Palkittuja tekijöitä
Linda Bondestam sai Helsingin kirjamessuilla ensimmäisen Vanessa-palkinnon ansioistaan lastenkirjallisuuden kuvittajana. 10 000 euron suuruinen palkinto jaetaan joka toinen vuosi ansiokkaalle suomenruotsalaiselle lastenkulttuurihankkeelle. Palkintoa rahoittavat suomenruotsalainen kustantamo Förlaget ja Moomin Characters. Palkinnon nimellä tehdään kunniaa kirjailija ja runoilija Tua Forsströmin 10-vuotiaana syöpään kuolleelle lapsenlapselle.
Emmi Itärannalle on myönnetty Kuvastaja-palkinto romaanista Kudottujen kujien kaupunki (Teos 2015). Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle myöntämä palkinto jaettiin Helsingin kirjamessuilla. Ehdokkaiksi ylsivät myös Siiri Enoranta (Surunhauras, lasinterävä, WSOY), Anne Leinonen (Vaskinainen, Osuuskumma) ja Iida Sammalisto (Tähtimosaiikki, Otava).
Kouluneuvos Kirsti Mäkinen palkittiin Helsingin Kirjamessuilla Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnolla. Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina 40 vuotta työskennellyt Mäkinen on uransa aikana johdattanut erilaisia ja eri ikäisiä lukijoita kirjallisuuden maailmaan monin tavoin. Hän on mm. kiertänyt ympäri Suomea esittelemässä Kalevalaa ja muuta kansanperinnettä, ja 2000-luvulla hän on myös kirjoillaan välittänyt perinnettä ja kulttuurihistoriaa uusille sukupolville.
Kirjailija Salla Simukka on saanut Tampereen kaupungin myöntämän ensimmäisen luokan kultainen ansiomitalin huomionosoituksena merkittävistä yhteiskunnallisista ansioista Tampereen kaupungin hyväksi. Ansiomitali myönnettiin Tampereen päivän vastaanotolla lokakuun alussa.
Kansainvälistä tunnustusta
Ulf Starkin ja Linda Bondestamin runokuvakirja Djur som ingen sett utom vi (Berghs 2016) on nimetty Ruotsin arvostetuimman lasten- ja nuortenkirjallisuudelle jaettavan tunnustuksen, August-palkinnon, ehdokkaaksi. Starkin runoissa ja Bondestamin kuvissa voi tutustua kuvitteellisiin eläimiin. Suomessa kirja on ilmestynyt ruotsiksi Förlaget-kustantamon ja suomeksi Teoksen kautta (Ennen näkymättömiä eläimiä, suom. Liisa Ryömä).
Marika Maijalan ja Juha Virran kuvakirja Piano karkaa (Etana Editions 2015) on nimetty White Ravens -listalle, johon kootaan laadukkaita lasten- ja nuortenkirjoja eri maista. Listaa kokoaa Internationale Jugendbibliothek ja sinne nimetään vuosittain 200 noin 30 eri kielellä julkaistua kirjaa. Lista julkistetaan perinteisesti Frankfurtin kirjamessuilla. Viime vuosina listalle ovat yltäneet myös Réka Királyn ja Marika Maijalan Topin nokinenäpäivä, Marja Björkin Poika ja Kreetta Onkelin Poika joka menetti muistinsa.
Astrid Lindgren Memorial Award 2017 -palkinnon suomalaisina ehdokkaina ovat kuvittajat Linda Bondestam, Kristiina Louhi, Marika Maijala ja Christel Rönns sekä lasten- ja nuortenkirjailijat Timo Parvela, Irmelin Sandman Lilius ja Maria Turtschaninoff.
Kaunein kirjastoauto
Orimattilan kirjastoauto, jonka kylkeä somistaa Olga Orava, valittiin Suomen kauneimmaksi kirjastoautoksi Rovaniemen kirjastoautopäivillä Olga on tuttu Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon kuvakirjasta Olga-orava ja metsän salaisuus (Lasten Keskus 2014). Raati kiinnitti huomiota kirjastoautojen ergonomiaan, kokoelman esillepanoon ja yleiseen viihtyvyyteen. Kuvakirjasta tuttu metsämiljöö näkyy myös kirjastoauton sisätiloissa.
