Filosofinen runotarina

2265429

Leena Krohn: Kirje Buddhalle ja muillekin. Anfagien kuvat ja pienoismaisemat kirjoittajan. Valokuvat Katri Lassila. Teos 2016. 55 s.

Leena Krohnin (s. 1947) uudessa runollisessa sadussa teksti ja kuvat kulkevat rinnan toisiaan täydentäen. Kirje Buddhalle on rakennettu hollantilaisen taidemaalari Hieronymus Boschin ja italialaisen Giuseppe Archimboldon maalausten hahmojen ympärille.

Tarina sijoittuu Krohnin luomaan pienoismaailmaan, joka on rakennettu lelufiguureista, nukkekodin kalusteista ja erilaisista luonnonmateriaaleista. Miniatyyrimaailmasta otetut valokuvat ovat erityisen huomionarvoinen osa teoskokonaisuutta. Katri Lassilan ottamiin kuviin on tallentunut eriskummallinen satumaailma, joka on kuin taideteos itsessään.

Tarina kertoo postiljoonista, joka saa tehtäväkseen toimittaa kirjeen Buddhalle. Postiljoonin tie on pitkä ja paikoin vaivalloinen. Matkan varrella hän kohtaa erilaisia hahmoja, kuten muinaisuskojen sielulinnun, sukupuuttoaan odottavat dinosaurukset, varakkaan pörssihiiren ja Archimboldon maalauksista tunnetun kirjamiehen. Postiljooni kiertää konditoriat ja hautuumaat, koukkaapa vielä kuunkin kautta, mutta kukaan ei tunne tietä Buddhan luo. Vasta kotiin palatessaan on hän arvaamattaan löytänyt perille.

Kirje Buddhalle on kirje kaikille tasavertaisesti. Teoksen tarkoituksena on osoittaa, ettei postiljoonin mielettömältä vaikuttanut matka ole ollut täysin merkityksetön.

Kotiin palatessaan postiljooni löytää Buddhan kotoaan odottamasta. Kirje Buddhalle olikin kirje Buddhalta itseltään ja sen voi kuka tahansa tulkita omien aavistustensa mukaan. Tarinan loppu jää avoimeksi ja lukijan on itse kuviteltava kirjeen sisältö. Avoin lopetus jättää tilaa tarinan pohdiskelulle. Missä sen viisaus piilee?

Teoksen tarina ei ole uskonnollinen vaan pikemminkin henkinen ja filosofinen. Postiljoonin tekemä matka on mahdollista nähdä vertauskuvallisesti matkana ihmiseen itseensä.

Kirje Buddhalle on fantastinen ja paikoin jopa humoristinen runoteos. Riimipareittain etenevä tarina ei loppusoinnuista laimene. Runollinen ilmaisu lisää teoksen salaperäisen tunnelman lisäksi myös tekstin luettavuutta.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: