Kirjakori 2022 -tilastot on julkaistu

Lasten- ja nuortenkirjojen päähenkilöt ovat moninaisempia kuin koskaan – myös Ukrainan sota ja koronapandemia näkyvät lastenkirjoissa

painettuja lasten- ja nuortenkirjoja julkaistiin vuonna 2022 aiempaa enemmän

Tiedote 3.4.2022

Äänikirjabuumista huolimatta painettujen lasten- ja nuortenkirjojen määrä kasvoi edellisvuodesta noin sadalla kirjalla. Lastenkirjainstituutin tänään avautuvassa Kirjakori-näyttelyssä on mukana yhteensä 1313 vuonna 2022 ilmestynyttä lasten- ja nuortenkirjaa. Kotimaisten kirjojen osuus on 54 %, eli se pysyi edelleen hieman käännöskirjoja suurempana.

Nuortenkirjojen määrä on muutaman vuoden laskun jälkeen kääntynyt ilahduttavasti nousuun. Lastenkirjoja, eli lastenromaaneja ja satu- ja kertomuskokoelmia ilmestyi eniten koko Kirjakorin vuodesta 2001 jatkuneen seurannan aikana, yhteensä 349 teosta.

Vuotta 2022 leimanneet koronapandemia ja Ukrainan sota näkyivät myös lastenkirjallisuudessa. Ukrainasta käännettiin kaksi sotaa käsittelevää lastenkirjaa, ja suomalaisia kirjoja julkaistiin ukrainankielisinä Suomessa. Koronaan viitattiin lähinnä menneenä ajanjaksona, johon liittyy etäkoulun käymistä ja muita rajoituksia.

Lasten- ja nuortenkirjojen päähenkilöt ovat moninaisempia kuin koskaan. Kirjat tarjoavat samaistumisen mahdollisuuksia yhä useammalle lapselle, kun päähenkilöinä on esimerkiksi eri kulttuuritaustoista tulevia tai vammaisia lapsia ja nuoria.

Perheiden kuvauksessa esille nousi mm. vauvan odotus tulevien vanhempien näkökulmasta sekä lapsen ja aikuisen läheisyys ja kosketuksen merkitys. Toisaalta useissa kuvakirjoissa käsiteltiin vanhempien riitelyä ja avioeroa lapsen näkökulmasta.

Nuortenkirjoissa käsiteltiin eri tavoin mielenterveyteen liittyviä teemoja, jotka koskettavat monen nuoren elämää. Fantasian ja spekulatiivisen fiktion rinnalla julkaistaan aiempaa enemmän kauhukirjallisuutta lapsille ja nuorille. Nuortenkirjoihin on alkanut ilmestyä sisältövaroituksia, joissa varoitetaan kirjassa käsiteltävistä rankoista aiheista, kuten itsemurhasta tai seksuaalisesta häirinnästä.

Kirjakori-näyttely ja webinaari

Kirjakori-näyttely esittelee vuoden 2022 lasten- ja nuortenkirjoja. Näyttelyyn voi tutustua Lastenkirjainstituutissa 3.4.–31.5. kirjaston aukioloaikoina (ma 10–17, ti-ke 10–15) tai sopimuksen mukaan.

Kirjakori-webinaarissa (Teams) 4.4. klo 13–15 esitellään vuoden 2022 Kirjakori-tilastoja ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden teemoja. Linkki webinaariin: 

Tutustu vuoden 2022 Kirjakori-aineistoihin.