Cluedo 2.0

Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta

Kirja: Jukka-Pekka Palviainen: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Karisto Oy. 2017.  Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä kokeillaan salapoliisitarinan ideointia ja perehdytään dekkarin perusaineksiin. Tavoitteena on pelillistää kirjoittamista ja löytää toimivia, leikkimielisiä keinoja, joilla luovassa kirjoittamisessa pääsee luontevasti vauhtiin.

Tehtävän kesto: 2-4 oppituntia

Hakusanat: salapoliisit, Cluedo, novelli, dekkari, mysteeri, ympäristörikos, yhteisöllinen kirjoittaminen, luova kirjoittaminen, Yöstäjä

Ennen tehtävän aloittamista on hyvä tutustua murhamysteerilautapeliin, Cluedoon. Jukka-Pekka Palviaisen kirjassa Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta rikos ei ole raakuudessaan Cluedon luokkaa, mutta mahdollisia epäiltyjä tuntuu siinäkin riittävän. Cluedon tyyliin henkilöhahmoja ja muita rikokseen liittyviä yksityiskohtia voi myös käyttää oman mysteeritarinan rakentamiseen.

Tehtävän valmistelut voi tehdä myös ryhmätyönä niin, että jokainen keksii muutaman rikoksen, epäillyn ja johtolangan, ja näistä valitaan.

Tehtävänanto:

  1. Keksi selkeä, rajattu tapahtumapaikka, kuten majakkasaari kirjassa Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Piirrä tai askartele paikasta pelilautatyyppinen kartta.
  2. Keksi kuusi erilaista rikosta, jotka siellä voisivat tapahtua. Yritä keksiä rikoksia, jotka voisivat liittyä luontoon tai ympäristönsuojeluun. Kirjoita näistä jokainen omaan korttiinsa ja numeroi rikokset.
  3. Keksi 12 epäiltyä (henkilöiden ei tarvitse liittyä toisiinsa) ja numeroi heidät. Kuvaile epäiltyjä henkilöinä samaan tyyliin kuin Cluedon ohjekirjassa on kuvailtu.
  4. Keksi myös johtolankoja, niitäkin 12 kpl, ja numeroi nämäkin. Johtolankoja voivat olla esimerkiksi erilaiset esineet.
  5. Keksi kuusi erilaista motiivia rikoksen tekemiseen, esimerkiksi rahapula, mustasukkaisuus, kosto.
  6. Heitä yhdellä nopalla itsellesi rikos (silmäluku 1-6) ja yhdellä tai kahdella nopalla epäilty ja johtolanka (silmäluku 1-12).
  7. Kirjoita salapoliisinovellin alku, jossa käytät edellämainittuja asioita. Keksi novelliisi myös salapoliisihahmo, joka rikosta selvittää. Voit kirjoittaa joko salapoliisin näkökulmasta tai epäillyn näkökulmasta.
  8. Anna kirjoittamasi novellin alku toiselle kirjoittajalle. Hän heittää nopalla epäiltyjen joukosta rikoksen syyllisen sekä motiivin ja kirjoittaa sitten näiden avulla loppuun aloittamasi tarinan.

 

Opettajan ohje:

Keskustelkaa ennen tehtävän aloittamista dekkareista ja salapoliisihahmoista. Mitkä hahmot ovat oppilaille tuttuja kirjoista, tv-sarjoista ja elokuvista? Dekkari on tämän hetken kirjallisuusgenreistä suosituimpia. Mikä siitä tekee suositun? Mitkä piirteet ovat genrelle tyypillisiä, ja mitä kliseitä siihen liittyy?

Vinkki! Katso myös tehtävä Uudenlaisia salapoliisihahmoja yhdessä kirjoittaen. Tuossa tehtävässä keksittyjä salapoliisihahmoja voi käyttää tämän tehtävän novellien päähenkilöinä.

Tehtävä PDF

Laatija: Sanataideyhdistys Yöstäjä 2017

Ikäryhmät: /
Asiasanat: