Maria Laakso

Maria Laakso

FT, kirjallisuudentutkija ja yliopistonopettaja, Tampereen yliopisto

Esittely:

FT Maria Laakso on kirjallisuudentutkija ja yliopisto-opettaja joka työskentelee Tampereen yliopistossa. Laakson väitöskirja ”Nonsensesta parodiaan, ironiasta kielipeleihin. Monitasoinen huumori ja kaksoisyleisön puhuttelu Kari Hotakaisen Lastenkirjassa, Ritvassa ja Satukirjassa” (2014) käsitteli lastenkirjallisuuden huumoria ja kirjallisuuden huumoriin, ironiaan ja parodiaan liittyvät kysymykset ovat sittemmin olleet Laakson keskeisiä tutkimusaloja. Laakso on lisäksi toimittanut lastenkirjallisuuden luontokuvauksia käsittelevän ”Tapion tarhoista turkistarhoille. Luonto suomalaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa” (2011), sekä julkaissut lasten- ja nuortenkirjallisuutta käsitteleviä artikkeleita.

Laakson tutkimusintresseihin lasten- ja nuortenkirjallisuuden saralta lukeutuvat esimerkiksi lastenkirjallisuuden huumori, nuortenkirjallisuuden dystopiat, nonsense, kuvan ja sanan suhde, lapsikäsitys. Laakso on tutkinut esimerkiksi Kari Hotakaisen, Tove Janssonin ja Jalmari Finnen tuotantoa.

Laakso on myös tietokirjailija, joka on julkaissut nuorille suunnattuja populaareja tietokirjoja kirjallisuuden klassikoista. ”Taltuta klassikko” (Tammi, 2019) käsittelee suomalaisen kirjallisuuden klassikoita nuorille sopivaan vauhdikkaaseen tyyliin ja ”Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus” (Tammi, 2021) jatkaa samalla linjalla länsimaisen kirjallisuuden klassikoiden parissa. Tietokirjailijana Laakso tekee kouluvierailuja ja esiintymisiä erilaisissa kirjallisuus- ja koulutustapahtumissa. Laakso on myös oppikirjailija ja on kirjoittanut kirjallisuushistorian kurssin lukion äidinkielen ja kirjallisuuden tietokirjaan Särmään (Otava, lops 2021).

Asiantuntijuus:

klassikot, kirjallisuushistoria, dystopia, ekokritiikki, huumori, parodia, ideologiat, kaksoisyleisö, kuvan ja tekstin suhde, lasten- ja nuortenkirjallisuus; kotimaiset lasten- ja nuortenkirjat, narratologia, nonsense, nuortenkirjallisuus, lapsikäsitys

Yhteystiedot: maria.laakso(a)tuni.fi

Palvelut: / / / / / / / /
Asiasanat: / / / / / /