Kissamies Joonan ohjailevat kengät

Laura Lähteenmäki: North end – niskaan putoava taivas

Kirja: Lähteenmäki, Laura: North End – niskaan putoava taivas. WSOY 2012. Kirjan tiivistelmä

Ideointi- ja kirjoitustehtävä, joka perustuu kirjan kuvailemiin varusteisiin. Tehtävä sisältää suoraan oppilaille jaettavaa materiaalia. Arvioitu kesto 1-3 oppituntia.

Hakusanoja: tietotekniikka, äidinkieli, kirjoittaminen, konseptisuunnittelu, piirtäminen, ideointi, keksinnöt

Tehtävänanto: Lue kirjan 14. luku. Kiinnitä huomiota kissamies Joonan varusteisiin, joiden avulla hän pärjää varastokäytävässä.

1) Kissamies Joonalla on hienot kengät, jotka ohjaavat häntä varastoverkostossa. Lue kirjasta, mitä Joona kertoo kenkiensä toiminnasta. Pohdi, miten kengät oikeasti voisivat toimia tarkemmin. Kirjoita tai piirrä havainnollistava kuva.

2) Millainen käskysarja kenkien pitäisi antaa, kun pitäisi kulkea pisteestä A pisteeseen B (ks. Kuva 1)? Entä pisteestä B pisteeseen C?

3) Miten kengät voisivat toimia, kun risteyksessä onkin useampi suuntavaihtoehto? (ks. Kuva 2) Miten kengät ohjaavat, kun niiden käyttäjä tulee nuolen suunnasta ja haluaisi mennä Teklan kotiin? Entä koulua kohti? Ideoi ja kirjoita.

4) Mitä muita tapoja voisi olla ohjata jotakuta pimeässä käytävässä muiden huomaamatta? Keksi jokin tapa ja kirjoita tai piirrä, miten se toimisi.

 

kuva 1 kartta varastokäytävästä

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 2 Risteys varastokäytävässä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehtävä PDF (sis. kuvat)

Laatija: Helsingin yliopiston Kasvatustieteellinen tiedekunta, tietojenkäsittelytieteen opettajaopiskelijat 2017

Ikäryhmät:
Asiasanat: