Haavi 3/2021

Read Hour -palkinto tubettaja Miklulle   

Lasten ja nuorten säätiön perustaman uuden Read Hour -palkinnon on saanut tubettaja Miklu (oik. Mike Bäck) työstään lasten ja nuorten lukemaan innostamiseksi. Koululaiset äänestivät Miklun voittajaksi Read Hour -livelähetyksessä. Miklu sai neljänneksen kaikista 3680 annetusta äänestä. Seuraavaksi eniten ääniä saivat Tim Sparvin lukupiiri ja Robin Packalen. Miklu on julkaissut kolme kirjaa, jotka ovat puhutelleet myös sellaisia nuoria, jotka eivät ole aiemmin innostuneet lukemisesta. Palkintouutisoinnin yhteydessä kerrottiin, että Mike Bäck on äskettäin lopettanut tubettamisen Miklu-nimellä. 

Asiantuntijaraati nimesi ehdolle kahdeksan erilaista kirjatekoa (Krista Kososen lukupiiri, Tim Sparvin lukupiiri, Lanu-kirjallisuusfestarit, laulaja Robin Packalen, tubettaja Miklu, Lukukeskuksen Lukulahja lapselle -ohjelma, I@poc_lukupiiri Instagramissa ja @Tarinannuppuja TikTokissa. Yleisö nosti vielä yhdeksi ehdokkaaksi HS Lasten uutiset. 

 

Muita palkintoja ja ehdokkuuksia

IBBY Finlandin kolmen vuoden välein jakaman Anni Swan -mitalin sai suomenruotsalainen lastenkirjailija Annika Sandelin runokuvakirjastaan Silkesapans skratt (Förlaget 2019, kuv. Linda Bondestam; Silkkiapinan nauru, suom. Maarit Halmesarka, Teos 2019). ”Sandelinille on ominaista lyyrinen kieli, ja teokset ovat usein kuin koruja: eheitä ja kauniita kokonaisuuksia”, sanottiin perusteluissa. 

Edellisen kerran ruotsin kielellä kirjoittava kirjailija on palkittu Anni Swan -mitalilla vuonna 1964. Tuolloin tunnustuksen sai Tove Jansson.  

Vuokko Hurme on saanut Suomen Tietokirjailijat ry:n vuotuisen Tietopöllö-palkinnon lapsille suunnatuista tietokirjoistaan. Hurme on tehnyt eri kuvittajien kanssa tietokirjoja mm. ihmisen kehityksestä, vanhenemisesta, eläimistä, huvipuistoista ja karkeista. 

Mervi Wäre-von Hedenberg on saanut Suomen Tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnon 1970-luvulta 2000-luvulle jatkuneesta oppikirjatuotannostaan. Lehtori, luokanopettaja ja tietokirjailija Wäre-von Hedenberg tunnetaan erityisesti aapisten tekijänä.   

Tuutikki Tolosen lastenromaani Agnes ja unien avain (WSOY 2020) voitti Luku-Varkaus-palkinnon. Kuuden ehdokkaan joukosta lopullisen valinnan teki lapsiraati.   

 

ALMA-palkinnon Suomen ehdokkaina ovat Linda Bondestam, Marika Maijala, Timo Parvela, Salla Simukka ja Maria Turtschaninoff. Astrid Lindgrenin muistoksi vuonna 2002 perustettu palkinto jaetaan marraskuussa.  

Meria Palinin kuvitus Tuula Korolaisen kuvakirjaan Sara ja kadonneet sateet (Karisto 2020) on mukana kansainvälisen Hiii Illustration 2020 -loppukilpailussa.  Kilpailutöitä lähetettiin eri puolilta maailmaa lähes 4000 yli 60 maasta. Palinin kuvitukset kisaavat lastenkirjallisuuden kategoriassa hieman yli sadan muun finaaliin yltäneen kuvituksen kanssa.   

Uudet maakunnalliset kirjallisuuspalkinnot huomioivat kiitettävästi myös lastenkirjallisuuden ehdokasasetteluissaan. Sari Peltoniemenlastenromaani Täältä minä karkaan (RanRan 2020) on ehdolla Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja Anna Elina Isoaron & Mira Malliuksen kuvakirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY) on ehdolla Botnia-palkinnolle.  

 

Oikaisu 

Onnimannissa 2/2021 julkaistussa Kaisa Laaksosen Kirjakori 2020 -artikkelissa sivulla 15 mainittu Johanna Lestelä on sekä kuvittanut että kirjoittanut kuvakirjan Tuikku ja pimeän mörkö (Otava 2020). Saara Obelen merkitseminen kirjan kuvittajaksi on toimituksen oikoluvussa tekemä lapsus.