Kolme tietokuvakirjaa puhelimista

Aikamatka

Elsa ja Lauri tutustuvat puhelimiin -kirjan kansi.Puhelimen pomoksi -kirjan kansi.

Pinja Meretoja: Aikamatka. Miten telefoonista tuli älykäs. Tammi 2022. 56 s.
Kerttu Rahikka & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri tutustuvat puhelimiin. Mäkelä 2022. 32 s.
Aino-Mari Tuuri: Puhelimen pomoksi. Ota digimaailma haltuun. Kuv. Lille Santanen. Tammi 2022. 144 s.

Puhelimen historia sekä älylaitteiden edut ja haitat ovat antaneet aiheen kolmelle lastenkirjalle. Eri ikäisille suunnatut teokset lähestyvät aihetta kuitenkin eri näkökulmista.

Pinja Meretojan Aikamatka vie lukijansa aikamatkalle menneisyyteen ja keksintöihin, jotka ovat raivanneet tietä nykyaikaisten älylaitteiden synnylle. Papyrukselle kirjoittaminen, kirjoituskoneiden kehittyminen sekä sähkölaitteiden ja lennättimen historia ovat virstanpylväitä matkalla kohti modernin tiedonvälityksen maailmaa.

Keksintöjen ja esineiden historiaa kehystää kertomus lapsesta ja aikuisesta vanhan tavaran kaupassa. Aikuinen muistelee käytöstä poistettujen esineiden äärellä mennyttä maailmaa, lapsi pohtii uuden teknologian vierautta isovanhempien sukupolvelle.

Lapsen ja aikuisen aikamatka kuvataan onnistuneen sarjakuvamaisesti puhekuplineen. Värikäs ja selkeä kuvitus nostaa keksintöjen ja esineiden äärellä vaeltavat ihmishahmot keskiöön. Keksintöjen ja esineiden historiaan paneudutaan yksityiskohtaisesti, mikä luo kirjaan ajoittaista raskaslukuisuutta.

Meretojan teos sopii parhaiten alakouluikäisille. Kerttu Rahikan ja Nadja Sarellin Elsa ja Lauri tutustuvat puhelimiin kiinnostaa leikki-ikäisiä ja alakoulun alkuopetuksen oppilaita. Puhelimiin tutustuvat kirjasarjan nimikkolasten lisäksi isovanhemmat. Elsa ja Lauri ihmettelevät mummolan vintiltä löytyviä lankapuhelimia, kun taas isovanhempia hämmästyttävät digilaitteiden mahdollisuudet ja lasten taito tarttua niihin. Kirja sivuaa myös puhelinten ja käytöstä poistettujen esineiden historiaa, kuitenkin Meretojan teosta niukemmin.

Rahikan ja Sarellin tietokuvakirja rohkaisee pohtimaan älylaitteiden roolia lasten arjessa sekä vaaroja, joita lapset voivat digimaailmassa kohdata. Osa pohdinnasta ja kysymyksistä on suunnattu aikuisille, minkä olisi voinut erottaa tekstistä selkeämmin.

Tarinan lisäksi myös kuvitus jatkaa Elsa ja Lauri -kirjoista tuttua ja sellaisenaan toimivaa tyyliä. Kuvauksen kohteina ovat arkiset, lapsen elämään liittyvät aihepiirit, joihin kuitenkin mahtuu myös yllätyksekkyyttä. Mummo eläytyy yhteisessä leikissä puhelinkeskuksen puhelunvälittäjän rooliin ja lapset kirjoittelevat serkulle sosiaalisen median kanavissa.

Aino-Mari Tuurin Puhelimen pomoksi soveltuu alakoulua päättäville tai yläkoulua käyville lapsille. Digilaitteiden suunnittelua, etuja ja vaaroja käsittelevä tietokirja puhuttelee suoraan nuorta lukijaansa – ja tekee sen kertakaikkisen sujuvasti ja osaavasti. Millä kaikilla tavoin älylaitteet helpottavat elämää, mutta miksi ne koukuttavat niin herkästi? Kirja avaa kuin ohimennen monelle aikuisellekin uusia käsitteitä, kuten älylaitteiden ja sosiaalisen median suunnitteluun ja käyttöön kytkeytyviä ”suostuttelevan suunnittelun” ja ”päättymättömän selauksen” termejä.

Näennäisessä nopealukuisuudessaan Puhelimen pomoksi onnistuu sanomaan paljon, saarnaamatta tai moralisoimatta. Painavaa asiaa tarjotaan pilke silmäkulmassa: kun kirja on loppu, se on tosiaankin loppu, eikä sitä voida napinpainalluksella päivittää uudelleen. Kirjaa ja digimaailmaa ei kuitenkaan lähdetä asettamaan liiaksi vastatuksin, vaan nuorilta lukijoilta toivotaan esimerkiksi lukijapalautetta sähköpostitse tai Instagramin kautta.

Lille Santasen kuvituksessa on kiehtovia yksityiskohtia: miksi mummo ei näytä mahtuvan tietokoneen näytölle, vaan tunkeutuu ruudun rajoista ulos? Kuvitusta olisi kirjaan mahtunut enemmänkin, eloisasti kirjoitettua kirjaa entuudestaan elävöittävien kysymys- ja pohdintaosioiden rinnalle.

Silja Vuorikuru

Teostyyppi: /
Kustantaja: /
Onnimanni-numero: