Onnimanni-lehti

Onnimanni on maamme johtava, painettu lastenkirjallisuuslehti. Lehti luo laajan katsauksen lastenkirjallisuuden historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen. Jokaisesta lehdestä löydät haastatteluja, teemakatsauksia ja tutkimusartikkeleita, joissa ovat esillä yhtälailla uutuuskirjat ja klassikot kuin niiden kirjoittajat ja kuvittajat. Raportit ja uutissivut pitävät ajan tasalla esimerkiksi alan palkinnoista, ilmiöistä, kampanjoista ja tapahtumista.

Tilaa Onnimanni!

Pääkirjoitus: Onnimanni 3b/2018

Monta väylää kirjoihin 

Lukutaidon heikkeneminen ja sen myötä kasautuvat sosiaaliset ongelmat ovat herättäneet kansakunnan toimimaan. Emme halua menettää saavutettuja etuja: laajaa katsantokantaa, mielikuvitusta, keskittymiskykyä.

Ilahduttavan moni taho on jo tarttunut haasteeseen.

Lastenkirjainstituutin Lastenkirjat esiin! -hanke hahmottelee yläkoulujen Lukuklaanin, Lukuliikkeen, Lukilokin ja monien muiden rinnalla tulevaisuutta, jossa kirja ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Kirja asemoidaan usein kilpailemaan huomiosta älylaitteiden sykkivän sisällön kanssa. Pitkäjänteinen lukeminen ja sen tuoma omanlaisensa mielihyvä on uusien ärsykkeiden tulvassa päässyt monilta unohtumaan. Jos potentiaalinen lukija saadaan tarttumaan houkuttelevaan tarinaan, kirja kyllä raivaa itselleen tilaa. Kun kirja näkyy, lukija voi löytää sen. Siksi on tärkeää tuoda esiin se hienojen teosten kirjo, joka julkaistaan Suomessa vuosittain. Siellä on jokaiselle jotain, ihan varmasti.

Uutta lasten- ja nuortenkirjallisuutta esittelevä Lukemo-portaali avautuu ensi keväänä osoitteessa lukemo.fi. Portaali on Lastenkirjat esiin! -hankkeen ydin: sen avulla esitellään eri kohderyhmien tarpeita palvelevalla tavalla Suomessa ilmestyvää lasten- ja nuortenkirjallisuutta, jonka näkyvyys on nykyisin mediassa varsin vähäistä. Kaksivuotista hanketta tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Lukemo on suunnattu luettavaa itselleen etsivien lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille, jotka kaipaavat hyviä lukuvinkkejä jälkeläisilleen, nuorille ystävilleen, oppilailleen tai muun kiinnostuksen takia.

Portaaliin tulee erilaisia hakutoimintoja, joiden avulla uutuudet löytyvät nopeasti. Näkymää voi rajata lajilla, aiheella, teemakokonaisuuksin ja sanahaulla. Oheismateriaali tarjoaa erilaisia väyliä kirjojen maailmaan. Kirjojen kansitaide saa portaalissa ansaitsemaansa tilaa, ja sisällöstä on napakka tiivistelmä. Portaalin on tarkoitus tulla pysyväksi osaksi Lastenkirjainstituutin toimintaa

Tämä Lastenkirjainstituutin juhlavuoden kunniaksi julkaistava Onnimannin lisänumero edistää myös osaltaan lasten- ja nuortenkirjan näkyvyyttä.

Numerossa esitellään vuonna 2018 ilmestyneitä kiinnostavia lasten- ja nuortenkirjauutuuksia. Haastattelut, kirjavinkit ja kirjalistat antavat läpileikkauksen juuri kypsyneestä monipuolisesta kirjasadosta, josta varmasti löytyy vinkkejä myös joululahjahankintoihin. Lisänumeron aineiston ovat tuottaneet Lastenkirjainstituutin työntekijät yhdessä Onnimannin päätoimittajan kanssa.

Aino-Maria Kangas