Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli sai vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Valinnan tehnyt muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta ihastui tähän otteessaan pitävään, kysymyksiä herättävään ja aivoja stimuloivaan dystooppiseen fantasiaan. Emma Kaukiaisen arvio teoksesta on ilmestynyt Onnimannissa 3/2019.
Tapani Bagge ja Carlos da Cruz saivat Runeberg Junior -palkinnon helmikuussa historiallisesta lastenromaanista Katoava muumio (Karisto 2019). Lapset tekivät lopullisen valinnan aikuisraadin seulomista ehdokkaista. He arvostivat 1910-luvulle sijoittuvan seikkailun jännittävää tunnelmaa. Kunniamaininnan saivat myös Henrika Andersson ja Christel Rönns lastenromaanista Nagu-nalle och kastasdjuren (Förlaget 2019).
Briitta Hepo-ojan Suomea lohikäärmeille (Otava 2019) sai Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jakaman Topelius-palkinnon. ”Romanttisia elementtejä sisältävä jännitysfantasia Suomen vaihtoehtohistoriasta kiehtoo kekseliäisyydellään. Kutkuttavasti kesken jäävä tarina nuorten elämästä saa lukijan odottamaan kiihkeästi jatkoa”, sanottiin perusteluissa. Merja Leppälahti on arvioinut romaanin Onnimannissa 4/2019.
Arvid Lydecken -palkinnon sai Lena Frölander Ulfin Nelson Tigertass (Förlaget 2019, suom. Jaana Nikula, Nelson Tiikeritassu, Teos & Förlaget 2019), joka ”kertoo ennakkoluuloista, ystävyyden voimasta ja rohkeudesta sekä havahduttaa huomaamaan aikuisten maailman järjettömyyksiä”. Maria Ihosen arvio Onnimannin Puntarissa, s. 44–45.
Annika Sandelin ja Linda Bondestam ovat saaneet Svenska Litteratursällskapetin palkinnon kuvakirjastaan Silkesapans skratt (Förlaget 2019, Silkkiapinan nauru, suom. Maarit Halmesarka,Teos 2019). Perusteluissa todettiin, että teos ei alleviivaa elämän ja kuoleman tematiikkaa, ja juuri siksi eläintarina puhuttelee kaiken ikäisiä.
Myös toinen tekijäkaksikko, Jens Mattsson ja Jenny Lucander, saivat palkinnon kuvakirjastaan Vi är lajon! (Förlaget 2019), joka puhuu kauniisti yli kuolemankin kestävästi sisarusrakkaudesta.
Mervi Heikkilä on saanut sanomalehti Ilkan ja Etelä-Pohjanmaan lehtiseuran myöntämän Artturi Leinosen palkinnon ansioistaan lasten ja nuorten lukutaidon sekä lukemisen edistäjänä. Heikkilä on ollut vuoden alusta lähtien virkavapaana Seinäjoen kirjastotoimenjohtajan tehtävistä ja työskentelee kehityspäällikkönä opetus- ja kulttuuriministeriön alaisessa lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalveluiden hankkeessa, joka koordinoi valtakunnallisesti kirjastopalveluiden kehittämistä ja yhteistyötä. Mervi Heikkilä on myös lasten- ja nuortenkirjailija sekä Onnimannin pitkäaikainen avustaja.
Mia Österlund on nimitetty Ruotsin arvostetuimman lasten- ja nuortenkirjapalkinnon, August-prisetin, raadin puheenjohtajaksi. Ruotsin kustantajayhdistyksen perustama ja jakama palkinto vertautuu arvostuksensa ja merkittävyytensä puolesta Finlandia-palkintoihin ja se jaetaan samaan tapaan aikuisten-, lasten- ja nuorten- sekä tietokirjallisuuden kategorioissa. Dosentti Mia Österlund työskentelee Åbo Akademin kirjallisuustieteen oppiaineen lehtorina ja hänet tunnetaan mmonipuolisena tutkijana sekä Hufvudsbladetin lasten- ja nuortenkirjakriitikkona.
Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen -yhdistyksen uutena puheenjohtajana aloittaa kirjailija Tuula Korolainen ja varapuheenjohtajana äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kaisa Lange. Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin opintokoordinaattori Elina Raitasalo. Sihteerinä jatkavat museotyöntekijä, varhaiskasvatuksen opettaja Susanna Gillberg ja taloudenhoitajana varatuomari Markku Lemmetty. Yhdistys edistää laadukasta lastenkirjataidetta ja kirjataidetta sekä puolustaa jokaisen lapsen oikeutta lukemiseen. Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada lastenkirjatalo Helsinkiin. Yhdistyksen jäseniksi ja toimintaan ovat kaikki tervetulleita. Jäsenmaksuja ei peritä.
Tampereen Työväenmuseo Werstaalla voi tutustua toukokuun loppuun asti nuortenkirjailija Rauha S. Virtasen (1931–2019) muistonäyttelyyn. Seljalta maailmalle -näyttely esittelee Virtasen tuotantoa, henkilökohtaisia muistoja ja kulttuurista ajankuvaa 1960- ja 1970-luvulta. Näyttelyn on koonnut IBBY Finlandin työryhmä Maija Karjalainen, Maija Korhonen, Marketta Könönen ja Ismo Loivamaa.
Suomen Tietokirjailijat ry on julkaissut uuden ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista helpottavan kirjakatalogin Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä alakouluun ja esiopetukseen. Kirjavalinnat ovat tehneet tutkija Ilona Lindhin johdolla suomen kielen opiskelijat Maarit Krok, Sara Matrone, Reeta Vornanen ja Anniina Ylinen. Tietokirjat on ryhmitelty eri teemojen mukaan. Kirjasesta löytyy myös kysymyksiä, joita voi käyttää apuna, kun tietokirjallisuutta käsitellään alakoulun ja esiopetuksen oppilaiden kanssa. Luetteloa voi tilata Suomen tietokirjailijat ry:stä ja se on luettavissa myös yhdistyksen verkkosivuilla. Edellinen vastaava luettelo ilmestyi 2017.
Monikielinen kirjasto on julkaissut Kirjasto on kaverisi -esitteen vieraskielisten lasten tarpeisiin. Kirjaston monipuolisia palveluita ja kirjaston käyttöä esittelevää vihkosta on painettu 14:llä kielellä, (mm. arabia, somali, persia/farsi, kurdi ja albania). Aineisto pohjaa Oulun kaupunginkirjaston tuottamaan samannimiseen suomenkieliseen versioon. Julkaisun on kuvittanut Christel Rönns. Projektia on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö ja esitettä jaetaan kaikkiin Suomen kehittäjäkirjastoihin.
Kirjabloggaajien äänestyksessä vuoden 2019 parhaaksi lasten- ja nuortenkirjaksi nousi verkkoäänestyksessä Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli (WSOY). Jaetulle toiselle sijalle ylsivät Elizabeth Acevedon Runoilija X (Karisto, suom. Leena Ojalatva) ja Maja Lunden Lumisisko (S&S, suom. Katriina Huttunen, kuv. Lisa Aisato).
Blogistanian Kuopus -palkinto jaettiin kahdeksatta kertaa. Kirjabloggaajat äänestivät blogeissaan suosikkiaan vuonna 2019 julkaistuista suomen-, ruotsin- ja saamenkielisistä sekä näille kielille käännetyistä lasten- ja nuortenkirjoista. Äänestykseen osallistui 14 kirjabloggaajaa. Ääniä annettiin kaikkiaan 29 teokselle.
LukuVarkaus-palkinnon ehdokkaina on kuusi viime vuonna ilmestynyttä kotimaista lastenromaania: Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas, Karisto; Satu Heinola: Mirkka ja meri, kuv. Mira Mallius, Enostone, Jukka Itkonen: Koira nimeltä Mutsi, kuv. Virpi Penna, Lasten Keskus; Noora Kunnas: Salmanterin Terttu ja minimerirosvot, kuv. Teemu Juhani, Otava; Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka, Mäkelä ja Mimmu Tihinen: Pieni Numero, kuv. Mari Ahokoivu, Karisto. Aikuisten esiraadin ehdokkaista lopullisen valinnan tekevät kesän aikana alakouluikäiset lapset.
Stora Enso Oyj:n ja Varkauden kaupungin perustama palkinto jaetaan jo 20:tta kertaa. Esiraati kiitteli tasoa hyväksi. Merirosvot ja eläimistä kertovat kirjat ovat yhä suosiossa, mutta puhdasta fantasiaa ilmestyy aiempaa vähemmän.
Suosittu kriitikkokoulutus
Osana Lastenkirjainstituutin Lastenkirjat esiin! -hanketta järjestettiin Tampereella marraskuussa tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikkokoulutus. Kiinnostuneita oli niin paljon, että osallistujat karsittiin motivaatiokirjeen perusteella.
Mukana oli useampia kirjallisuusbloggaajia sekä yksi vloggaaja ja podcast-toimittaja, kirjastoammattilaisia, kirjallisuuslehtien (Onnimanni, Lukufiilis, Lumooja, Sarjainfo, Voima) avustajia, kuvittaja, kääntäjä, muutama äidinkielen lehtori, luokanopettaja sekä sanataideohjaaja.
Koulutuspäivän aluksi kriitikko, tietokirjailija Ville Hänninen esitteli eri vuosikymmenien lasten- ja nuortenkirjakansien muutoksia ja Päivi Heikkilä-Halttunen johdatti lastenkirjakriitikon työnkuvaan. Kuvittaja-kirjailija Sari Airola keskittyi kuvan ja sanan yhteistyöhön ja työpajassa saatiin tuntumaa kuvakerronnan analyysiin. Heikkilä-Halttusen toisessa osuudessa käytiin läpi osallistujien lähettämien ennakkotehtävien kautta kritiikin rakennetta. Maaria Linko esitteli alustavia tuloksia kirjallisuusblogeihin liittyvästä tutkimuksestaan ja lopuksi Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen kertoivat Sivumennen-podcastin teosta.
Koulutuspäivän huipennuksena tutustuttiin vielä Lastenkirjainstituuttiinja ja ilta päättyi Pelle & Romantiks -yhtyeen esiintymiseen. Palaute oli kiittävää, ja jatkokoulutustakin toivottiin järjestettäväksi.
Onnimannin Puntarissa julkaistaan kriitikkokoulutukseen osallistuneiden Iwona Kiurun, Anu-Marjaana Tarvaisen ja Maria Ihosen ennakkotehtävänä lähettämät arviot Mur ja tähti-, Jasu– ja Comedy Queen -kirjoista. Onnimannin avustajana aloittaa myös koulutukseen osallistunut Anna Pölkki.