Valoa ja varjoja

9789520402655_frontcover_final

Salla Simukka: Sytytä valot! Pieniä kauniita tarinoita, Tammi 2018. 77 s.

Sammuta valot! Pieniä kauheita tarinoita. Tammi 2018. 66 s.

Lumikki-kirjasarjastaan tunnettu Salla Simukka tarkastelee uusissa novelleissaan kauniita ja kauheita hetkiä nuorten elämässä. Sammuta valot /Sytytä valot on kääntökirja, joka sisältää kaksi kokoelmaa samoissa kansissa. Novelleista osa on realistisia nykyaikaan sijoittuvia kuvauksia rakkaudesta ja oman identiteetin etsimisestä. Osa taas on puhtaasti fantasiaa tai kauhua.

Tarinoissa on tunnetta ja oivalluksia, mutta tyylien ja genrejen sekoitus aiheuttaa sen, ettei teos ole niin yhtenäinen kuin toivoisi.

Sytytä valot – Pieniä kauniita tarinoita sisältää nimensä mukaisesti enimmäkseen positiivisia aiheita, kuten rakkaus, toivo, suvaitsevaisuus ja rohkeus. Novellissa ”Maailman ihanin” Henriikka selviää kokemastaan menetyksestä uuden koiraystävän avulla. ”Sama kude meissä” kertoo nuorten rakkaustarinan. Osa novelleista, esimerkiksi yksipuolisesta rakkaudesta kertova ”Etäisyys”, on samaan aikaan surullisia ja kauniita.

Päähenkilöt ovat teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia. Monet kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Simukka on parhaimmillaan kuvatessaan realistisesti nuorten elämää. Kirjassa on useita aidosti koskettavia tarinoita.

Pienille kauniille tarinoille antaa vastapainoa kirjan kääntöpuoli Sammuta valot – Pieniä kauheita tarinoita. Aiheet ja tyyli ovat synkempiä. ”Pitkä uni” ja ”Koiranpäänpuisto” käsittelevät väkivaltaa ja kuolemaa. ”Huvipuisto” on perinteistä kauhua, jossa lapset katoavat tivolissa. Simukka ei onnistu kauhukirjailijana yhtä hyvin kuin realistisissa tarinoissa. Novelleissa on paljon kauhugenren kliseitä – esimerkiksi kadonneet lapset ja kauhujen kellari – ilman omaperäisempää sisältöä ja useat tarinoista tuntuvat loppuvan kesken.

Mielenkiintoisinta Sammuta valot -kokoelmassa ovat tarinat, jotka linkittyvät teeman tai henkilöiden kautta Sytytä valot -kokoelman novelleihin. Yhdessä novellissa alkanut surullinen tarina saattaa saada onnellisen lopun toisessa – tai päinvastoin. Toiset novellit linkittyvät toisiinsa teeman kautta: ”Ariel” käsittelee rohkeutta olla oma itsensä, ja Sammuta valot -kokoelmassa samanniminen novelli kertoo merenneidon tragediasta yrittää muuttaa itsensä miehen takia. Kaikissa novelleissa selkeää yhteyttä toiseen tarinaan ei ole.

Olisikin ollut kiinnostavaa, että Salla Simukka olisi mennyt idean kanssa pitemmälle ja linkittänyt kaikki kauniit tarinat selkeämmin kauheisiin. Teoksen kokonaisuus kärsii puolitiehen jääneen idean ja liian monien genrejen sekoituksen takia. Yksittäisistä novelleista, etenkin Sytytä valot -puolelta, voi kuitenkin löytää oivalluksia ja koskettavia tarinoita.

Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: