”Jokainen kiinnostuu kirjasta eri syistä”

Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hankkeen kyselyn tulokset 

Nuori istuu penkillä puhelin kädessä ja kuulokkeet vieressään.
Kuva: Pexels – Jéshoots.

Millainen kirjavinkki saa nuoren tarttumaan kirjaan? Millaiset aiheet nuoria kiinnostavat? Mitkä somekanavat sopivat nuorten mielestä kirjavinkkaukseen? Näitä asioita selvitimme kyselyssä, johon keräsimme vastauksia yläkouluikäisiltä nuorilta helmikuussa 2022.

Kysely oli osa Lastenkirjainstituutin Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hanketta. Hankkeessa suunnittelimme ja pilotoimme yläkouluun suunnatun työpajakokonaisuuden, jossa oppilaat pääsevät itse tekemään lukuvinkkivideoita. Kokonaisuus pohjautuu osittain nuorilta saamiimme kyselyvastauksiin, joita tuli yli 1800.

Erilaisten työpajojen lisäksi Kirjakopla tekee itse kirjavinkkivideoita YouTubeen ja Instagramiin, joten selvitimme samalla myös sitä, millainen sosiaalisen median kirjavinkki tavoittaisi nuoret parhaiten. Jaamme kyselyn tulokset tässä blogissa kaikkien käyttöön.

Millainen on hyvä kirjavinkki? 

Kysyimme nuorilta, mitä tietoa kirjavinkissä olisi heidän mielestään hyvä olla. Valmiiksi annetuista vaihtoehdoista neljän kärjen* muodostivat juonen kuvaus, tieto siitä kenelle kirja voisi sopia, kirjan kansikuva ja lukijan kokemukset kirjasta. Näiden lisäksi melko tärkeänä** pidettiin sitä, että kirjavinkissä on päähenkilön esittelyä, tietoa kirjan teemoista sekä tieto kirjan sivumäärästä ja saatavuudesta eri muodoissa (esim. äänikirja ja e-kirja).  

Avoimissa vastauksissa esille nousivat tieto kirjan tyylistä ja genrestä sekä siitä, minkä ikäiselle lukijalle kirja voisi sopia, onko kyseessä helppolukuinen vai haastavampi kirja ja miksi juuri kyseinen kirja kannattaa lukea. Vastauksista käy myös hyvin ilmi se, miten tärkeänä nuoret pitävät sellaista tietoa, josta he voivat päätellä, ovatko he vinkatun kirjan kohderyhmää ja sopisiko kirja heille.  

Nuorten vastaukset kysymykseen, millainen vinkki saa kiinnostumaan tai voisi saada kiinnostumaan kirjasta, olivat todella antoisia. Vastausten perusteella kiinnostavan kirjavinkkiformaatin voisi kiteyttää kahteen sanaan: lyhyt video.  

“Mielestäni vinkin pitää olla kattava, mutta ei niin pitkä, että se vastaa kirjan itsensä lukemista.”

Lyhyyden lisäksi arvostettiin napakkuutta, selkeyttä ja sellaista juonen kuvausta, joka ei paljasta aivan kaikkea. Nuoret pitivät tärkeänä sitä, että kirjalla olisi jokin yhteys ja todellinen vaikutus heidän elämäänsä: kirja parantaisi arkea tai auttaisi heitä jollakin tapaa oman elämän haasteissa.   

“Kun kerrotaan omasta lukukokemuksesta ja siitä, miten lukeminen parantaa arkea.”

Nuorten vastauksissa esille nousi vertaisvinkkauksen merkityksen lisäksi opettajien ja kirjavinkkareiden rooli lukemaan innostamisessa sekä tunnettujen henkilöiden antamien kirjavinkkien vaikutus.  

“Olen kiinnostunut kirjasta, kun kouluun tuli kirjavinkkaaja ja kun julkkis laittoi instagramiin postauksen, jossa hän esitteli kirjaa.” 

Vaikka eräässä rempseässä vastauksessa toivottiinkin, että “ei ainakaan kukkahattutätiä juontamassa kirjavinkkiä”, aikuisten antamilla kirjavinkeillä on oma tärkeä paikkansa. Olennaista olisi saada niiden rinnalle myös kirjavinkkejä nuorilta itseltään. Niitä julkaistaan ainakin Lukemon Oma ääni -sivuilla ja Lukufiilis-verkkomediassa, sekä tietysti sosiaalisessa mediassa. Somepalveluista nuorten mielestä Instagram, YouTube ja TikTok sopivat parhaiten kirjavinkkien julkaisuun. 

“Esim joku mun tapanen ihminen on lukenu sen [kirjan] ja tykänny nii sit mäki todennäkösesti tuun [tykkäämään]. Olen lukenut jo yli 10 kirjaa, mitkä olen löytänyt somen kautta!

Nuorten vastauksista poimittuja vinkkejä kaikille kirjoja vinkkaaville

“Lyhyt tiktokvideo, johon on sisällytetty vinkkaus. Ei liian selkeä vinkkaus vaan vähän sellainen, että se sisältyy videoon, jossa puhutaan muustakin. Minä kiinnostuisin siitä vähän niinkun huomaamatta.”

“Pidän vinkeistä, joissa kerrotaan kirjasta kuin omasta kokemuksesta ja sitten kerrotaan että se olikin kirja. Ei liian pitkiä, itse pidän lyhyistä vinkkauksista, noin 1-5 min. Vinkkaukset, joissa on monta kirjaa ovat kivoja, sillä niistä voi valita mieluisimman.”

“Jokin pätkä kirjassa olevasta kiinnostavasta kohdasta olisi kiva. Kohta ei saa olla kiinnostavimmasta päästä, jos muu kirjasta sattuu olemaan tylsempi. Kohdeyleisö kannattaa miettiä tarkkaan.”

*yli 60% vastaajista
**yli 40-60 % vastaajista 

Millaiset aiheet kiinnostavat? 

Halusimme tietää mitkä aiheet kiinnostavat nuoria somessa, eli mistä aiheista meidän kannattaisi koostaa kirjavinkkejä. Somepalveluiden algoritmit ohjaavat tiettyä aihetta käsittelevää sisältöä siitä kiinnostuneiden henkilöiden luo, myös niiden, jotka eivät omatoimisesti hakeudu juuri kirjavinkkien pariin. Ajatuksena on siis, että aihe edellä vinkattaessa voisi tavoittaa uusia lukijoita.

Kartoitimme nuoria kiinnostavia aiheita avoimella kysymyksellä. Kysymys kuului: ”Millaiset aiheet kiinnostavat (somessa tai muualla)? Esim. jalkapallo, anime, aktivismi”. Useimmat vastaajat listasivat muutaman kiinnostuksen kohteensa, osa avasi kiinnostuksiaan laajemminkin. Nuoret ovat hyvin perillä siitä, mikä heitä somessa kiinnostaa, ja halusivat kertoa sen myös kyselyssä.

Nuoria kiinnostavat monipuoliset aiheet, mutta muutama nousi selkeästi listan kärkeen. Pelit ja pelaaminen oli suosituin yksittäinen aihe, se mainittiin 21% vastauksista. Huomattavaa vastauksissa on, että pelit kiinnostavat hyvin monenlaisia nuoria. Vastausten perusteella ei voi määritellä yhtä tietynlaista ryhmää, joka olisi kiinnostunut peleistä, vaan niistä piirtyy kuva joukosta hyvin erilaisia nuoria, joita pelit ja pelaaminen yhdistävät.

Vastauksia, joissa kiinnostuksenkohteeksi mainitaan ”videopelit”:

”Videopelit, motosports ja autot”
”Videopelit, elokuvat, uutiset, skandaalit, anime, sarjat, kulttuuri, vaatteet” 
”Videopelit, historia, jalkapallo, huumori”
”Pöytätennis, videopelit, tiede”
”Kirjat, videopelit” 

Toinen erittäin suosittu aihe on urheilu sen monissa muodoissaan. Jälleen käy ilmi se, että nämä suosituimmat aiheet kiinnostavat hyvin monenlaisia nuoria. Esimerkkeinä vastauksia, joissa on mainittu ”urheilu”.

 ”Ruoanlaitto, urheilu, taitouinti, hauskat jutut, ajankohtaset jutut” 
”Anime, Manga, Marvel, urheilu (yleisurheilu), pelit.”
”Urheilu, muoti, kaverit” 
”Urheilu esim. F1, jalkapallo. Viihdeuutiset.”
”Piirtäminen, urheilu, huumori.” 
”Eläimet ja urheilu” 
”Jalkapallo, ratsastus, hiihto eli oikeastaan urheilu ja myös maailman/Suomen uutiset” 
”Minua kiinnostaa urheilu, talous, tiede ja autot.”
”Taide, urheilu, musiikki ja elämä (esim. seuraan eri sisällöntuottajia, jotka kertovat omasta elämästä)” 

Karrikoidut mielikuvat esimerkiksi urheilijanuorista ja peliharrastajista joutavat siis romukoppaan. Sen sijaan vastauksissa näyttäytyy kohderyhmä monipuolisille tarinoille, jotka kietoutuvat esimerkiksi urheilun tai pelaamisen ympärille. 

Tässä suosituimmat aiheet jaoteltuna 30 eri kategoriaan. Oikeanpuoleisessa sarakkeessa mainintojen määrä eri vastauksissa. 

