Palkintoja, tunnustuksia…
Anja Portin sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon lastenromaanistaan Radio Popov (S&S 2020). Valinnan teki kuudesta ehdokkaasta näyttelijä Christoffer Strandberg, jonka mielestä Portinin teos on fantastisen sadun lisäksi myös riipaiseva, todellisuuteen ankkuroitu tarina inhimillisyydestä.
Arvid Lydecken-palkinto myönnettiin Sari Peltoniemelle lastenromaanista Täältä minä karkaan (RanRan 2020). Raati löysi kirjasta yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen. Topelius-palkinnon sai Meri Luttisen esikoisromaani Myrskynsilmä (WSOY 2020). Palkintoja jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry.
Runeberg Junior -palkinnon saivat Karin Erlandsson ja ruotsalainen kuvittaja Peter Bergting lastenromaanistaan Nattexpressen (2020, Schildts & Söderströms, suom. Anu Koivunen, Yöjuna, S&S). Aikuisraadin seulomien ehdokkaiden joukosta voittajan valitsivat porvoolaiset esikoululaiset ja 1.–2.-luokkalaiset lapset. Kunniamaininnan sai Tuutikki Tolosen lastenromaani Agnes ja unien avain (kuv. Kati Vuorento, WSOY 2020). Palkinto myönnetään vuosittain suomen- tai ruotsinkieliselle, 6–9-vuotiaille suunnatulle lastenkirjalle. Sitä jakaa Porvoon kaupunki ja Östnyland-lehti.
Vanessapriset jaettiin kahdelle kirjastoammattilaiselle. Lena Sågfors työskentelee kirjastopedagogina Kruunupyyssä ja Mikaela Wickström Pohjoismaisen kulttuuripisteen erikoiskirjastonhoitajana Helsingissä. Sågfors on tehnyt yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa ja osallistunut moniin lukemista edistäviin hankkeisiin. Wickström vannoo ääneenlukuhetkien nimeen ja on kehitellyt erilaisia kuvakirjatapahtumia, joissa lapset syventyvät kuvan ja tekstin tulkintaan. Vuodesta 2016 lähtien jaettu Vanessa-palkinto myönnetään joka toinen vuosi ruotsinkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämisestä Suomessa.
Kirjasomettajat äänestivät vuoden 2020 parhaaksi kirjaksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden kategoriassa eli Blogistanian Kuopuksessa J. S. Meresmaan säeromaanin Dodo (Myllylahti). Toiselle sijalle ylsi niin ikään säeromaani, Sarah Crossanin Kuunnousu (S&S, suom. Kaisa Kattelus). Kolmannen pistesijan jakoivat kolme kirjaa: Anja Portinin lastenromaani Radio Popov (S&S), Margaret Rogersonin fantasiaromaani Kirjojen tytär (Karisto, suom. Mika Kivimäki) sekä Angie Thomasin YA-romaani Mun vuoro (Otava, suom. Ilkka Rekiaro). Äänestys ulotettiin ensimmäistä kertaa kirjabloggaajien ja -vloggaajien lisäksi myös Instagramin kirjapäivityksiin.
Kirjasomessa lukuharrastajat ja kirja-alan ammattilaiset saavuttavat vuosittain satoja tuhansia lukijoita.
Sarjakuva-Finlandian ehdokkaaksi on nimetty Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla (Otava). ”Tatun ja Patun ensimmäinen kokonainen sarjakuva-albumi on mestarillinen osoitus tekijöiden suvereenista osaamisesta niin suurien linjojen kuin yksityiskohtien runsauden hallitsemisessa. Kohderyhmäluokittelu osoittautuu tämän tarinan kohdalla vajavaiseksi: albumin sanoman tajuaa lapsikin, mutta myös aikuisen pitää pysytellä valppaana löytääkseen kirjasta kaiken. Outolan veljekset muistuttavat lukijaa katsomaan maailmaa jälleen hiukan tuoreemmin silmin” todettiin esivalintaraadin perusteluissa. Voittajan valitsee kymmenestä ehdokkaasta muusikko Markku ”Mato” Valtonen maaliskuun lopulla.
Lasten LukuVarkaus -palkinnon ehdokkaina ovat Vuokko Hurme: Värikkäät, Tiukun salaisuus (S&S, kuv. Reetta Niemensivu), Minna Levola: Tylsä elämäni, (Karisto), Kaisa Paasto: Anni kaverinkesyttäjä (Tammi, kuv. Mari Ahokoivu), Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan, (RanRan), Anja Portin: Radio Popov (S&S, kuv. Miila Westin) sekä Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain (WSOY, kuv. Kati Vuorento). Lopullisen valinnan tekevät kesäkuussa 3.–6-luokkalaiset lapset. Palkinto jaetaan 20:nnen kerran.
IBBY Finland on valinnut 15 ehdokasta edustamaan suomalaista kuvakirjakulttuuria Bratislavan kuvitusbiennaaliin vuodelle 2021. Mukana ovat kuvittajat Linda Bondestam, Jenni Erkintalo, Maija Hurme, Emmi Jormalainen, Erika Kallasmaa, Satu Kettunen, Jenny Lucander, Marika Maijala, Aino-Maija Metsola, Laura Mertz, Sanna Pelliccioni, Karoliina Pertamo, Matti Pikkujämsä, Nina Pirhonen ja Anne Vasko vuosina 2019 ja 2020 ilmestyneistä lastenkirjakuvituksistaan. Vuonna 1967 perustettu Bratislavan kuvitusbiennaali on UNESCO:n tukema kuvitustaiteen tapahtuma. Bratislavan pääpalkinto eli Grand Prix on kerran aiemmin tullut Suomeen, kun Hannu Taina palkittiin kuvituksestaan Raija Siekkisen kuvakirjaan Herra Kuningas vuonna 1987.
Kirjoituskilpailuita
Maailmanpyörä-kirjoituskilpailu etsii uusia lastenrunoja ja loruja erilaisista katsomuksista ja kulttuureista. Kilpailu on avoin kaikille yli 16-vuotiaille kirjoittajille ja kirjailijoille ja sen järjestää kustantamo Teos ja Suomen evankelisluterilainen kirkko. Kilpailuaikaa on toukokuun loppuun asti ja osallistuja voi lähettää enintään viisi suomenkielistä runoa. Lisätietoa Teoksen verkkosivuilta.
Nuori kirjailija 2021 -kirjoituskilpailuun voi lähettää 31.5.2021 mennessä proosatekstejä (romaani, novellikokoelma, satu). Kilpailussa on kolme ikäsarjaa: 7–10-vuotiaat, 11–15-vuotiaat ja 16–21-vuotiaat. Jokaisesta sarjasta valitaan yksi voittajateksti, joka julkaistaan kirjana. Kilpailun järjestää uusi kustantamo Z, joka keskittyy julkaisemaan lasten ja nuorten itse tekemää kirjallisuutta. Lisätietoa: https://kustannusz.fi/kirjoituskilpailu/.
13-19-vuotiaille nuorille suunnatussa Nuoruus nyt -kirjoituskilpailussa palkittiin nurmijärveläisen 16-vuotiaan Noora Helston runo ”Nuoruusiän kriisi” ja tamperelaisen 17-vuotiaan Otto Rantasen essee ”Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi kiertää – nuoruudesta täytyy mennä lävitse”. Kilpailun järjestivät tarvepainatus- ja julkaisupalvelu BoD ja nuorten verkkolehti Lukufiilis. Raatiin kuuluneet kirjailijat Jyri Paretskoi ja Marisa Rasi-Koskinen saivat luettavakseen 185 tekstiä. BoD julkaisee keväällä parhaista teksteistä kirjan.
Tiitiäisen metsä suojelualueeksi
Luonnonperintösäätiö ja WSOY ovat perustaneet kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi Tiitiäisen metsä -nimisen suojelualueen Ylöjärvelle. 27 hehtaarin suuruinen metsäpalsta sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä lähellä Ylöjärven keskustaa. WSOY tukee kampanjaa 20 000 eurolla ja lahjoittaa lisäksi Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen metsä -runoantologian (kuv. Silja-Maria Wihersaari) jokaisesta myydystä kappaleesta yhden euron suojelualueelle. Luonnonperintösäätiön kautta kuka tahansa voi tehdä lahjoituksia ikimetsien suojeluun.
Näyttelyt
Nuortenkirjailija Rauha S. Virtasen (1931–2019) muistonäyttely Seljalta maailman ääriin on nähtävillä Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 2.5.2021 asti. Näyttely esittelee kirjailijan tuotantoa ja henkilöhistoriaa. Esillä on myös Rauha S. Virtasen ja hänen sisarustensa tekemiä paperinukkeja ja lehtiä, kirjailijan kirjoituskone ja muuta esineistöä sekä videoina Rauha S. Virtasen tv-haastattelu sekä tutkija Päivi Heikkilä-Halttusen, lehtori Sirkka-Liisa Heinosen ja lehtori Tapani Lepomäen keskustelu kirjailijan tuotannon merkityksestä.
Werstaan Komuutti-tilaan rakennetun näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa IBBY Finlandin työryhmä Maija Karjalainen, Maija Korhonen, Marketta Könönen, Ismo Loivamaa ja Kaisa Torkki.
Tuomas Kärkkäisen kuvitusnäyttely lastenkirjasta Suomen ämminkäiset värikuvina (S&S 2021) on nähtävillä Galleria Kuvituksessa Helsingissä 27.3.2021 asti. Näyttelyyn voi tutustua gallerian verkkosivulla kuvien, tekstien ja podcastin kautta tai varaamalla etukäteen ajan näyttelyvierailuun. Tuomas Kärkkäinen (s. 1983) on itseoppinut ämminkäistutkija, kuvittaja, visuaalinen muotoilija ja muotoilutoimisto Merkityksen osakas. Hän on saanut innoitusta kirjalleen keskiaikaisista bestiaareista ja eläintietokirjoista.
In memoriam
Uolevi Nojonen (1939–2021)
Lasten- ja nuortenkirjailija Uolevi Nojonen (oik. Ylä-Nojonen) kuoli 81-vuotiaana Parkanossa 2. helmikuuta 2021. Nojonen uudisti suomalaista nuortenromaania 1960-luvulta lähtien kuvaamalla elämänmakuisesti herkkiä maaseudun poikia nuoruuden taitekohdissa. Hän työskenteli peruskoulun opettajana vuoteen 1980. Viimeinen nuortenromaani Kumipallopeli ilmestyi 1999 ja Ihmisen ääni -sarjan teos Niin kauan kuin on elämää 2003. Nojonen sai tuotannostaan useita palkintoja, mm. valtionpalkinnon neljästi sekä Tirlittan-palkinnon 1995. Päivi Nordlingin artikkeli Uolevi Nojosen nuortenromaaneista on julkaistu Onnimannissa 3/2019.
Leena Erkkilä (1930–2021)
Lasten- ja nuortenkirjailija Leena Erkkilä (o.s. Oksanen) kuoli 91-vuotiaana Vantaalla 28.12.2020. Erkkilä teki pitkän työuran kansakoulun ja peruskoulun luokanopettajana, ensin Vihdissä ja myöhemmin Helsingissä. Esikoisteos, satukokoelma Kukkutimurusia, ilmestyi 1968. Osa saduista oli julkaistu ensin Lastentarha-lehdessä ja Koululaisessa. Erkkilä kirjoitti 20 lastenkirjaa: satuja, runoja ja näytelmiä. Niitä kaikkia yhdistää herkkyyden, kiireettömyyden ja lähimmäisenrakkauden luonteva eetos. Opettajan työnsä kautta hän myös oivalsi, kuinka lapset nauttivat omaperäisistä sanoista, uudissanoista kielikuvista.