Uusi asukas North Endissä

Laura Lähteenmäki: North end – niskaan putoava taivas

Kirja: Lähteenmäki, Laura: North End – niskaan putoava taivas. WSOY 2012. Kirjan tiivistelmä

Tehtävä sisältää henkilösuhteiden analyysin harjoittelua sekä ideointia ryhmässä ja luovaa kirjoittamista. Tehtävien tavoitteena on kehittää sekä analysointitaitoa että luovaa tuottamista. Arvioitu kesto: 1 oppitunti.

Hakusanat: ilmastonmuutos, henkilösuhteet, ideointi, analyysi, luova kirjoittaminen, äidinkieli

Kuvaus kirjasta: 14-vuotias Tekla on muuttanut perheensä kanssa etelästä pohjoiseen. Vanhempien avioero ja asuinpaikan vaihdos kuohuttavat sekä Teklaa että tämän pikkuveljeä Kauria. Vanhempien aikataulusekaannuksen takia sisarukset viettävät kahdestaan kokonaisen viikon. Muuttuneessa maailmassa teini-ikäinen Tekla joutuu arvaamattaan ottamaan suhteettoman suuren vastuun arjesta ilman vanhempia. Viikkoon mahtuu varpaiden paleltuminen, pikkuveljen katoaminen, hyökkäyksiä suklaatehtaaseen, rakkaushuolia ja uusia ystäviä.

Uusi asukas North Endissä

Ennakkotehtävä: Lue teos. Kiinnitä huomiota henkilöhahmoihin ja heidän suhteisiinsa. Poimi lukiessasi sanoja ja nimiä, jotka ovat sinulle uusia tai vieraita.

Vaihe 1: Henkilösuhdeanalyysi yksilötyönä

  1. Laadi kirjan henkilöistä ihmissuhdekaavio. Käytä apunasi symboleita (esim. sydän, särkynyt sydän, hymynaama ja surunaama). Voit keksiä symboleja myös itse.

Esimerkki:

 

Vaihe 2: Sanaston ja nimistön tutkimista ryhmätyönä

 

  1. Teoksessa esiintyy vieraita tavaroita, ruokia ja palveluita kuten tattipölly, tabula, jupariko ja pekoriino. Miettikää parin kanssa, mitä edellä mainitut sanat tarkoittavat.

 

  1. Pohtikaa yhdessä, mitä tavaroita, ruokia ja palveluita tarvitaan muuttuneessa maailmassa. Keksikää ainakin yksi uusi tavara, ruoka ja palvelu. Kuvailkaa keksimiänne asioita. Käyttäkää apuna seuraavia kysymyksiä:

 

  • Miten asiaa voi kuvailla eri aistien avulla?
  • Mihin nykymaailman asiaan voi verrata? Minkä kanssa se on samanlainen ja minkä kanssa erilainen?
  • Miten asia on tehty?
  • Mikä on asian tarkoitus?
  • Mitä asialla voi tehdä?

 

  1. Teoksessa seikkailee henkilöitä, joilla on erikoisia nimiä kuten Tekla, Kauri, Aasa ja Kore. Keksikää vähintään kolme uutta nimeä, jotka sopivat teoksen maailmaan.

Tehtäva PDF

Laatijat: Äidinkielen ja kirjallisuuden opetusharjoittelijat, OKL, Turun yliopisto

Ikäryhmät:
Asiasanat: