Anni Swan -mitali Anneli Kannolle

Anni Swan -mitali 2018 myönnetään Anneli Kannolle Viisi villiä Virtasta -kuvakirjasarjan kirjoista Virtasen lapset ja pentu (2015), Perttu Virtanen ja varkaus (2016) ja Vilma Virtanen virpomassa (2017). Mitali jaettiin Lastenkirjainstituutissa järjestetyssä tilaisuudessa ja samalla julkistettiin sarjan kymmenes osa, Virtasen lapset huvipuistossa (Karisto 2018).

Anneli Kanto on monipuolinen pirkanmaalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Viime vuosina hän on ollut esillä aikuisille suunnatuista kirjoistaan ja niiden dramatisoinnista. Hänen laaja lasten- ja nuortenkirjatuotantonsa sisältää kuvakirjoja, runoja, fantasiaa, eri-ikäisille suunnattuja lasten- ja nuortenkirjoja ja kummitusjuttuja. Tyylilajit vaihtelevat arkirealismista roalddahlmaiseen irroitteluun, leikittelyyn ja epäkohtien ruotimiseen.

Viisi villiä Virtasta -kirjasarjan sankareina on kolme siskoa ja kaksi veljeä. Koko kirjasarjan on kuvittanut Noora Katto. Kirjoissa käsitellään perhe-elämän arkea, suuria tunteita ja konfliktitilanteita. Henkilöihin on helppo samaistua. Jokaisessa kirjassa on yksi monessa perheessä tuttu tilanne. Kirjoissa halutaan mm. koiranpentua (ja saadaankin se), varastetaan kaupasta lelu ja harjoitetaan kansanperinnettä palmusunnuntaina.

Kirjailijan tapa käsitellä ongelmia ja niiden ratkaisua on raikas, tuore ja eettinen. Ongelmatilanteitten ratkaisijana ovat etupäässä lapset yhdessä. Sisaruus herättää kateutta, närää ja kiukkua, mutta tosi tilanteessa yhteishenki ja auttamishalu on vahva voima. Teksti sopii yhtä hyvin yksin kuin yhdessä luettavaksi. Jännittävät juonenkäänteet koukuttavat.

 

Anni Swan -mitali on maamme vanhimpia lasten- ja nuortenkirjapalkintoja. Palkinnon myöntää IBBY Finland (vuoteen 2003 asti Suomen nuortenkirjaneuvosto – Finska Ungdomsboksrådet). Palkinto jaetaan joka kolmas vuosi erittäin korkeatasoiselle kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Ensimmäisen Anni Swan – mitalin vuonna 1961 sai Merja Otava nuortenkirjasta Priska ja viimeisimmän vuonna 2015 Vilja-Tuulia Huotarinen nuortenkirjasta Kimmel.

Akateemikko Wäinö Aaltosen suunnitteleman hopeisen mitalin ovat saaneet mm. Tove Jansson, Hannu Mäkelä sekä Sinikka ja Tiina Nopola ja monet muut lasten ja aikuisten rakastamat kirjailijat. Yli puolet Anni Swan -mitalisteista on kirjailijoita, jotka kirjoittavat tai kirjoittivat sujuvasti kaikenikäisille lukijoille ja kuulijoille.