Kansalliskirjasto kutsuu
Brummeriana-kokoelmaa esittelevä näyttely Lasten- ja nuortenkirjoja läheltä ja kaukaa on avoinna Kansalliskirjaston Galleriassa 25.2.2017 asti. Kirjakokoelman aineisto on koottu eri vuosisadoilta ja eri maista, ja siihen kuuluu myös lehtiä, opetustauluja, julisteita ja pelejä. Brummeriana on syntynyt lääketieteen tohtori Markus Brummer-Korvenkontion (s. 1931) pitkän keräilyn tuloksena.
Näyttely esittelee lastenkirjoja eri näkökulmista kuten kuvituksen, vaikuttamisen, arvojen, muodon ja tyyppien kautta. Näyttely antaa monipuolisen kuvan lasten käyttöön laaditusta kirjallisuudesta ja sen historiasta 1500-luvulta alkaen.
Brummerianan lisäksi kirjastossa on Yleisradion lastenohjelmien vuosikymmeniin sukeltava näyttely Markus-sedästä Binna-Bánnaan 28.1. asti sekä lastenmusiikin vuosikymmeniä esittelevä Popsi popsi porkkanaa 7.1. asti
Nordic E-Stories netissä
LKI:n Nordic E-Stories -seminaari kokosi 7.-8.11. Tampereen Metsoon runsaan joukon kiinnostuneita pohtimaan, mitä tapahtuu lukemiselle digiaikana. Huoleksi nousi eritoten lukuharrastuksen kyky kilpailla muiden ajanvietteiden kanssa. Seminaarissa käsiteltiin erilaisia lukijoita ja erilaisia tapoja kertoa tarinoita, ja etsittiin uusia väyliä ja ideoita kirjallisuuden välittämiseen ja digitaalisen sisällön luomiseen.
Keskustelua seminaarin aihepiiristä käydään Twitterissä aihetunnisteella #nordicestories.
Osa seminaarin puheenvuoroista videotallenteina sekä diaesitykset on julkaistu tapahtuman kotisivulla: www.lastenkirjainstituutti.fi/nordicestories. Lisätiedot: Aino-Maria Kangas, lki@lastenkirjainstituutti.fi / p. 050 4632 813.
Uusia lastenkirjapalkintoja: Punni ja Runeberg Junior
Lastenkirjainstituutin Punni-palkinto jaetaan ensimmäisen kerran keväällä 2017. Se annetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnon arvo on 4000 euroa ja se tullaan jakamaan vuosina 2017–2020.
Palkintoraadin valitsee vuosittain LKI:n kannatusyhdistyksen hallitus. Raadin 4-5 jäsenestä yksi on kiinteä jäsen instituutin henkilökunnasta ja yksi kannatusyhdistyksestä, yksi on nuorisojäsen (alle 18-vuotias). Mukaan kutsutaan vuosittain myös 1–2 asiantuntijajäsentä.
Palkinto on saanut nimensä Kirsi Kunnaksen Punnista, joka on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, 1957). Kunnaksen suostumuksella Punni rohkaisee nyt lastenkirjallisuuden tekijöitä luomaan raikkaita ja arkailemattomia teoksia lapsille.
Runeberg Junior on uusi lastenkirjallisuuspalkinto, jonka ovat perustaneet Porvoon kaupunki ja paikallinen sanomalehti Östnyland . 10 000 euron suuruinen palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa ensi vuonna Runebergin päivänä.
Palkinto voidaan myöntää suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Palkinnon avulla halutaan edistää lasten lukuintoa. Esiraati nimeää enintään 10 ehdokasta, joista porvoolaiset päiväkotiryhmät ja 1.–2.-luokkaiset valitsevat omia suosikkejaan. Palkinnonsaajasta päättää kilpailun tuomari, elokuvaohjaaja Saara Cantell.