Kuvan maailma

Kirjoituskilpailu tamperelaisille esikoululaisille ja 1.–2.-luokkalaisille

Lasten Tampere ry ja Lastenkirjainstituutti järjestävät tamperelaisille esikoululaisille ja 1.–2.-luokkalaisille kirjoituskilpailun. Kilpailussa tarkastellaan kuvia ja kirjoitetaan niiden pohjalta teksti. Kilpailuaikaa on 5.11.2021 asti, ja osallistua voi yksin tai ryhmänä.

Kilpailutekstien alkukarsinnan tekee kilpailutyöryhmä, johon kuuluvat teatteriohjaaja ja ilmaisutaidon kouluttaja Marja-Leena Haapanen, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kaisa Lange sekä nukketeatteritaiteilija Terhi Viljanen.

Kilpailun voittajan valitsee raati, johon kuuluvat kuvittaja-kuvataiteilija Aino Louhi, kirjailija Juha Siro ja taideterapeutti Anna-Liisa Tarvainen. Parhaat tekstit palkitaan raha- ja kulttuuripalkinnoilla. Kilpailun voittajat julkistetaan joulukuussa Tampereella järjestettävässä tilaisuudessa, johon kutsutaan kaikki kilpailuun osallistuneet tukijoukkoineen (voimassa olevien koronasäädösten puitteissa).

Kilpailuohje

Valitse yksi kolmesta Anna-Liisa Tarvaisen tekemästä kuvasta. Kirjoita kuvan pohjalta katkelma – älä selosta kuvaa, kerro siitä, mitä kuvassa ei näy. Voit kertoa, miten on päädytty kuvan esittämään tilanteeseen tai mitä on jätetty kuvan ulkopuolelle tai vaikkapa mitä liikkuu kuvan henkilöiden mielessä juuri kuvan hetkellä.
Kilpailuun osallistutaan joko yksin, pienen oppilasryhmän tai koko luokan yhteisellä kirjoituksella. Kilpailuteksti on 1–2 sivun pituinen suorasanainen teksti, joka ei toista kuvaa vaan kertoo jostakin, mitä kuvassa ei näy. Lapsiryhmän kirjurina voi toimi aikuinen tai ryhmän kirjoitustaitoinen lapsi, jotka kirjoittavat muiden kertoman pohjalta.

Kilpailutekstit toimitetaan 5.11. mennessä Lastenkirjainstituuttiin (Puutarhakatu 11 A, 2. krs, 33210 Tampere) tai sähköisesti osoitteeseen info(a)lastenkirjainstituutti.fi.

Töihin liitetään seuraavat tiedot: Koulu, kirjoittajan nimi ja luokka-aste, opettajan nimi ja yhteystiedot.

Kilpailukuvat (Kuvat: Anna-Liisa Tarvainen)

Lapsia retkellä.
Kuva 1
Nalle ja tuliolento.
Kuva 2
Poika ja koira pelaavat shakkia.
Kuva 3

Kuvan maailma -kilpailujuliste (pdf).

Kuvan maailma -kuvaliite (pdf).

Koulutus opettajille

Mitä kuva kertoo?

Kuinka ohjaat lasta katsomaan kuvaa ja kertomaan siitä

Maanantaina 11.10. klo 17 Lastenkirjainstituutissa

Kilpailuun liittyy esiopetuksessa työskenteleville ja 1.–2. luokan opettajille ja ohjaajille suunniteltu koulutus. Kouluttajina toimii taideterapeutti Anna-Liisa Tarvainen.

Koulutus on osallistujille maksuton, ja mukaan mahtuu 20 ensin ilmoittautunutta.

Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info(a)lastenkirjainstituutti.fi. Liitä viestiisi seuraavat tiedot: Nimi, koulu, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Lisätietoja: Lastenkirjainstituutti, toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, kaisa.laaksonen(a)lastenkirjainstituutti.fi, p. 050 3615639