Jerome Martin, Alice James, Lan Cook & Alex Frith: 100 asiaa musiikista (100 things to Know About Music). Kuv. Federico Mariani, Shaw Nielsen, Dominique Byron & Parko Polo. Englannista suom. Marketta Pyysalo. Lasten Keskus 2022. 127 s.
100 asiaa musiikista tarjoaa yleistietoa myös niille, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita klassisesta musiikista. Sisältönsä puolesta teos sopii aikuisellekin lukijalle, sillä siitä löytyy knoppitietoa, jota ei ole musiikin tunneilla opetettu.
Kirja tarjoaa monipuolisen kattauksen maailman musiikista ja akustisesta kulttuuriperinnöstä. Musiikkia jossain muodossa on ollut olemassa niin kauan kuin ihmisiäkin. Monin paikoin vieläkin musiikkia esitetään laulamalla ja perinteisin soittimin, eikä kappaleita merkitä muistiin nuottikirjoituksella. Musiikillinen perintö siirtyy suullisena perimätietona, opittuna ja jäljitellen, sukupolvelta toiselle. Sama pätee soitettuihin sävelmiin folkloren puolella.
Kaikki musiikki on erään määritelmän mukaan meteliä, mutta kaikki meteli ei ole musiikkia. Jos raja jää epäselväksi, tarvittaessa voimme oskilloskoopin avulla määritellä, mikä on musiikkia ja mikä ei. Kirjassa on esillä nykyajan musiikki-ilmiöitä kuten tietokone-ohjelmoitu musiikki, eri äänentoistojärjestelmien sound clash -kilpailut sekä rap-kulttuuri. Teos esittää muun ohessa tiiviin aikamatkan musiikin historiasta sekä musiikin tallentamisen kehityksestä nykypäivän formaatteihin. Esiin nostetaan musiikin tähtikaartia kautta aikain, mikä on hyvä asia. Näin nuoremmatkin sukupolvet saavat tietoa eri aikakausien artisteista ja musiikkityyleistä.
Tämän tietokirjan arvoa lisää myös se, että sisältö ei helposti vanhene. Kirja innostaa hakemaan lisää tietoa vaikkapa Perseuksen galaksijoukon mustan aukon tuottamasta laulusta ja etnisistä soittimista kautta aikain. Toisaalta kirjan voi vallan hyvin ottaa haltuun ajautumatta lainkaan tieteellisille sivupoluille äänioppiin, tähtitieteeseen tai kulttuuriantropologiaan. Kokonaisuutena se palvelee sekä viihde- että opetusnäkökulmaa. Teoksen lopusta löytyy kompakti musiikkisanasto. Sisältö ei ole kokonaisuutena liian raskas ja syväluotaava, mikä sopii varsin hyvin nykypäivän kiireiseen elämänmenoon. Kirjan visuaalinen toteutus ja taitto on onnistunutta, ja kuvitus tukee luontevasti tekstiä.
Hanna Ronkainen
Teostyyppi: tietokirjat
Kustantaja: Lasten keskus
Onnimanni-numero: 2023/02