Julkisuuden huumassa

Ihan mieletön juttu

Hank Green: Ihan mieletön juttu (An Absolutely Remarkable Thing, 2018). Suom. Kaisa Kattelus, Tammi 2019. 388 s.

Hank Greenin esikoisteos on scifillä maustettu nuortenromaani sosiaalisen median vallasta ja nuoren naisen noususta kuuluisuuteen. Se on viihdyttävä ja sisältää hyviä oivalluksia, vaikka henkilökuvaus jääkin hieman pinnalliseksi.

Parikymppinen graafikko April näkee kotikaupungissaan New Yorkissa jalkakäytävälle ilmestyneen jättikokoisen robottipatsaan. Hän nimeää sen Carliksi ja tekee siitä ystävänsä Andyn kanssa videon, josta tulee yllättäen hitti YouTubessa.

Käy ilmi, että Carleja on ilmaantunut kuin tyhjästä ympäri maailmaa. Tutkija Miranda ottaa Apriliin yhteyttä. Hän on huomannut Carlien materiaalissa olevan jotain outoa ja fysiikan lakien vastaista. Pian Carlit alkavat lähettää viestejä, osan niistä erityisesti Aprilille. Ihmiset ympäri maailmaa näkevät pian samaa unta, jossa pitää ratkoa koodeja. Mitä Carlit oikein ovat? Pitääkö niitä pelätä?

Aprilista ja Andysta tulee Carlien ansiosta kertaheitolla julkkiksia. He käyttävät tilaisuuden hyväkseen ja brändäävät itsensä sosiaalisessa me­diassa. Aprilin elämä alkaa täyttyä Carleista, haastatteluista ja somen ylläpidosta. Tuntemattomien ihailun lisäksi hän saa myös vaarallisia vastustajia. Samalla hänen ihmissuhteensa tyttöystävä Mayan kanssa vaikeutuu.

Ennen kirjallista uraansa Hank Green on tullut tunnetuksi yhdessä veljensä John Greenin kanssa pitämästä Vlogbrothers-nimisestä YouTube-kanavasta. Hank Green kuvaa asiantuntevasti sosiaalista mediaa, kuuluisaksi tulemista ja ihmisten suhtautumista julkkiksiin. Kuu­luisuuden siunaukset ja kirot ovat tasapuolisesti esillä. April saa yhteyden miljooniin ihmisiin ja tapaa presidentin, mutta brändin ylläpito täyttää hänen elämänsä ja hän alkaa kadottaa itsensä. April jää koukkuun seuraajiensa huomioon ja kehittää pakkomielteen miehestä, joka alkaa vastustaa häntä.

Hank Green on selvästi ottanut vaikutteita veljeltään; mo­nissa John Greenin nuortenromaaneissa (mm. Tähtiin kirjoitettu virhe) tavalliselle nuorelle tapahtuu jotain eriskummallista. Myös Hank Greenin romaanissa on samankaltaisi piirteitä (esim. minä-kertoja, kertojan hu­mo­ristiset sivuhuomautukset ja omalaatuiset henkilöt). Sitä vastoin John Greenille tyypilliset lämminhenkiset kuvaukset ystävyydestä ja menetyksistä jäävät veljen romaanissa vähemmälle.

Romaanin huonoin puoli on se, että henkilöiden ja ihmissuhteiden kuvaus jää pinnalliseksi. Tämä on harmi, sillä esimerkiksi Aprilin ja Mayan suhteen rakoilu julkisuuden myötä sekä Aprilin sisäiset ristiriidat ovat tarinan kiinnostavinta antia.

Tarina jää lopussa hieman auki. Tämä on kuitenkin tarkoituksellista, sillä heinäkuussa julkaistaan jatko-osa A Beautifully Foolish Endeavor.


Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: