Nelikymppinen on keskellä elämää – Lastenkirjainstituutti täyttää toukokuussa 40 vuotta

Lastenkirjainstituutin (ent. Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti) toiminnan aloittamisesta tulee toukokuussa kuluneeksi 40 vuotta. Perustava kokous pidettiin Tampereella 15.5.1978 ja mukana oli kulttuurivaikuttajia ympäri Suomea. Instituutin tehtävänä on edistää suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tallennus-, tiedotus-, tutkimus- ja opetustoimintaa. Lastenkirjainstituutista on kehittynyt vireä ja monipuolinen toimija sekä valtakunnallisesti että paikallisesti Tampereella. Tämä monipuolisuus näkyy myös juhlavuonna monin tavoin.

Juhlavuoden kunniaksi Lastenkirjainstituutissa pidetään Tarinakamari-iltoja, joissa kirjallisuuden ystävät palaavat lapsuutensa suosikkikirjojensa äärelle. Tampereen yliopistolla järjestetään syksyllä kaikille avoin luentosarja Lastenkirja kääntäjän kädessä. Marraskuisen Kirjalitta-lastenkirja- ja sanataidefestivaalin teemana on luonto ja ympäristö. Sanataideyhdistys Yöstäjän kanssa järjestettävä Kirjalitta lähtee keväällä 2019 kiertueelle Pirkanmaan eri kuntiin.

Lastenkirjainstituutin julkaiseman Onnimanni-lehden huhtikuussa ilmestyneen juhlanumeron 1–2/2018 teemana on lukeminen. Lehdessä tutkitaan aikakauslehtien suhtautumista lastenkirjoihin ja lukemiseen, esitellään lukemishankkeita sekä uusinta tutkimustietoa lukemisesta. Lukemisen edistämiseen kiinnitetään huomiota instituutissa muutenkin tänä vuonna. Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin instituutissa rakennetaan uutta kirjaportaalia, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat kaikille lukemista etsiville. Syntymäpäivän kunniaksi käynnistetään nimikilpailu, jossa voi ehdottaa nimeä uudelle portaalille. Nimikilpailu jatkuu 15.8.18 asti. Tutustu kilpailuohjeisiin Lastenkirjainstituutin kotisivuilla.

Lastenkirjainstituutin kirjasto on ainoa lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja alan tutkimuskirjallisuuden erikoiskirjasto Suomessa. Kirjaston kokoelmissa on kaikkiaan 70 000 teosta. Koko lasten- ja nuortenkirjasato esitellään vuosittain Kirjakori-näyttelyssä. Tämänvuotinen lähes 1300 kirjaa esittelevä Kirjakori 2017 -näyttely on esillä perjantaihin 18.5. asti. Lastenkirjainstituutilla on myös laaja lastenkirjan kuvitustaiteen kokoelma, josta on koottu kiertäviä kuvitusnäyttelyitä. Kesällä eri kuvitusnäyttelyihin voi tutustua mm. Kuusankoskella ja Porvoon kaupunginkirjastossa sekä MuksuFestareilla Virroilla.

Tervetuloa tutustumaan Lastenkirjainstituuttiin!

Lastenkirjainstituutin kirjasto palvelee kaikkia lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneita aikuisia, esimerkiksi tutkijoita, opettajia, toimittajia tai oman lapsuutensa kirja-aarteita etsiviä. Tervetuloa tutustumaan – kirjasto on auki maanantaisin klo 10–17 ja tiistaista keskiviikkoon klo 10–15. Kesäkuussa Lastenkirjainstituutin Kirjabasaarissa myydään kirjaston poistokirjoja ja instituutin omia julkaisuja 7.6. klo 10–18 ja 8.6. klo 10–16. Kirjabasaari on osa Annikki OFF -kaupunkifestivaalia.

Tutustu Lastenkirjainstituutin historiaan.