Suunnittele reitti (solmut ja kaaret)

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Kirja: Emmi Itäranta: Teemestarin kirja. Kustantannusosakeyhtiö Teos 2012. Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä hahmotellaan reititysalgoritmi (opitaan solmuista ja kaarista) kirjan päähenkilön matkustuspakon kautta. Tehtävän kesto noin 1 oppitunti, tarvikkeina kynä ja paperi.

Hakusanoja: algoritmi, solmu, kaari, reitti, matka, kotikylä, kartta

Tehtävänanto:

Teemestarin kirjan lopussa päähenkilö Noria on salaa sotilasdiktatuurilta lähdössä äitinsä luokse kohti Xingjinjiä ja vierailee jokaisessa talossa hakeakseen tarvikkeita pitkälle matkalle. Alla olevaan kaavioon (graafi) on piirretty kirjan talojen (solmut) ja niiden välisten polkujen (kaaret) kuvitteellinen sijainti. Käytä karttaa apunasi suunnitellessasi Norialle reittejä. Reitit voi piirtää karttaan kynällä.

  1. Suunnittele reitti joka lähtee Teemestarin talolta, palaa takaisin lähtöpisteeseen, ja kulkee kaikkien talojen kautta niin, ettei Norian tarvitse kulkea yhtäkään polkua kahta kertaa.
  2. Osa taloista on merkitty sinisellä ympyrällä ja sotilasdiktatuuri vartioi näitä taoja erityisen tarkasti. Suunnittele Norialle lyhin reitti (vähiten kaaria) Teemestarin talolta torille välttäen kulkemista merkittyjen talojen kautta.
  3. Laskekaa käyttämienne polkujen määrä (kaaret). Vertailkaa luokassa, mikä oli lyhin määrä? Oliko vaihtoehtoisia reittejä useita?

 

Tehtävä PDF

Laatija: Helsingin yliopiston Kasvatustieteellinen tiedekunta, tietojenkäsittelytieteen opettajaopiskelijat 2017

Ikäryhmät: /
Asiasanat: