Onnimanni-lehti

Onnimanni on maamme johtava, painettu lastenkirjallisuuslehti. Lehti luo laajan katsauksen lastenkirjallisuuden historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen. Jokaisesta lehdestä löydät haastatteluja, teemakatsauksia ja tutkimusartikkeleita, joissa ovat esillä yhtälailla uutuuskirjat ja klassikot kuin niiden kirjoittajat ja kuvittajat. Raportit ja uutissivut pitävät ajan tasalla esimerkiksi alan palkinnoista, ilmiöistä, kampanjoista ja tapahtumista.

Tilaa Onnimanni!

Pääkirjoitus: Onnimanni 2/2017

Lukuintoa kirjailijavierailuista

Olen saanut käydä tänä keväänä kirjailijavierailulla kaikissa kotikaupunkini Nokian nelosluokissa. Vierailuilla olen kertonut koululaisille lukemisesta, kirjoittamisesta, kirjailijan työstä ja kirjoistani. Yleisimmät kysymykset ovat: ”Onko kirjojen juonia tai henkilöitä vaikea keksiä?” ja ”Miksi halusit kirjailijaksi?”

Komeimmasta päästä ovat olleet kysymykset: ”Miten media suhtautuu teoksiisi?” ja ”Onko motivoituminen yksinäiseen työhön vaikeaa?”

Tuttuihinkin kysymyksiin on tärkeä vastata huolella. Niiden takana on lasten omia oivalluksia siitä, että kirjat eivät synny tyhjästä. Niillä on aina tekijä. Otollisessa mullassa ajatukset voivat vuosien mittaan kasvaa haaveeksi omasta tekijyydestä tai aikuisen ymmärrykseksi tekijänoikeuksien ja tekijänoikeuskorvausten merkityksestä.

Nelosluokkalaiset ovat kirjailijavierailuille otollinen ikäryhmä. Lukutaito on suurella osalla jo hyvä, kirjasto on tuttu paikka eivätkä kehityksen kuohut vielä häiritse lapsenomaista uteliaisuutta. He ovat avoimia ja kertovat pienellä rohkaisulla mielellään omasta kirjoittamisestaan. Lukemiseen ja kirjoittamiseen ei tuossa vaiheessa liity mitään noloa eikä salattavaa.

Minäkin muistan Jorma Kurvisen tekemän kirjailijavierailun omalle yläasteelleni Oulun Norssiin vuonna 1982. Kurvinen kertoi sijoittaneensa erään kirjoistaan, Susikoira Roi ja yhdeksäs C -romaanin, juuri siihen kouluun.

Hetkessä oli taikaa. Katsoin tuttua jumppasalia, ajattelin käytäviä, joiden jokaisen luokan osasin ulkoa. Ymmärsin yhden kulman siitä, mistä kirjailija voi halutessaan tehdä. Hän voi ottaa paloja todesta ja liittää niitä tarinoihinsa. Lapsuudenhaaveeni kirjailijan työstä sai vierailulla tärkeän vahvistuksen. Kirjastosta lainasin välittömästi kaikki Susikoira Roit.

Lukukeskuksen vasta julkistaman Kymmenen faktaa lukemisesta -tietopaketin viimeisessä kohdassa kerrotaan painavin lähdeviittein, että kirjailijavierailut innostavat lapsia ja nuoria lukemaan tavallista enemmän. Lukukeskus tekee tärkeää työtä, kun se ammattitaitoisesti välittää vuosittain yli 1000 kirjailijavierailua ympäri Suomen.

Monia meistä, jotka teemme työtä lukuinnon eteen, innostavat ja kannustavat omat lapsuuden lukukokemukset. Kun kirjanystävältä kysyy lapsuuden lempikirjoista, silmiin syttyy valo ja suu humpsahtaa hetkessä hymyyn. Joka kerta, kun koululaiset kysyvät kaikkien aikojen lempikirjaani, olen onnellinen saadessani puhua Veljeni Leijonamielestä ja pienestä tytöstä, joka pelkäsi kuolemaa.

Kirjapuhe on myös tärkeää lukuinnolle. Puhuminen tekee kirjoista ja lukemisesta sopivan arkista, luonnollista ja elämään tärkeänä osana kuuluvaa. Kun vuorostani kysyn nelosluokkalaisilta heidän lempikirjoistaan, jutulle ei ole löytyä loppua.

Paras palaute kirjailijavierailusta on, kun joku kuulijoista tulee vierailun jälkeen sanomaan: ”Mä menen tänään koulun jälkeen heti kirjastoon!”

Toivotan aina oikein raskasta reppua paluumatkalle.

Johanna Hulkko

kirjailija

LKI:n kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja