Lastenkirjainstituutti selvittää poikkeustilan vaikutusta lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjojen lukemiseen

Maailmanlaajuinen koronavirusepidemia on muuttanut perheiden arkea kuluvan kevään aikana. Maaliskuussa 2020 Suomessa otettiin käyttöön laajoja rajoitustoimia epidemian hillitsemiseksi: koulut siirtyivät väliaikaisesti etäopetukseen, moni varhaiskasvatusikäinen jäi kotihoitoon, harrastustoiminta keskeytettiin. Samalla tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla sekä lähikontaktia muiden ihmisten kanssa kehotettiin välttämään. Poikkeustila sulki myös yleisten kirjastojen ovet, ja kirjastot siirtyivät palvelemaan asiakkaitaan tilapäisesti verkossa.

Lastenkirjainstituutti selvittää, miten poikkeustila on vaikuttanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden lukemiseen digitaalisilla alustoilla. Onko perheissä luettu lasten- ja nuortenkirjoja e-kirjoina tai kuunneltu niitä äänikirjoina poikkeusaikana? Entä mitä digitaalisia palveluita lasten- ja nuortenkirjojen lukemiseen on käytetty? Vai onko kotien kirjahyllyistä löytynyt riittävästi luettavaa rajoitustoimien ajaksi?

Selvityksen tueksi toteutetaan kysely, joka on suunnattu alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmille. Kyselyllä kartoitetaan e-kirjojen, verkkokirjaston ja äänikirjojen käyttöä 16.3.–13.5.2020 välisenä aikana. Kysely koskee erityisesti lasten ja nuorten kirjallisuutta, eli käytännössä joko lapsilleen lukevan aikuisen kokemuksia, lasten lukuharrastusta tai molempia.

Kysely on auki 6.5.–13.5.2020. Kyselyvastaukset käsittelee väitöskirjatutkija Hanna Järvenpää Jyväskylän yliopistosta. Kyselyn tulokset julkaistaan Lastenkirjainstituutin verkkosivuilla mahdollisimman pian. Halutessaan kyselyn vastaajat voivat antaa sähköpostiosoitteensa mahdollista seurantakyselyä varten.

Linkki kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/204BC4324BD47573

E-kirjoja ja äänikirjoja.

Lisätiedot

Kaisa Laaksonen
toiminnanjohtaja, Lastenkirjainstituutti
kaisa.laaksonen(a)lastenkirjainstituutti.fi
p. 050 3615 639

Hanna Järvenpää
väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos
hanna.e.jarvenpaa(a)jyu.fi
p. 040 183 8600