Haavi 4/2019

Kuvittaja Linda Bondestam on nimetty Ruotsin Lastenkirja-akatemian jäseneksi. Lastenkirjallisuuden ja sen tekijöiden etuja ajava Svenska Barnboksakademin juhlii kuluvana vuonna 30 vuotista toimintaansa. Akatemiassa on 18 jäsentä, jotka toimivat viiden vuoden periodeissa. Linda Bondestam on ensimmäinen suomalainen jäsen.

Marika Maijala on saanut kuvakirjastaan Ruusun matka (Etana Editions 2018) Grafia ry:n Rudolf Koivu 2019 -palkinnon.

Kuvitus on hillittömän ekspressiivinen, mutta yhtä aikaa tarkka. Maijalan valitsema tekniikka tukee tarinaa ja tekee vauhdin näkyväksi. Vahaliitua ei voi kontrolloida, mutta kuvat ovat silti täydellisiä. Maijalan kuvitus on näennäisen kömpelö, mutta tarkemmin katsottuna täydellisen hallittu”, raati perusteli valintaansa. Maijala sai palkinnon jo toistamiseen.

Raati sai arvioitavakseen 108 teosta. Kunniamaininnan saivat myös kuvittajat Maija Hurme, Jussi Kaakinen, Satu Kettunen, Laura Merz, Antti NikunenCamilla Pentti, Matti Pikkujämsä, Nina Pirhonen ja Hannamari Ruohonen. Joka toinen vuosi jaettava kuvittajapalkinto on perustettu vuonna 1949.

Essi Kytöhonka sai Suomen Kirjasäätiön vuotuisen Alvar Renqvistin palkinnon ansioistaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannustoimittajana. Hän on työskennellyt WSOY:llä vuodesta 2000. Kytöhonka on monen arvostetun lasten- ja nuortenkirjailijan luottotoimittaja, tuki ja kannustaja, jota kirjailijat kiittävät tarkkuudesta, laajakatseisuudesta, näkemyksellisyydestä ja ymmärryksestä kirjailijan työtä kohtaan.

Lastenkirjainstituutin Punni-palkintoraadille voi lähettää 10.1.2020 mennessä ehdokkaita Punni-palkinnolle, joka jaetaan keväällä 2020 neljättä kertaa kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta.

Vuoden 2020 raatiin kuuluvat kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg, Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimittaja Pia Ingström, kirjastonhoitaja Sanna-Mari Samu ja lukiolainen Heidi Rautiainen. Raadin puheenjohtajana toimii Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitaja Heidi Juopperi.

Astrid Lindgrenin elämäntyötä kunnioittavan ALMA-palkinnon Suomen ehdokkaat ovat Linda Bondestam, Marika Maijala, Timo Parvela, Irmelin Sandman Lilius ja Maria Turtschaninoff. Ehdokkaita nimettiin 67 maasta yhteensä 237. Yksittäisten kirjailijoiden tai kuvittajien lisäksi ehdokkaina on lastenkirjallisuuden organisaatioita. Lopullinen voittaja julkistetaan Bolognan kirjamessuilla marraskuun lopulla ensi vuonna.

Lukukeskus on saanut monipuolisesta toiminnastaan lukemisen hyväksi vuoden 2019 Mensa-palkinnon. Palkinnon perusteluissa mainitaan viimeaikaisista hankkeista työpajoja ammattikouluihin vienyt Sanat haltuun -hanke, Lukulahja lapselle -ohjelma sekä Lukuviikko. ”Lukukeskuksella on merkittävä asema lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämisessä. Lukukeskuksen toiminta ja tehtävät lukemisen ja lukutaidon edistämisessä ja puolustamisessa ovat erinomaisesti linjassa Mensan tavoitteiden, älykkyyden edistämisen ja tunnistamisen, kanssa”, kiitteli raati.

Leena Kirstinä on saanut WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon laaja-alaisesta työstään kirjallisen elämän eri alueilla. Hän on toiminut kirjallisuuden professorina ja suomentajana, kouluttanut tulevia äidinkielen opettajia ja tutkinut nykyproosaa. Äidinkielen Opettajain Liiton puheenjohtajana hän ajoi oppiaineen nimen muuttamista nykyiseen muotoon äidinkieli ja kirjallisuus. Kirstinä on ollut myös pitkään mukana LKI:n kannatusyhdistyksen hallituksessa. Vuonna 2014 ilmestyi hänen kirjoittamansa elämäkerta Kirsi Kunnaksesta.

Sukupuolena ihminen -hankkeen asiantuntijat, tuottaja Maiju Ristkari, kuraattori Nina Suni ja valokuvaaja Vesa Tyni ovat saaneet Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman ja tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan jakaman palkinnon esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta.

Projekti koostui sukupuolen moninaisuutta esille tuovasta valokuvanäyttelystä, nuorille suunnatusta tietokirjasta Sukupuolena ihminen (Tammi 2018) ja verkkosivustosta. Kokonaisuus yhdistää tutkimustietoa, kokemusasiantuntijuutta ja taidetta sujuvasti yhteen.

Runeberg Junior -palkinnon ehdokkaiksi on nimetty kymmenen 6–9-vuotiaille lapsille suunnattua suomen- tai ruotsinkielistä teosta: Henrika Andersson: Nagu-nalle och kastasdjuren (kuv. Christel Rönns, Förlaget), Tove Appelgren: Vesta-Linnéa och vännerna (kuv. Salla Savolainen, Förlaget), Tapani Bagge: Katoava muumio (kuv. Carlos da Cruz, Karisto), Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass (Förlaget), Malin Klingenberg: Fisens liv (kuv Sanna Mander, Schildts & Söderströms), Kirsti Kuronen: Kerro minulle kaunis sana (kuv. Karoliina Pertamo, Karisto), Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys (kuv. Ninka Reittu, Otava), Jukka-Pekka Palviainen: Allu ja outo Uolevi (kuv. Christel Rönns, WSOY), Veera Salmi: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (kuv. Matti Pikkujämsä, Otava) sekä Annika Sandelin: Om jag fötts till groda (kuv. Karoliina Pertamo, Förlaget). Kaikki alunperin ruotsiksi ilmestyneet teokset on myös suomennettu.

Aikuisten valitsemista ehdokkaista lopullisen voittajan valitsee lapsiraati. Runebergin päivänä ensi vuonna neljättä kertaa jaettavalla palkinnolla edistetään lasten lukuintoa.

Suomen Kirjasäätiön lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon ehdokkaiksi ylsi kaksi kuvakirjaa, saturomaani, tietokirja, historiallinen nuortenromaani ja scifi-romaani. Ehdokkaiden yhteispotretissa Elina Warsta (vas.), Tomi Kontio, Maria Laakso, Johanna Rojola, Kaija Pannula, Netta Lehtola, Anniina Mikama, Lena Frölander-Ulf ja Marisha Rasi-Koskinen.