Haavi 4/2020

Palkintoja

Lastenkirjakuvitus huomioitiin näyttävästi valtionpalkinnoissa. Lastenkulttuurin valtionpalkinto myönnettiin kuvakirjallisuuteen erikoistuneelle Etana Editions -kustantamolle. ”Kustantamon kirjat ovat sisällöllisesti rikkaita, kuvitukseltaan ennakkoluulottomia sekä materiaalivalinnoiltaan laadukkaita. Kustantamon työssä on korostunut erityisesti lastenkirjallisuuden kuvitustaiteen merkitys. Etanan ajattelussa kuvitus ei ole tekstille alisteinen, vaan merkittävä osa tarinan kerrontaa. Etanan kirjat ovat saavuttaneet mainetta myös ulkomailla” todettiin perusteluissa.

Kuvitustaiteen valtionpalkinnon sai lasten kuvakirjoihin erikoistunut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Marika Maijala (s. 1974). ”Maijala on osoittanut, että visuaalisesti kunnianhimoisille, lastenkirjallisuuden valtavirtaa haastaville teoksille on kysyntää niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Maijalan kuvitus on yhtä aikaa luonnosmaisen ekspressiivistä ja graafisen hallittua. Hän käyttää eri tekniikoita akvarellista vahaliituun vaikuttavalla rentoudella ja varmuudella”.

Marika Maijalan kuvakirja Ruusun matka (Etana Editions 2018) on valittu mukaan saksalaisen Internationale Jugendbibliothekin White Ravens 2020 -listalle. Listalta löytyy yhteensä 200 teosta 56 maasta 36 eri kielellä. Ruusun matka on valittu myös dPICTUS- listalle, joka kokoaa yhteen maailmalta 100 kiinnostavaa ja korkeatasoista kuvakirjaa.

Jenny Lucanderin ja Jens Mattsonin kuvakirja Vi är Lajon! (Förlaget / Natur & Kultur 2019) sai Pohjoismaiden neuvoston jakaman lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon. Kuvakirjassa kerrotaan isoveljen vakavasta sairaudesta ja keinoista, joilla pikkuveli leikin kautta käsittelee asiaa. Raati kiitteli kuvakirjaa siitä, että se on ”tinkimättömästi lapsen puolella”. Kuvakirja on ruotsalaisen Mattsonin esikoisteos. Suomenruotsalainen Jenny Lucander tunnetaan entuudestaan monista kuvakirjakuvituksistaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anja Portinin lastenromaani Radio Popov (S&S 2020). Ehdolla palkinnolle oli lisäksi viisi muuta teosta: Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY), Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla (Otava), Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus), Meri Luttinen: Myrskynsilmä (WSOY) sekä Laura Ruohonen & Erika Kallasmaa: Otus opus. Runoja ja totta pienistä eläimistä. Musiikki Petri Kumela / Zoologipoesi. Smådjur i toner, översättning Annika Sandelin (Otava & Förlaget).

Esivalintaraatiin kuuluivat LKI:n toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (pj.), Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä ja kirjallisuudenopiskelija Johanna Valjakka.

Marisa Rasi-Koskisen romaani Auringon pimeä puoli (WSOY 2019) sai Äidinkielen opettajain liiton jakaman Nuori Aleksis -palkinnon. Valinnan teki yläkoululaisista koostuva raati kuuden ehdokkaan joukosta.

Roope Lipasti on saanut Otavan kirjasäätiön Kaarina Helakisa -palkinnon ansioistaan lasten- ja nuortenkirjailijana. ”Lipastilla on harvinainen kyky tavoittaa lasten ja nuorten maailmat uskottavasti. Hänen kerrontansa on hauskaa, sujuvaa ja lukemaan houkuttelevaa”. Lipasti on myös aktiivinen lukemisen edistäjä ja puolestapuhuja.

Poluglutt-äänikuvakirjapalvelu on saanut eurooppalaisen Belma-erikoispalkinnon varhais- ja alkuopetuksen oppimis- ja opetusmateriaalien sarjassa. Palvelu on kehitetty Ruotsissa ja vuonna 2018 se lanseerattiin Suomeen nimellä Lukulumo. Palvelua kiitettiin innovatiiviseksi ja helppokäyttöiseksi. Se auttaa monikielisiä lapsia vahvistamaan äidinkieltään, mutta sopii myös kaikille lapsille.

Kaisa Kattelus palkittiin IBBY Finlandin joka toinen vuosi jakamalla Aarresaari-palkinnolla David Walliamsin lastenromaanin suomennoksesta Maailman rikkain poika (Tammi 2019). Käännöstä kiitettiin mm. muikeista sanavalinnoista, hyrisyttävistä sanaleikeistä ja lennokkaan englannin taivuttamisesta eläväiseksi suomeksi. Lisäksi annettiin kunniamaninnat Hannele Huoville Malin Klingenbergin runokuvakirjan suomennoksesta Pierun elämää (S&S 2019) ja Marja Kyrölle Maria Turtschaninoffin romaanin suomennokesta Maresin voima. Punaisen luostarin kronikoita (Tammi 2018).

Seinäjoen kaupunginkirjasto on saanut Suomen messusäätiön jakaman Rakkaudesta kirjaan -palkinnon merkittävästä työstään lasten ja nuorten lukemisen hyväksi. Kirjasto hallinnoi alueen Eepos-kirjastojen lukudiplomiin liittyvää Lukuliekki-verkkopeliä. Peliin pääsevät mukaan kaikki alueen 3.- ja 4.-luokkalaiset. Lukuliekki-peliin voi osallistua myös muualta kuin Eepos-kirjastojen alueelta. Rahapalkinto turvaa lukudiplomi-toiminnan jatkumisen myös tulevina vuosina.

Lena Sägfors on saanut Vuoden kirjastoteko -palkinnon. Kruunupyyssä kirjstopedagogina työskentelevä Sägfors on tehnyt hyvää työtä lasten ja nuorten lukemaan innostamisessa paikallisesti ja valtakunnallisesti. Tunnustusta jakaa Finlands svenska biblioteksförening.

Edustus kansainvälisessä raadissa

Jaana Pesonen on valittu kansainvälisen IBBY-järjestön kahden vuoden välein jakaman Hans Christian Andersen -palkinnon raatiin. Pesonen työskentelee ylipistonlehtorina Helsingin ylipistossa. Väitöstutkimus vuodelta 2015 käsitteli monikulttuurisuuden ja identiteetin ilmentymiä kuvakirjoissa. Raatiin kuuluu 12 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.

Kunnialistaa ja ehdokkuuksia

IBBY:n vuotuiselle kunnialistalle on Suomesta nostettu kirjailijat Salla Simukka tarinakokoelmastaan Sammuta valot / Sytytä valot (Tammi 2019) ja Minna Lindeberg lastenkirjasta Snön över Azharia (Förlaget 2017) sekä kuvittaja Matti Pikkujämsä kuvituksesta Veera Salmen kuvakirjaan Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava 2019). Kääntäjistä listalla ovat Raija Rintamäki suomennoksesta Rose Lagercrantzin lastenromaaniin Nähdään kun nähdään (Mäkelä 2018) sekä Ulrika Enckell Mauri Kunnaksen Koiramänen Suomen historian ruotsinnoksesta Hundarnas historiebok (Förlaget 2018).

Linda Bondestamin kuvakirja Mitt bottenliv (Förlaget 2020) oli ehdolla Ruotsin merkittävimmän lasten ja nuortenkirjoille jaettavan August-palkinnon saajaksi. Palkinnon sai Kristina Sigunsdotterin ja Ester Erikssonin lastenromaani Humlan Hanssons hemligheter (Natur & Kultur).

Runeberg Junior -ehdokkaina on kahdeksan suomen- ja ruotsinkielistä lastenkirjaa: Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Rautamiehen arvoitus (Karisto), Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku, kuv. Kati Vuorento (Tammi), Karin Erlandsson: Nattexpressen, kuv. Peter Bergting,

(Schildts & Söderströms), Vuokko Hurme: Värikkäät. Tiukun salaisuus, kuv. Reetta Niemensivu, S&S), Kristina Sigunsdotter & Clara Dackenberg: Landet som icke är (Förlaget), Ellen Strömberg: Maggan året runt, kuv. Elin Löf, (Schildts & Söderströms), Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain, kuv. Kati Vuorento (WSOY) sekä Peppe Öhman: Vita lögner och höga hinder, kuv. Louise Winblad (Schildts & Söderströms). Lopullisen voittajan valitsee lapsiraati.

Astrid Lindgrenin muistopalkinnon Suomen ehdokkaat ovat Linda Bondestam, Marika Maijala, Timo Parvela, Salla Simukka ja Maria Turtschaninoff. Ehdokkaita 69 maasta 263. Palkinnon saaja julkistetaan huhtikuussa 2021.

Tietoa tietokirjoista

Suomen Tietokirjailijat ry on julkaissut uuden Tietokirjoja kouluun-luettelon yläkoulun ja toisen asteen tarpeisiin. Sen ovat koonneet opiskelijat Meri-Tuuli Auer, Ida Lowndes sekä tietokirjallisuuden professori Anne Mäntynen. Katalogin voi ladata yhdistyksen verkkosivuilta.

Viron kuvitustriennaale

Tallinnan 6:nnessa kuvitustriennaalessa on viisi suomalaista kuvittajaa: Lena Frölander-Ulf, Satu Kettunen, Jenny Lucander, Hannamari Ruohonen ja Camilla Pentti. Näyttely on avoinna Viron kansalliskirjastossa 30. joulukuuta asti.

Kirjoituskilpailu nuorille

Nuorten kirjallisuusmedia Lukufiilis ja kirjanjulkaisupalvelu Books on Demand järjestävät Nuoruus. Nyt. -kirjoituskilpailun 13–19-vuotiaille nuorille. Parhaista teksteistä julkaistaan kokoelma ja voittajalle tarjotaan mahdollisuutta julkaista myös oma kirjansa. Voittajan valitsevat esiraadin ehdokkaista kirjailijat Marisha-Rasi Koskinen ja Jyri Paretskoi. Kilpailuaikaa on vuoden loppuun. Lisätietoa kilpailusta Lukukeskuksen sivuilta.