliisi Daniel Kalejaiye. Noora saa syytteen on oikeustieteen asiantuntijan, varatuomari Olavi Höltän, tarinallinen tietokirja, ja sellaisenaan myös trendikäs ilmiö. Kirjat tarjoavat kaksi hieman erilaista asiantuntijan näkökulmaa rikoksiin.

Kalejaiye käy läpi rikoslain kohta kohdalta ja antaa jokaisesta rikosnimikkeestä perustiedot, rangaistusasteikon ja tarinallisen esimerkkitapauksen, joihin on saatu ilahduttavan monipuolinen kirjo erilaisia toimijoita. Kirjassa on myös muutama laajempi artikkeli esimerkiksi mopon virittämisestä, seksuaalirikoksista ja rasismista.

Noora saa syytteen kertoo todelliseen rikostapaukseen perustuvan, mutta fiktiivisen tarinan 16-vuotiaan myymälävarkaudesta ja sen seurauksista: pidätyksestä, kuulustelusta, syytteestä, oikeudenkäynnistä ja tuomion saamisesta. Kirja avaa oikeusjärjestelmän toimintaa ja tarjoaa yhdysvaltalaisia tv-sarjoja realistisemman kuvan siitä, mitä asianajaja tekee.

Kalejaiyen kirja on todella helppotajuinen johdatus rikoslakiin ja toimii myös hakuteoksena, josta voi tarkistaa, mitä erilaiset rikosnimikkeet tarkoittavat. Lopussa on runsaasti laajempia tapauskertomuksia, joiden avulla voi tarkistaa osaamistaan: keksiikö niistä kaiken rikollisen? Suhtaudun varauksella somejulkkisten kirjoihin, mutta tämä on laadukas kirja. Jos somejulkisuus saa nuoret tarttumaan näin hyödylliseen tietokirjaan, se ei ole huono juttu!

Vaikka Noora saa syytteen ei ole toteutukseltaan yhtä houkutteleva kuin somepoliisin kirja, niin silti sen juristimainen paneutuminen oikeusprosessin yksityiskohtiin syytetyn näkökulmasta on kunnioitettavaa. Teoksesta oppii esimerkiksi sen, ettei myymälävarkaudessa tarvitse korvata varastettujen tuotteiden myyntihinnasta arvonlisäveron osuutta. On myös mielenkiintoista nähdä, miltä syytekirjelmä ja käräjäoikeuden tuomio näyttävät. Hölttä korostaakin Kalejaiyea enemmän lain tulkinnan merkitystä ja asianajajan työn tärkeyttä.

Molemmat kirjat ovat erinomaisia avauksia vähän käsiteltyyn, mutta tarpeelliseen aiheeseen. Kalejaiyen kirja toimii koulussa hyvänä oheislukemistona rikoslakiin liittyvissä asioissa alakoulun viimeisiltä luokilta lukioon asti. Noora saa syytteen soveltuu yläkoululaisten ja lukiolaisten käyttöön. Molemmat ovat hyödyksi ammatinvalintakysymyksiä pohdiskeleville. Etenkin asianajajan työtä käsitteleviä kirjoja on niin vähän, että Noora saa syytteen on erityisen tarpeellinen.

Mikko Saari

Teostyyppi:
Kustantaja: /
Onnimanni-numero: