Runon ja kuvan juhlaa

9789511310006

Laura Ruohonen: Tippukivitapaus. Kuvitus Erika Kallasmaa. Otava 2017. 42 s.

Tippukivitapaus on jatkoa Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan aiemmille yhteisteoksille Al­lakka pullakka ja Yökyöpelit. Kyseessä on riemukas ja yllätyksellinen lapsille suunnattu runokuvakirja, jossa tekijät ovat kumpikin yhtä tärkeässä roolissa. Veikeille runoille ja kuville on molemmille sijansa, ja kokonaisuus on ällistyttävän kekseliäs.

Runot ovat omaperäisiä ja täynnä absurdia huumoria. Ne ovat myös kielellisesti oivaltavia ja sisältävät paljon kummallisia sanoja. Runoja on helppo opetella ulkoa rytmin ja toiston avulla. Hyvänä esimerkkinä toimii teoksen avausruno Tukaani, tule mukaani, jossa ”tukaanin” lisäksi leikitellään äännerakenteellisesti vastaavilla, vierasperäisillä sanoilla ”agaatti”, ”pasaati”, ”halaatti”, ”manaatti” ja ”bataatti”. Aikuisella voi mennä sormi suuhun, jos lapsi alkaa yllättäen tivata sanoille merkitystä. Onneksi huomio kiinnittyy sanojen äänneasuun, eikä merkityksillä ole niin väliä.

Runojen aiheet ovat hyvin moninaisia. Useat runoista rakentuvat jonkin hassunkurisen henkilön, kuten Kutterikuski Kustin, Manu Maanisen tai Diktaattori Dik­taatan, ympärille. Hul­lunkurisuus syntyy hassujen sanayhdistelmien lisäksi erikoisista vastakohtaisuuk­sista. Henkilöt eivät toimikaan oletusten mukaan vaan käyttäytyvät omalakisesti.

Lastenrunoudelle ominaisesti runot perustuvat pitkälti äänteelliseen toistoon. Niissä on käytetty paljon huudahduksia ja onomatopoeettisia sanoja, kuten runossa Häijyn Hurtan haukku-viisu: ”Hei Hurtta, Hau Hurtta / herkeä herkeä / tässä on järkeä! / Homma on hanskassa: / Haukku seis!”

Teos kunnioittaa lastenrunouden perinteitä vaikkakin hyvin räikeällä tavalla. Esimerkiksi runo Ostin kerran perustuu Onnimanni-loruun: ”Ostin kerran kermatortun / siitä tuli torakka / torakasta munakasta, / torvisoolo ja sopukka […]”.

Perinnetietoisuutta näkyy myös kuvituksen puolella. Erika Kallasmaan mainiosta kuvituksesta voi havaita Tove Janssonin tyylille ominaisia piirteitä ja väriyhdistelmiä. Kuvitus kertoo paikoin täysin omaa tarinaansa, mutta kokonaisuus säilyy eheänä.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: