Pieni opas suureen elämään -sarjan kirjat

Covers_Frida

Covers_Stephen Etana_Charles+Darwin Covers_MarieCurie Leonardo Da Vinci Covers_Maya

Isabel Thomas & Marianna Madriz: Frida Kahlo, suom. Tiina Erkintalo ja Kirsikka Myllyrinne, Etana Editions 2019. 63 s.

Isabel Thomas & Marianna Madriz: Stephen Hawking, suom. Kirsikka Myllyrinne. Etana Editions 2019. 63 s.

Danielle Jawando & Noa Sir: Maya Angelou, suom. Kirsikka Myllyrinne, Etana Editions 2019. 63 s.

Isabel Thomas & Katja Spitzer: Leonardo da Vinci, suom. Piritta Maavuori. Etana Editions 2019. 64 s.

Isabel Thomas & Anke Weckmann: Marie Curie, suom. Emmi Maaranen. Etana Editions 2019. 64 s.

Dan Green & Rachel Katstaller: Charles Darwin, suom. Piritta Maavuori. Etana Editions 2019. 64 s.

Britannialainen Little Guides to Great Lives– sarja esittelee kouluikäisille lapsille pienoiselämäkertoja kulttuurihistorian merkkihenkilöistä. Heistä kerrotaan elämänkulun käännekohtia ja saavutuksia, joita havainnollistetaan myös yhteenvetona aikajanalla. Erikoiskäsitteitä on selitetty sanastossa, ja sisältöön voi palata asiahakemiston avulla.

Houkutteleva ulkonäkö ja pieneen käteen sopiva formaatti tuovat lapsen ulottuville historian henkilöitä, joihin tämä ei muutoin hevin tutustuisi. Ajan avara skaala vie uuden ajan sarastukseen, viime vuosisadoille ja nykypäivän tuntumaan. Alueellisesti vieraillaan eri puolilla Eurooppaa ja Amerikassa. Ihmisen, aikakauden ja kulttuurin yhteys rakentuvat kokonaisuudeksi.

Sarjan punainen lanka, ajatus vaikeuksien voittamisesta, kiteytyy Stephen Hawkingin toteamukseen: ”Vaikka elämä vaikuttaisi kuinka hankalalta tahansa, aina on jotain mitä voi tehdä ja missä voi menestyä”.

Sarjassa esitellyt henkilöt kohtasivat sairautta, syrjintää ja köyhyyttä. Selviytymiskeinojen kirjo oli laaja, aktiivisuudesta sinnikkyyteen, mielikuvitukseen ja itseilmaisuun. Myös pohdiskelu ja oikeiden kysymysten esittäminen saivat sijansa.

Isabel Thomas, Dan Green ja Danielle Jawando ovat sovittaneet merkkihenkilöiden elämäntapahtumia lasten maailmaan. Rankkojenkin elämänkohtaloiden läpi kimmeltää aina toiveikkuus ja elämänusko.

Sarjan sanastoluettelo on tervetullut lisäelementti, mutta sisällöltään se on yllättävä. Valikoima tuntuu sattumanvaraiselta, ja siitä puuttuu aivan keskeisiäkin käsitteitä. Selitykset ovat ylimalkaisia tai käsite selitetään toisella käsitteellä. Myös hakemistossa on epäoleellisen tuntuisia asioita.

Taiteen ja luonnontieteen merkkihenkilöiden elämäkerrat vilisevät heidän tiedonalojensa käsitteitä. Suomentajat Tiina Erkintalo, Kirsikka Myllyrinne, Piritta Maavuori ja Emmi Maaranen suoriutuvat vaativasta tehtävästä kuitenkin varsin hyvin. Darwinin yhteydessä mainittu maapallon virheellinen ikä on helppo korjata tuleviin painoksiin.

Eri kulttuuripiirejä edustavien kuvittajien luoma visuaalinen ilme on riittävän yhtenäinen: sen värimaailma on karnevalistisen kutsuva ja dekoratiivinen. Kunkin kirjan kansi viittaa henkilöönsä, joten niissä on pääkalloja, planeettoja, lintuhäkkejä, koneita, koeputkia ja eläimiä. Parhaimmillaan kuvitus liittyykin saumattomasti tekstiin, ja teksti ikään kuin imeytyy osaksi piirroksia. Erityisesti pysäyttävät Marianna Madrizin kekseliäät esitykset tai Katja Spitzerin karamellisoitu Mona Lisa ja pelkistetty Vitruviuksen mies.

Pieni opas suureen elämään -sarja toimii parhaiten, kun lapsi lukee siitä yhdessä aikuisen kanssa. Nyt pienet lukijat ratkovat omia arkisia pulmiaan mutta aikanaan yhteisöjen ongelmia. Historiassa on heille paljon tutustumisen arvoisia esikuvia.

Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: