Onnimanni-lehti

Onnimanni on maamme johtava, painettu lastenkirjallisuuslehti. Lehti luo laajan katsauksen lastenkirjallisuuden historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen. Jokaisesta lehdestä löydät haastatteluja, teemakatsauksia ja tutkimusartikkeleita, joissa ovat esillä yhtälailla uutuuskirjat ja klassikot kuin niiden kirjoittajat ja kuvittajat. Raportit ja uutissivut pitävät ajan tasalla esimerkiksi alan palkinnoista, ilmiöistä, kampanjoista ja tapahtumista.

Tilaa Onnimanni!

Pääkirjoitus: Onnimanni 4/2018

 

Löydä oma sisäinen sankarisi

Kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden aihepiiri on tänä vuonna ollut ällistyttävä laaja.

Kirjallisuuden trendejä ei aina pysty ennustamaan etukäteen, mutta usein niiden takaa kajastelee myös pidempään yhteiskunnallisessa keskustelussa kyteneitä teemoja.

Lastenkirjoissa työstetään edelleen ilmastonmuutosta, perhesuhteita ja tunne-elämän koko kirjoa.

Nuortenromaaneissa ei kaihdeta isoja, ajankohtaisia aiheita, esimerkiksi sukupuolten moninaisuutta ja seksuaalista tasavertaisuutta, vapaaehtoista lapsettomuutta tai uskonnollisten yhteisöjen vaikutuksia nuoren kasvulle ja kehitykselle.

Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alakoulun uusissa opetussuunnitelmissa korostetaan tunnekasvatusta ja tunnetaitoja. Yhä useampi lapsi kaipaa tukea tunteiden tunnistamiseen.

Tänä syksynä ilmestyneille lasten ja nuorten sankaritarinakirjoille löytyy monta erilaista lukupolkua: ne luotaavat Suomen historiaa, suurnaisten ja -miesten elämän merkkipaaluja, mutta ne auttavat myös nykylapsia ja -nuoria löytämään omat vahvuutensa ja sanoittamaan niitä itselleen ja läheisilleen: Missä asioissa minä olen hyvä? Minkälaisia unelmia, tavoitteita ja periaatteita minä pidän tärkeänä ja kuinka ne kenties eroavat sadan vuoden takaisista ihanteista ja pyrkimyksistä?

Kompaktiin muotoon kiteytetyt tositarinat voivat parhaimmillaan innostaa eri-ikäisiä lukijoita hakeutumaan myös laajempien elämäkertojen ja tietokirjojen ääreen.

Kustantajat väittävät, että historialliset lasten- ja nuortenromaanit eivät kiinnosta nuoria lukijoita.

Nykyisen sankaritarinabuumin äärellä on hyvä muistaa, että useampikin merkittävän uran tehnyt suomalainen nainen – muiden muassa Minna Canth, Miina Sillanpää, Aino Kallas ja Fredrika Runeberg – on jo aiemminkin ollut Anneli Toijalan, Raili Mikkasen ja Maijaliisa Dieckmannin varhaisnuorten- ja nuortenromaanien keskushenkilönä.

Joulunpyhinä koko suku kerääntyy yhteen ja ison pöydän äärellä on luontevaa muistella menneitä, ihmetellä nykyhetkeä ja uumoilla tulevia aikoja.

Lapsille ja nuorille suunnatut sankaritarinakirjat voivat kirvoittaa muistelemaan eri sukupolvien kesken suvun uhmamieliä, ennakkoluulottomia uuden tien raivaajia tai vanhojen käytäntöjen kyseenalaistajia, jotka ovat ponnistaneet vaatimattomista oloista isomman yhteisön tietoisuuteen.

Päivi Heikkilä-Halttunen