Pelaaminen ja pelit    381 
Urheilu   262 
Meemit ja huumori    260 
Anime       211 
Yhteiskunta    193 
Jalkapallo    168 
Musiikki      135 
Kaverit ja arki    117 
Muoti ja kauneus    110 
Sarjat ja elokuvat     85 
Kirjat, kirjoittaminen, sarjakuva  80 
Eläimet      80 
Taide      74 
Autot ja moottoriurheilu  72 
Tiede ja tieto    71 
Julkkikset ja sisällöntuottajat  70 
Ruoka      70 
Kulttuuri, trendit      67 
Koripallo       52 
Hevoset ja ratsastus    50 
Jääkiekko    47 
Tanssi      43 
Terveys      38 
Mopot      35 
Kauhu      27 
Luonto      27 
Käsityöt      26 
Ohjelmistot ja laitteet  26 
True crime    17 
HLTBIQ+      13 

Lisää näkyvyyttä ja somepöhinää nuortenkirjojen ympärille

Kun aloimme koostaa vinkkejä nuorten suosimien aiheiden pohjalta, huomasimme, että ainakaan liikaa kirjoja näistä aiheista ei ole. Nuortenkirjojen julkaisumäärien lasku näkyy auttamatta myös aihevalikoimassa. Toivommekin, että tätä listaa tutkivat erityisesti nuortenkirjojen kustantajat. Mikäli taas olet tekijä uutta aihetta vailla, niin tältä listalta löydät niitä ainakin 30. Uskomme, että kun nuortenkirjoja on laajasti nuoria itseään kiinnostavista aiheista, ne löytävät helpommin tiensä nuorten käsiin. Taitavia tekijöitä kyllä löytyy kotimaasta, ja ulkomaillakin näistä aiheista julkaistaan paljon toistaiseksi kääntämättömiä nuorten ja nuorten aikuisten kirjoja.

Jotta olemassa olevatkin kirjat löytäisivät nuorten käsiin, on selvää, että näkyvyyttä nuortenkirjoille tarvitaan lisää. Vaikuttajien, kirjabloggaajien ja -grammaajien tarjoaman näkyvyyden lisäksi nuorten käyttämillä somekanavilla YouTubessa, Instagramissa ja TikTokissa kannattaisi kokeilla tehostetumpaa kirjamainontaa. Houkuttelevan kannen merkitystä ei tässä yhteydessä voi liiaksi korostaa, sillä kirjamainoksella on vain sekunteja aikaa vangita somettajan huomio. Englanninkielisessä Booktokissa käy jo kova kirjapöhinä, mutta kotimaiseen Kirjatokkiin kaivataan vipinää. Sieltä voisi löytyä myös nuorille tila fanittaa kirjoja yhteisöllisesti.

Konkreettisia tekoja nuortenkirjojen näkyvyyden edistämiseksi  tarvitaan myös perinteisiltä medioilta. Niillä on mahdollisuus tavoittaa nekin nuorille kirjoja ostavat aikuiset, jotka eivät ole sosiaalisessa mediassa. Helppo tilaisuus tarttua toimeen on, kun kirjan ympärille syntyy säpinää sosiaalisessa mediassa. Tällöin voi lisätä keskustelua kirjasta esimerkiksi kritiikillä. Myös kustantamoiden ja kirjakauppojen on tällöin kannattavaa mainostaa kirjaa aktiivisesti. Aina parempi, mikäli samalla nostetaan esiin muitakin samantyylisiä kirjoja. Kansainvälisten hittien lisäksi kotimaisilla nuortenkirjoilla on valtavasti potentiaalia kasvaa kirjailmiöiksi nuorten keskuudessa. Mutta itsestään se ei tapahdu.

On tärkeää rohkaista nuoria jakamaan ajatuksiaan kirjoista, koska vertaisvinkkaus todistetusti tehoaa. Kyselyn tulosten pohjalta luomamme työpajakokonaisuus kannustaa nuoria tekemään omannäköisiään kirjavinkkivideoita. Kyselyn tuloksiin voit tutustua tarkemmin katsomalla Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hankkeen sivuilta löytyvän koulutustallenteen. Sivuilta löydät myös hankkeessa tuotetut työpajamateriaalit, jotka voit ottaa käyttöösi vaikka samantien. Toivotamme lukuiloa ja onnistumisen hetkiä kirjavinkkivideoiden parissa!

Kirjakopla.
Kirjakopla (vas. Lotta Luukila ja oik. Aino-Maria Kangas).

Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hanke
Luokallinen lukuvinkkivideoita -työpajamateriaalit

Yhteystiedot:
Lotta Luukila ja Aino-Maria Kangas
kirjakopla (a) gmail.com
Lastenkirjainstituutin henkilökunta

Kirjakopla YouTube, Instagram ja TikTok: @kirjakopla

 

 

Kirjakoplan logo. Lukukaaren logo. Lukuliikkeen logo