Uudenlaisia salapoliishahmoja yhdessä kirjoittaen

Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta

Kirja: Jukka-Pekka Palviainen: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Karisto Oy. 2017.  Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä keksitään ryhmäkirjoittamisena uusia salapoliisihahmoja. Tehtävä sopii leikkimielisen luonteensa takia hyvin ryhmäyttämiseen tai luovan kirjoittamisen alkulämmittelyksi.

Tehtävän kesto: 1 oppitunti

Hakusanat: salapoliisit, henkilöhahmo, päähenkilö, dekkari, huumori, yhteisöllinen kirjoittaminen, luova kirjoittaminen, tekstin muokkaus, Yöstäjä

Tehtävänanto: Rikosjuoni on osa Jukka-Pekka Palviaisen kirjaa, vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen dekkari. Päähenkilöä, Millaa, voidaan kuitenkin pitää salapoliisitarinan päähenkilönä, nykypäivän salapoliisina. Tässä tehtävässä keksitään ihan uudentyyppisiä, salapoliisihahmoja yhdessä kirjoittaen. Huumoria ja mielikuvitusta saa käyttää, ja hahmot voivat olla myös muita kuin ihmishahmoja!

Tehtävä tehdään 4-6 oppilaan pienryhmissä paperille. Oppilaiden on hyvä istua samassa pöytäryhmässä tai esimerkiksi vastakkain, jotta paperia on helppo kierrättää oppilaalta toiselle. Aluksi jokaisella on edessään paperi, johon tekstin aloittaja keksii salapoliisihahmolle nimen. Tämän jälkeen paperi annetaan myötäpäivään seuraavalle kirjoittajalle, joka kuvailee hahmoa yhdellä virkkeellä. Näin jatketaan, kunnes paperi palaa takaisin aloittajalle, joka voi vielä lisätä tekstin viimeisen virkkeen.

Lopuksi viimeinen kirjoittaja saa vielä halutessaan muokata yhdessä keksittyä hahmoa: virkkeitä voi korjailla, poistaa tai lisätä. Tämä on usein helpompaa kuin oman tekstin muokkaus. Ihan viimeiseksi luetaan tietysti ääneen kaikki syntyneet hahmot.

 

Esimerkki:

ROSA SILBER

Rosa kuuluu kolmen parikymppisen intohimoisesti virkkaavan nuoren naisen etsiväkerhoon. Saadakseen mielensä oikeaan vireeseen, aina ennen juttujen ratkomisen aloittamista, hän juo kupillisen kuumaa mustaherukkamehua. Rosan vakiovarustukseen kuuluu kolme eri virkkuukoukkua ja sukkapuikko, joka tosin on mukana vain hätätilanteiden varalta. Rosa virkkaa villasukkia rikollisille, joiden rikokset hän on ratkaissut, niin että nämä pysyisivät lämpiminä vankilassa. Joskus, jos rikollinen on erittäin ilkeä, virkkaa hän myös vaaleanpunaiset lapaset. Se on kuitenkin harvinaista, koska Rosa pitää sitä äärimmäisen traumatisoivana.

Kirjoittajat: Sanataideryhmä Kirjakuu 13-16-vuotiaille

Tehtävä PDF

Laatija: Sanataideyhdistys Yöstäjä 2017

Ikäryhmät: /
Asiasanat: