Lastenkirjainstituutin kirjastoon pyritään tallentamaan kaikki vuoden aikana julkaistut lasten- ja nuortenkirjat. Kokoelma perustuu kustantajien lahjoituksiin. Kiitos lahjoittajille!
Lastenkirjan moninainen maailma houkuttaa
Tänä keväänä 35-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Lastenkirjainstituutissa lasten- ja nuortenkirjat juhlivat neljättätoista kertaa. Kirjakori 2012 -näyttely kutsuu lapsia, nuoria ja aikuisia monisisältöisen kirjamaailman äärelle. Näyttely on ainutlaatuinen koko maassa: esillä on yli 1400 viime vuonna julkaistua teosta. Keskustelu sähköisten kirjojen uhasta ei ole vaikuttanut kirjojen julkaisumääriin.
Huhtikuun 22.–28.4. vietetään valtakunnallista lukemisen teemaviikkoa, Lukuviikkoa. Kirjoihin tutustumisen voi aloittaa Lastenkirjainstituutin lastenkirjakattauksesta. Mieleistä luettavaa ja katseltavaa löytyy jokaiseen makuun. Lisätietoa vuoden kirjoista löytyy verkkosivuiltamme www.lastenkirjainstituutti.fi/kirjakori-2012-nayttely.
Kirjakori 2012 -näyttelyssä esillä olevat kirjat tarjoavat kauneutta ja hiljaista tietoa, viihdettä ja romantiikkaa, jännitystä ja huumoria. Kirjoissa käsitellään lasten ja nuorten elämän pieniä ja suuria asioita, tehdään aikamatkoja muihin maailmoihin ja eläydytään eri aikoina eläneiden ja eri kulttuureissa asuvien ihmisten ympäristöihin ja tunteisiin. Ajankohtaiset aiheet siirtyvät viipymättä myös lastenkirjoihin – niin kokkiharrastus, samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteet kuin Angry Birds -ilmiö. Oheiset poiminnat kuvastavat tarjonnan monipuolisuutta.
Lasten- ja nuortenkirjapalkinnot nostivat esiin Kirsti Ellilän Majavakevään (Karisto; Arvid Lydecken -palkinto), Christel Rönnsin kuvakirjan Det vidunderliga ägget (Söderströms; Finlandia Junior -palkinto) ja Salla Simukan kirjaparin Jäljellä ja Toisaalla (Tammi; Topelius-palkinto). Palkitut kirjat ottavat omalta osaltaan kantaa nyky-yhteiskunnan arvomaailmaan. Eettistä pohdintaa ja suvaitsevaisuusteemoja esiintyi monessa muussakin vuoden kirjassa. Ympäristökysymykset, luonnonkatastrofit ja dystopiat limittyvät monen nuortenkirjan teemoihin. Luonnonkatastrofien jälkeistä aikaa kuvaavat muun muassa Emmi Itäranta kirjassaan Teemestarin kirja (Teos) ja Laura Lähteenmäki kirjassaan Niskaan putoava taivas (WSOY).
Lasten ja nuorten syrjäytymisuhkaa voi nähdä sekä kotimaisella että käännöskirjapuolella, esimerkiksi Susanna Alakosken lastenromaanissa Päivän Harri (Schildts & Söderströms), Seita Vuorelan teoksessa Karikko ja Holly Goldberg Sloanin ja Delphine de Viganin nuortenromaaneissa (WSOY). Nuoret itse ovat päässeet kirjoittamaan unelmiaan esiin kokoelmiin Pestä tukkani sadevesisaavissa ja muita nuorten unelmia (Bazar) ja Mikä minusta tulee isona? Suomalaistyttöjen kirjoituksia ammattihaaveistaan (Plan Suomi säätiö & Books on demand). Lasten ja nuorten ääni pääsee esiin myös valokuvateoksessa Katuturan lapset. Lempipaikkoja hökkelikylässä, jossa kukaan ei halua asua (Robustos), jonka teksti on Maria Syvälän ja kuvat Lauri Dammertin.
Alakoululaisten käyttöön ja aikuisten ja lasten yhteisiin keskusteluihin houkuttavat muun muassa Jon J. Muthin kuvakirja Pandan zentarinoita (Basam Books) ja Mirkka Eskosen opinnäytetyönään kuvittama Annan seitsemän elämää (Mirkka Eskonen), jonka tarinat ovat peräisin Kaarinan Helakisan samannimisestä kertomuskokoelmasta vuodelta 1987. Myös norjalaisen Stian Holen Hermannin salaisuus (Karisto) tarjoaa herkullisia aiheita pohdinnoille.
Moni lasten- ja nuortenkirja julkaistaan samanaikaisesti molemmilla kotimaisilla kielillä, kuten pietarsaarelaisen Arktisen museo Nanukin julkaisema Kylmä seikkailu, joka kertoo kolmen tutkimusmatkailijan hiihtoretkestä Grönlannista Pohjois-Kanadaan. Joskus teksti on samassa kirjassa kahdella tai useammallakin kielellä, esimerkkinä kokkolalaisen kuvataiteilijan Jaana Erkkilän monikielinen kirja Piruparka ja Talviparatiisi (Länsirannikko). Saamen kieli on mukana suomen ja englannin rinnalla Elina Helander-Renvallin kuvakirjassa Auringon tytär. Saamelaisia satuja (Mäntykustannus).
Tietokirjojen aiheina painottuvat entiseen tapaan luonto ja eläimet sekä askartelu ja kädentaidot. Myös keittokirjoja ja laulukirjoja julkaistaan paljon. Tänä vuonna huomio kiinnittyy taideaiheiden runsauteen. Karo Hämäläisen ja Salla Savolainen Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki (Tammi) on nostettu monessa yhteydessä esiin, mutta ryhmään kuuluvat myös Raija Tervomaan kirja Sankareita kaikki. Patsaita suurmiehistä ja arjen sankareista (Edico), Anu Turusen Mitä minä maalaisin? (Anja Turunen) ja Marie Sellierin kirjoittama ja Tuomas Nevanlinnan suomentama Kurkista ja katso taidetta. 10 kuuluisaa maalausta (Nemo). Sarjakuvakirjojen joukossa on myös pienimmille sarjakuvan ystäville suunnatut Milla Paloniemen toimittama Höh! … ja muita sarjakuvakertomuksia lapsille (Sammakko) ja Ritsuko Kawain mangasarjakuva Hamtaro. Pienet hamsterit, suuret seikkailut! (Sangatsu Manga).
Kirjakori 2012 -näyttelykirjoista kolmannes on kotimaista alkuperää. Varsinkin kuvakirjoista suurin osa on suomennoksia, vaikka kotimaisia kuvakirjoja julkaistaan vuosittain jo reilusti yli sata nimekettä. Suurin osa suomennoksista käännetään englannin kielestä (yli 70 %). Esimerkiksi espanjalaista alkuperää on vain muutama kirja, vaikkapa Elvira Lindon Villirilli Manolito (Tammi), mutta virolaisen lastenkirjallisuuden suomennoksia saamme vielä odottaa. Moni suomalainen kirja painetaan Virossa ja virolainen kuvitustaide itsessään on maineikasta, mutta suomalaistaustaisen Mika Keräsen kirjoja lukuun ottamatta vain harva virolainen tekijä tulee suomalaisen lukijan tietoon. Näyttelyssä mukana on runsaat 50 muille kielille käännettyä kirjaa, kuten viroksi käännetty Siri Kolun Meie, Rööbelid, Tuula Korolaisen Kuono kohti koulua -kirja englanniksi ja hindiksi ja Seita Parkkolan Usva italiaksi ja Viima saksaksi.
Kirjakori 2012 -näyttelyn kirjat on saatu lahjoituksena yli 120 kotimaiselta ja ulkomaiselta kustantajalta. Niihin voi tutustua instituutin aukioloaikoina maanantaisin klo 10–18 ja tiistaista torstaihin klo 10–15 ja perjantaisin 10–14. Vapunaattona 30.4. näyttely on auki klo 10–13, vapunpäivänä kiinni, samoin kuin helatorstaina 9.5. ja perjantaina 10.5. Ryhmien toivotaan sopivan tulostaan etukäteen p. (03) 3141 8412 tai sähköpostitse kirjasto(a)lastenkirjainstituutti. Kirjanäyttely on esillä 15.5.2013 saakka.
Päivi Nordling
kirjastonhoitaja