Tietosanakirja avaruuden kansoista

Linnunradan käsikirja liftareille

Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille. WSOY 1989. Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä keksitään erilaisia avaruudessa asuvia kansoja ja heidän tapojaan ja kirjoitetaan ohjeistuksia siitä, kuinka eri kansojen kanssa parhaiten neuvotellaan.

Tehtävän kesto: n. 2 oppituntia

Hakusanoja: scifi, avaruus, kansat, kulttuuriset kohtaamiset, tietosanakirja, ensyklopedia, diplomatia, neuvottelu, kulttuuriantropologia

Tehtävänanto:

Vaihe 1: Kuvittele, että olet syystä tai toisesta joutunut pakenemaan kotiplaneetaltasi linnunradalla sijaitsevalle uudelle avaruusasemalle. Neuvottelutaitojesi ansiosta olet saanut töitä avaruusaseman diplomaattina, ja sinun tehtäväsi on kulkea diplomaattisen saattueen mukana neuvottelemassa muiden planeettojen asukkaiden kanssa tärkeistä sopimuksista. Matkoillasi olet tutustunut moniin avaruuden kansoihin ja kartuttanut tuntemustasi heidän kulttuureistaan. Syvällinen antropologinen tietämyksesi on pantu merkille, ja sinulta on pyydetty ohjekirjaa eri kansojen kohtaamisesta tulevia neuvottelijoita varten.

Vaihe 2: Ryhdy kokoamaan omaa ohjekirjaa avaruuden matkaajille! Kirjoita tietosanakirjamaiset kuvaukset vähintään kolmesta erilaisesta avaruusolioiden lajista. Kuvaile olentojen ulkonäköä, kotiplaneettaa ja sen olosuhteita, olentojen tapoja ja kulttuuria. Kerro vinkkejä siitä, millä tavalla olentoja on helpointa imarrella, minkälaisia lahjoja ne arvostavat tai mikä on niiden kulttuurissa kuolettava loukkaus. Kerro, mistä taidoista tai tavoista kyseinen kansa on tunnettu, millainen maine niillä on, ja vastaako niiden käytös muiden kansojen ennakkokäsityksiä. Voit halutessasi kertoa esimerkkitapauksia siitä, kuinka olet onnistunut ratkaisemaan kyseiseen kansaan liittyvän konfliktin.

Tehtävä PDF

Laatija: Sanataideyhdistys Yöstäjä ry 2017

Ikäryhmät: /
Asiasanat: