Kirjakori-näyttely on esillä Lastenkirjainstituutin kirjastossa 3.–28.4.2017

Kirjakori-näyttelyssä on esillä kaikkiaan 1047 vuonna 2016 ilmestynyttä lasten- ja nuortenkirjaa. Kuvakirjoja on 356 kappaletta, lastenromaaneja 218, nuortenromaaneja 173 ja tietokirjoja 193 kirjaa. Lähes puolet kirjoista (49 %) on kotimaista alkuperää.

Lue Kirjakori-katsaus ja katso tilastot täältä

Vuoden 2016 puheenaiheista esille nousee lasten- ja nuortenkirjoissakin pakolaisuus. Suhtautuminen maahanmuuttajiin on esillä useissa lasten- ja nuortenromaaneissa. Kohtaamiset eivät aina ole helppoja, mutta monikulttuurisuus on myös iloa ja vahvuutta.

Lastenkirjat ovat vahvasti kiinni tässä ajassa. Kuvakirjoissa ajetaan laatikkopyörällä, lastenromaaneissa pelataan Pokemon Go -peliä ja etsitään geokätköjä. Nuortenkirjoissa sosiaalinen media on arjessa läsnä itsestään selvänä.  Tunnekasvatus on pinnalla kasvatuskeskusteluissa. Uusi lastenkirjallisuus tarjoaakin paljon oivallisia välineitä tunteiden käsittelyyn eri-ikäisten lasten kanssa.

 Useat kotimaiset lasten- ja nuortenkirjat ovat saaneet inspiraatiota suomalaisesta mytologiasta. Yöllä tapahtuu monenlaista, tutkitaan luontoa, käydään koulua ja selvitetään rikoksia. Ja tietenkin yritetään saada lapset nukahtamaan. 

Myydyimpien lasten- ja nuortenkirjojen listalla pysyivät tutut nimet. Palkittujen kirjojen joukossa on useita vahvoja nuortenromaaneja. Alalle saatiin ainakin kaksi uutta kirjallisuuspalkintoa, Runeberg Junior ja Punni.

 Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus kukoistaa ja sitä julkaistaan paljon. Toivottavasti kirjat löytävät lukijoiden luo!