10-vuotisjuhlavuottaan viime vuonna viettänyt lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta toteutetaan tänä vuonna huomattavasti aiempaa pienimuotoisemmin. Kirjalitta on Sanataideyhdistys Yöstäjän ja Lastenkirjainstituutin järjestämä lastenkirja- ja sanataidefestivaali, jonka tavoitteena on nostaa esiin innostavia, osallistavia ja yhteisöllisiä tapoja kokea kirjallisuutta.
Kirjalitta liittyy niiden lukuisten kulttuurihankkeiden joukkoon, jotka jäivät tänä vuonna kokonaan vaille valtion rahoitusta. Kirjalitan suurimmat vuotuiset avustukset ovat tulleet Taiteen edistämiskeskukselta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä säännöllisesti jo seitsemän vuoden ajan. Viime vuonna jäi pois opetus- ja kulttuuriministeriön tuki ja Taiken osuus pieneni, tänä vuonna koko Taiken avustus jäi saamatta.
Vuodelle 2025 Kirjalitalle on myönnetty Tampereen kaupungin festivaaliavustus, jonka turvin festivaali pystytään toteuttamaan pienimuotoisesti yhteistyössä kaupungin toimijoiden, Tampereen kaupunginkirjaston ja kulttuuripalveluiden kanssa. Kuntavaalien alla on tärkeää kiinnittää huomiota paikallisen kulttuurin tukemisen merkitykseen. Alueellinen kulttuuri ei kuitenkaan saa olla pelkästään paikallisen tuen varassa.
Vaikuttavuudeltaan Kirjalitta ei ole pieni. Jo 10 vuoden ajan Kirjalitta on työllistänyt lukuisia kirjailijoita, sanataidekasvattajia, muiden alojen taiteilijoita ja kulttuurialan työntekijöitä. Kirjalitassa on vieraillut vuosien varrella valtava joukko Suomen eturivin kirjailijoita. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien kirjallisuuden ammattilaisten työllistymismahdollisuudet Tampereella heikkenevät entisestään.
Kirjalitan tapahtumiin osallistui vuonna 2024 noin 1300 henkilöä. Näissä tapahtumissa lapset ja nuoret ovat päässeet tapaamaan suosikkikirjailijoitaan ja kirjoittamaan heidän ja sanataidekasvattajien ohjaamina omia tekstejään. Festivaali nostaa esiin myös lapset ja nuoret kirjallisen kulttuurin tekijöinä, ja esittelee heidän omaan sanataidettaan eri paikoissa ja tavoilla. Kirjalitan perinteiset lasten ja nuorten tekstinäyttelyt ovat tavoittaneet vuosittain kymmeniä tuhansia katsojia. Esimerkiksi Tampereen katukuvan valomainostauluissa esillä olleet näyttelyt tavoittivat vuonna 2024 jopa 140 000 katsojaa. Missään muualla Suomessa eivät lasten ja nuorten kirjoittamat tekstit saa näin suurta näkyvyyttä.
Maksuttomuus on ollut alusta lähtien yksi Kirjalitan periaatteista, koska festivaali haluaa tukea kaikkien lasten, nuorten ja perheiden mahdollisuutta osallistua. Valtion rajujen kulttuurileikkausten vaikutus osuu kipeimmin maksuttomiin festivaaleihin, joiden rahoitus on riippuvainen julkisesta tuesta. Aikana, jolloin huoli lukuinnon heikentymisestä kuuluu kaikkialta, tuntuu lyhytnäköiseltä jättää vaille tukea yksi Suomen harvoista lastenkirjafestivaaleista. Taike ei myöntänyt festivaaliavustusta yhdellekään lastenkulttuurifestivaalille. Sama trendi näkyy lastenkulttuurin avustuksissa: sieltä löytyi tasan yksi lastenkirjallisuushanke.
Kirjalitta toteutetaan marraskuussa pienimuotoisena Tampereen kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tuella, mutta jatkonäkymät eivät valitettavasti ole valoisat.