Yhdenvertaisuuden puolesta

Nuoren antirasistin käsikirja

Tinashe Williamson: Nuoren antirasistin käsikirja (Håndbok for unge antirasister, 2021). Kuv. Thea Jacobsen. Norjasta suom. Terhi Width. Otava 2022. 70 s.

Stereotypiat ja ennakkoluulot omaksutaan usein jo lapsena lähipiiristä. Tasa-arvon puolesta navigoiva norjalainen tietokirja puhuttelee monen ikäisiä ja se soveltuu myös koulujen oheislukemistoksi.

Mallina, näyttelijänä ja tasa-arvon puolestapuhujana kotimaassaan tunnettu Tinashe Williamson käyttää oivaltavasti minäkertojaa, havainnollista dialogia ja konkreettisia esimerkkejä sosiaalisista vuorovaikutustilanteista. Näin hän kiinnittää huomiota siihen, kuinka tärkeää on käyttää oikeita sanavalintoja ja ilmaisuja.

Williamson hyödyntää kirjassa paljon omia kokemuksiaan tummaihoisena norjalaisena, mutta hän taustoittaa myös rasismin syntyä ja keskeisiä käsitteitä. Lisäksi hän osoittaa, että globaalista rasismista ei voi syyttää yksinomaan Charles Darwinin teorioita, vaan kyse on pikemminkin vääristä tulkinnoista yhdistettynä tietämättömyyteen ja pelkoon ihmisten vallanhalusta ja ahneudesta. Ajan saatossa on alettu puhua valkoisten rodun ylivallasta ja etuoikeuksista verrattuna muunvärisiin ihmisiin. Tosiasiassa kaikki maailman ihmiset ovat lähtökohdiltaan samaa rotua, ihonväri vain on erilainen, mikä johtuu pigmentin määrästä.

Kirja tuo esille myös rakenteellisen piilorasismin: vaikka fyysinen ympäristö voi näyttäytyä samanlaisena, niin silti kaikilla ei ole mahdollisuuksia koulunkäyntiin tai hyväpalkkaiseen työpaikkaan. Myös sukupuolella ja uskonnolla on merkitystä. Kaikilla tytöillä ei välttämättä ole yhtäläisiä oikeuksia ja vapautta päättää asioistaan.

Lukija saa pohdittavakseen moraalikysymyksiä siitä, mitä itse tekisi erilaisissa ongelmatilanteissa. Lisäksi kirja esittelee rasismin vastustajia eri aikakausilta (mm. Martin Luther King Jr, Nelson Mandela ja Malala Yousafzai). Nuorta lukijaa muistutetaan myös antisemitismistä ja orjakaupasta, sillä otollisissa olosuhteissa sorron, vainon ja orjuuttamisen historia voi toistaa itseään vielä nykyaikanakin.

Nuoren antirasistin käsikirja korostaa pyrkimystä monimuotoisuuteen, integraatioon ja inkluusioon niin koulutuksessa kuin muissakin yhteiskunnan toiminnoissa. Tavoitteena on se, että erilaiset ihmisryhmät ovat edustettuina kaikilla tasoilla. Kyse ei ole pelkästä ihonväristä, vaan myös naisten ja miesten asemasta, suhtautumisesta seksuaalivähemmistöihin tai vammaisiin. Williamsonin ja Thea Jacobsenin kuvittaman tietokirjan viestinä on, että jokainen yksilö voi sanoillaan ja teoillaan olla tukemassa ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta.

Hanna Ronkainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: