Onnimanni-palkinto Etana editions -kustantamolle

Onnimanni-palkinnon 2018 saa Etana Editions -kustantamo, jota luotsaa kaksi voimanaista, Jenni Erkintalo ja Réka Király. Kuvakirjoihin erikoistunut kustantamo palkitaan rohkeudesta ja visionäärisyydestä, jolla se on edistänyt kuvakirjojen arvostusta Suomessa.

Onnimanni-raati perusteli valintaansa mm. seuraavasti:

”Jenni Erkintalo ja Réka Király ovat luotsanneet vuonna 2014 perustamaansa Etana Editions -kustantamoa rohkeasti ja visioihinsa uskoen.
Etana on kiiruhtanut hitaasti ja harkitusti eteenpäin – tuntosarvet herkästi ojossa.
Etanasta on muutamassa vuodessa tullut varteenotettava toimija suomalaisella lastenkirjakentällä. Sen monipuolinen kuvakirjavalikoima haastaa myös isompia kotimaisia kustantamoita muistamaan, kuinka iso merkitys kuvakirjalla on pienen lapsen esteettisen maun, muotokielen ja taidekasvatuksen koulijana.”
Helsingissä asuvat Jenni Erkintalo (s. 1978) ja Réka Király (s. 1977) ovat graafisia suunnittelijoita ja kuvittajia. Kumpikin on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi. Unkarilaissyntyinen Király on valmistunut myös Unkarin kuvataideakatemiasta.

Erkintalo ja Király ovat tehneet töitä graafisen suunnittelun ja mainonnan parissa ja julkaisseet useampia omia kuvakirjoja. Heidän kuvituksiaan on nähty yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kaksikko on järjestänyt myös muotoiluun ja tarinankerrontaan keskittyviä työpajoja lapsille.

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Palkinnon voi saada yksittäinen henkilö tai yhteisö. Tunnustuspalkintoon kuuluu Marjatta Kureniemen saturomaani Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.

Palkintoraatiin kuuluivat toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (pj.), kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, kuvittaja Jani Ikonen, FT, emeritaprofessori Leena Kirstinä sekä toimittaja Anu Tuomi-Nikula.

Palkinto jaettiin Turun kirjamessuilla Kallas-lavalla sunnuntaina 7. lokakuuta klo 14.45.
Lue palkintoperustelut.