Haavi 2/2019

Palkittuja Suomessa ja ulkomailla

Linda Bondestam on saanut Svenska Kulturfondenin palkinnon työstään lastenkirjallisuuden kuvittajana. Palkintoperusteluissa kiitettiin hänen laventaneen suomenruotsalaisen kuvakirjan kohdeyleisöä. Bondestamin persoonallinen, yllättävä ja humoristinen tyyli on käännösten myötä tullut tutuksi myös ulkomailla.

Raili Mikkanen on saanut Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinnon tunnustuksena lasten- ja nuortenkirjatuotannostaan. Hän on julkaissut yli 60 teosta, joista parhaiten tunnetaan Histamiini-marionettihevosesta kertova kirjasarja. Mikkasen tuotannolle on ominaista mielikuvituksellisuus, eläin- ja luontorakkaus sekä lapsia ja nuoria arvostava ote. Mikkanen jakaa kokemuksiaan kirjailijan työstä myös Kirjaimia-blogissaan.

Harri István Mäki ja Sari Peltoniemi ovat saaneet Tampereen kaupungin myöntämät kirjallisuuspalkinnot. Mäki palkittiin tarinakokoelmasta Zombikirja (Haamu 2018) ja Peltoniemi lastenromaanista Vattenporin simpukka (Tammi 2018).

Väinö Riikkilä -seuran Laivakello-palkinnon on saanut Kalle Veirto nuortenkirjatuotannostaan ja työstään erityisesti poikien lukemaan innostamisessa. Adventure-palkinnon sai kuvittaja Sanna Pelliccioni ansioistaan monipuolisena kuvittajana. Monet hänen kuvittamansa teokset lähestyvät ajankohtaisia teemoja, kuten monikulttuurisuutta, luonnon monimuotoisuutta ja kierrätystä.

Kirjava Kettu -palkinnon on saanut nuorten lukijoiden äänestyksen perusteella Jukka-Pekka Palviainen nuortenromaanistaan Virityksiä (Karisto 2018). Palkintoa jakaa Kaarinan kirjasto ja se on kohdennettu varsinaissuomalaiselle lasten- tai nuortenkirjailijalle ja sen tavoitteena on tehdä tunnetuksi paikallisia lasten- ja nuortenkirjailijoita.

Hannele Lampela on saanut Otavan Kirjasäätiön vuotuisen Kaarina Helakisa- palkinnon Prinsessa Pikkiriikistä kertovista satukirjoistaan. ”Pikkiriikki on yhtä aikaa prinsessa, pohjalainen emäntä ja batman, hän on anarkistisuudessaan Pepin ja Eemelin perillinen, mutta silti tämän ajan lapsi”, sanottiin perusteluissa.

Tiina Hautala on saanut H. P. Lovecraftin kunniaksi perustetun historiallisen seuran jakaman Kuiskaus-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta työskentelystä lasten ja nuorten kauhukulttuurin parissa. Hautala on aavetarinoihin erikoistunut vaasalainen tietokirjailija sekä kummituksiin ja kauhuun keskittyvän Haamu-kustantamon perustaja.

Suomen Kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2018 kauneimmiksi lastenkirjoiksi viisi viime vuonna ilmestynyttä teosta: Mirkka Eskosen kuvakirjan Syksyn salaisuus (Esa Books), Kaisa Happosen & Anne Vaskon kuvakirjan Mur ja mustikka (WSOY), Marjatta Levannon & Julia Vuoren tietokirjan Pelon (ja palon voittamisen) käsikirjan (Teos), Marika Maijalan kuvakirjan Ruusun matka (Etana Editions) sekä Leena Virtasen & Sanna Pelliccionin kuvatietokirjan Minna! Minna Canthin elämä ja uskomattomat teot (Teos). Valinnassa on kiinnitetty huomiota typografiaan, kirjan materiaaleihin, tekniseen toteutukseen ja taiton luomaan kokonaisvaikutelmaan.

Marika Maijalan kuvakirja Ruusun matka (Etana Editions 2018) on saanut myös Grafia ry:n Hopeahuippu-tunnustuksen. ” – – kuvituksen rentous ja luonnosmaisuus ilahduttavat. Jokainen kuva on itsenäinen teoksensa, mutta kerronta on sujuvaa. Vaikka kuvat ovat ihania, ne eivät ole liian kilttejä tai söpöjä. Vauhdikkaiden kuvien imussa teksti saattaa jäädä lukematta” sanottiin perusteluissa.

Ruusun matka on Suomen nimeämä ehdokas Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnolle yhdessä Maria Turtschaninoffin nuortenromaanin Breven till Maresi (Förlaget 2018, suom. Maresin voima, Teos 2018) kanssa. Ehdokkaita nimettiin yhteensä 14 kaikista Pohjoismaista. Palkinnon saaja julkistetaan lokakuussa.

Etana Editions oli ehdolla kansainvälisen BOP – Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the World -palkinnolle ensimmäisenä suomalaisena kustantajana. Palkintoa jakaa Bolognan lastenkirjamessut yhdessä Italian kustantajien liiton ja kansainvälisen kustantamoyhdistyksen kanssa.  Ehdolle asetettiin lastenkirjallisuuteen keskittyneitä innovatiivisia ja ammattitaitoisia kustantamoita eri puolilta maailmaa. Etana Editions on pieni, vuonna 2013 perustettu kuvakirjoihin erikoistunut kustantamo, joka sai viime vuonna myös Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinnon.

Etana Editionsin kotimaiset kuvakirjat kiinnostavat myös maailmalla. Marika Maijalan Ruusun matka -kuvakirjan oikeudet on myyty Koreaan ja Italiaan. Laura Merzin ja Aino Järvisen Tuhat ja yksi otusta -kuvakirja ilmestyy myös Venäjällä, Latviassa ja Kiinassa. Maijalan ja Merzin kuvitukset olivat mukana Bolognan kirjamessujen kuvitusnäyttelyssä, ainoina suomalaisina edustajina. Lähes 3000 kuvittajaa 62 maasta lähetti töitään näyttelyyn  ja niistä valittiin 76 edustavinta näyttelyyn.

Astrid Lindgrenin muistoa kunnioittavan ALMA-palkinnon on saanut belgialainen kirjailija Bart Moeyaert (s. 1964). Hän on kuvakirjojen ja nuortenromaanien lisäksi julkaissut lyriikkaa, näytelmiä, laulutekstejä ja esseitä. Moeyaertin kirjoja on käännetty yli 15 kielelle, mutta Suomessa hänen tuotantoaan ei tunneta.

Kiittävää palautetta Nurmeksesta

Nurmeksen kirjasto haluaa kiittää Lastenkirjainstituutin lainattavaa kuvitusnäyttelytoimintaa. Sari Airolan Riitta-Liisa Heikkisen Pöökö ja Mysteerin kesävieraat -kuvakirjaan tekemien kuvitusoriginaalien näyttely oli esillä Nurmeksen kirjastossa huhtikuun ajan ja sai hyvän vastaanoton. Näyttely oli osa aluehallintoviraston rahoittamaa Sytytä lukuinto -hanketta Nurmeksen kaupunginkirjastossa.

Näyttelypakettiin liittyvien tehtävien lisäksi kirjasto teki omia sanataidetehtäviä varhaiskasvatuksen ja alakoulun lapsiryhmille. Niissä kiinnitettiin huomiota kuvitusten yksityiskohtien tarkkaan havainnointiin ja erilaisten tunnelmien ja tunteiden sanallistamiseen. Lapset saivat myös valita omat suosikkinsa kuvituksista. Näyttelyyn tutustumisen jälkeen oli mahdollista lainata Pöökö-kirja päiväkotiin ja kouluun yhdessä luettavaksi.