Dystopiaromaanin alku

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Kirja: Emmi Itäranta: Teemestarin kirja. Kustantannusosakeyhtiö Teos 2012. Kirjan tiivistelmä

Keksi oma dystooppinen ympäristösi ja kirjoita ensimmäinen luku siitä kertovaan kirjaan.

Tehtävän kesto: n. 2-3 oppituntia

Hakusanoja: dystopia, tapahtumapaikka, minäkerronta, luonnonkatastrofi, ympäristökatastrofi, ilmasto, luonnontieto, luova kirjoittaminen

Tehtävänanto:

Vaihe 1: Tutustu dystopian käsitteeseen. Lue dystopia-aiheinen kirja, kuten Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Voit laajentaa tietämystäsi myös katsomalla dystooppiseen nuortenromaaniin perustuvan elokuvan, esimerkiksi Suzanne Collinsin Nälkäpelin.

Vaihe 2: Pohdi yksin tai ryhmässä, millä tavalla ilmastonmuutos voisi tulevaisuudessa vaikuttaa planeettaamme. Voit halutessasi selvittää netistä, minkälaisia mahdollisia vaikutuksia tutkijat ovat ennustaneet. Ilmasto voi esimerkiksi viilentyä tai lämmetä huomattavasti. Kuvittele, minkälainen yhteiskunta olisi, jos Suomessa olisi vaikkapa ikuinen talvi tai kesä, tai maailmaa olisi kohdannut muu suuri ympäristökatastrofi. Mieti, minkälaisia vaikutuksia tällä olisi nykytilanteeseen, minkälaisia sääntöjä tai lakeja uuteen yhteiskuntaan liittyisi, mikä toimii valuuttana (vrt. esimerkiksi Teemestarin kirjan veden säännöstely). Tee ideoistasi vaikkapa ajatuskartta ja listaa siihen erilaisia muutoksia, esimerkiksi luonnossa, ihmisissä, ravinnonhankinnassa, lämmöntuotannossa, koulutuksessa, ammateissa ja yhteiskuntarakenteessa.

Vaihe 3: Kirjoita muistiinpanojesi pohjalta minämuotoinen kuvaus siitä, kuinka tarinan päähenkilö kulkee kotoaan valitsemaasi paikkaan. Päätä mitä hän on menossa tekemään tässä paikassa. Aloita kuvailemalla päähenkilön kotia ja jatka kuvailua sitä mukaa, kun hän jatkaa matkaansa. Kerro, mitä näet matkan varrella, minkälaisia ääniä kuulet, minkälaisia tuoksuja ilmassa leijailee. Näetkö matkalla eläimiä tai ihmisiä? Ovatko eläimet samanlaisia kuin nykypäivänä, vai onko ilmaston muuttuminen muuttanut myös eläinkuntaa? Miten ihmiset ovat pukeutuneet? Kuvailun lomassa voit myös kertoa lukijalle yksityiskohtia yhteiskunnasta, jossa päähenkilösi elää.

Tehtävä PDF

Laatija: Sanataideyhdistys Yöstäjä ry 2017

Ikäryhmät: /
Asiasanat: