Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokkaat 2019

Tanska

Jakob Martin Strid: Da Mumbo Jumbo blev kaempestor.

Jakob Martin Strid: Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor. Gyldendal 2018.

Virtahepo Mumbo Jumbo etsii metsästä kantarelleja, mutta maistaa vahingossa mysteerisieniä. Hän kasvaa niin suureksi, ettei voi enää edes halata äitiään. Ainoa, joka voi auttaa Mumbo Jumboa on noita Baba Jaga. Mumbo Jumbo ystävineen lähtee siis pitkälle matkalle Siperiaan.

Sarjakuvamainen kuvakirja on värikäs ja moniulotteinen. Se sisältää monenlaisia intertekstuaalisia viittauksia ja hyödyntää taitavasti värejä ja kuvakokojen muotoa sarjakuvamaisessa kerronnassaan.

Jakob Martin Strid on tunnettu tanskalainen kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä.

Cecilie Eken: Styrke.

Cecilie Eken: Styrke. Karanagalaksen. Log I. Romaani, Høst & Søn, 2018.

Styrke on science fictionia ja pohjoismaista mytologiaa yhdistelevän Karanagalaksen-trilogian ensimmäinen osa. Minäkertoja Saga Sølvisdatter kiitää kurssiltaan avaruusaluksen kyydissä kohti tuntematonta. Hänen kotiplaneetalleen on hyökätty, hänen kasvattiveljensä ja isänsä on surmattu. Saga kertoo tapahtumista ennen pakenemistaan ja samalla lukija pääsee tutustumaan erikoisiin planeettoihin, joilla hyödynnetään tulevaisuuden keksintöjä ja kehittynyttä teknologiaa myös ihmiskehon- ja mielen muokkaamiseen.

Palkittu tanskalainen lasten- ja nuortenkirjailija Cecilie Eken juhlii 25-vuotista kirjailijanuraansa

Suomi

Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi.

Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi. Romaani, Förlaget, 2018.

Breven från Maresi on Punaisen luostarin kronikoita -trilogian kirjeiden muodossa kerrottu päätösosa. Maresi palaa luostarista kotikyläänsä. Hänen aikomuksenaan on perustaa siellä koulu, jossa tytöt voivat oppia lukemaan. Maresi joutuu huomaamaan, että hänen luostarissa oppimiaan asioita on vaikea tuoda köyhään kotikylään, jota hallitsee ankara käskynhaltija, joka alistaa naisia.

Turtscaninoffin teos on ajaton kuvaus vallankäytöstä, se hyödyntää fantasiatradition keinoja mutta myös uudistaa fantasiakerrontaa. Maria Turscaninoff on tunnettu ja laajasti käännetty suomenruotsalainen fantasiakirjailija.

Marika Maijala: Ruusun matka.

Marika Maijala: Ruusun matka. Kuvakirja, Etana Editions, 2018.

Ruusun matka on Marika Maijalan ensimmäinen oma kuvakirja, johon hän on tehnyt myös tekstin. Kirja kertoo Ruusu-vinttikoiran matkasta vapauteen. Ruusu juoksee päivästä toiseen kilparadalla. Se on koirista nopein. Eräänä päivänä Ruusu jatkaa juoksuaan yli aidan, vapauteen.

Ruusun tarinan voi lukea kertomuksena arjen loputtomista juoksuradoista ja vapauden kaipuusta. Näennäisesti yksinkertaiset vahaliitupiirrokset kuvaavat vauhdin hurmaa ja sisältävät loputtomasti taidokkaita yksityiskohtia.

Marika Maijala on palkittu suomalainen kuvittaja.

Färsaaret

Rakel Helmsdal: Miljuløtur.

Rakel Helmsdal & Kathrina Skarðsá (kuvitus): Miljuløtur. Kertomuksia, Bókadeild Føroya Lærarafelags 2018.

Kirja kuvaa pieniä hetkiä, ”silmänräpäyksiä” nyt 12-vuotiaan Miljan elämästä 7-vuotiaasta lähtien. Se tuo esille arjen pienet ilot ja surut parhaan ystävän muutosta tavallisiin koulupäiviin, kesälomasta isovanhempien luona pikkuveljen syntymään. Lapsen ääni tulee selkeästi kuuluviin tarinoissa ja lapsenomaiset piirustukset vahvistavat mielikuvaa.

Rakel Helmsdal on kirjoittanut lastenkirjallisuutta 25 vuotta.

Grönlanti

Camilla Sommer: Tuttuarannguaq.

Camilla Sommer & Pernille Kreutzmann (kuvitus): Tuttuarannguaq. Maanuup Atuakkiorfia 2018.

Pieni poronvasa elää turvallisesti äitinsä kanssa. Eräänä päivänä äiti kertoo sille vaarallisista kaksijalkaisista eläimistä. Pian äiti tulee ammutuksi. Pieni poro jää yksin ja etsii äitiään, mutta ei löydä. Se vaeltaa talvisessa maisemassa ja ystävystyy pienen kalan kanssa. Poronvasa kasvaa vuoden mittaan suuremmaksi ja pian sillä on omia vasoja. Yksinkertainen tarina käsittelee kauniisti elämän suuria kysymyksiä.

Camilla Sommerin kirjassa on Pernille Kreutzmannin herkkä kuvitus.

Islanti

Ragnheidur Eyjolfsdóttir: Rotterne.

Ragnheiður Eyjólfsdóttir: Rotturnar. Romaani, Forlagið / Vaka-Helgafell, 2018.

Teini-ikäinen Hildisif palaa Islantiin kesällä asuttuaan jonkin aikaa Suomessa. Hän saa kesätyöpaikan yrityksestä ja tulee valituksi ryhmään, joka lähtee kunnostamaan luonnonsuojelualuetta. Nuoret sairastuvat kummalliseen virukseen ja heidät kuljetetaan suljettuun paikkaan. Pian käy ilmi, että nuoriin on tahallaan tartutettu ruttovirus, jotta heidän vastustuskykyään voitaisiin tutkia.

Rotturnar on jännittävä science fiction –romaani, jossa nuorten joukko taistelee bioteknologian taitajia vastaan. Ragnheiður Eyjólfsdóttir on arkkitehti, joka palkittiin esikoislastenkirjastaan vuonna 2015.

Sigrún Eldjárn: Silfurlykillinn.

Sigrún Eldjárn: Silfurlykillinn. Romaani, Forlagið / Mál og menning, 2018.

Tulevaisuuteen sijoittuvassa lastenromaanissa eletään aikaa ilman sähköä, ja vesikin on vähissä. Ihmiset joutuvat taistelemaan ruuasta ja elintilastaan. Karitas jää isoäitinsä kuoltua yksin ja lähtee etsimään hyviä ihmisiä. Hän löytää isän ja kaksi lasta, joita hän lähtee seuraamaan. Lapset löytävät erilaista vanhaa tekniikkaa, kuten älypuhelimia, joiden tarkoitusta heidän on vaikea ymmärtää. Kirjoja ei enää ole maailmassa jäljellä, mutta Karitas ymmärtää niiden arvon.

Sigrún Eldjárn on kuvataiteilija ja yksi suosituimmista islantilaisista lastenkirjailijoista.

Norja

Kristin Roskifte: Alle sammen teller.

Kristin Roskifte: Alle sammen teller. Kuvakirja, Magikon, 2018.

Pieni poika makaa sängyssään ja katsoo ulos ikkunasta. Hän on maailmassa yksin ja yhdessä muiden kanssa. Ihmisiä tulee lisää ja heidän elämänsä ja kohtalonsa risteävät. Tarkkasilmäinen lukija löytää suurikokoisen kuvakirjan sivuilta monta eri tarinaa, jotka näkee eri perspektiivistä kun lopussa katsoo maapalloa keskellä maailmankaikkeutta. Kirjaa voi lukea monta kertaa ja siitä löytyy monia erilaisia tarinoita ja henkilöitä, joita seurata.

Kristin Roskifte on palkittu norjalainen kuvittaja ja kuvakirjantekijä.

Eli Hovdenak: Det var ikke en busk.

Eli Hovdenak: Det var ikke en busk. Kuvakirja, Ena, 2018.

Tilde-lintu ja Torvald-peikko jäävät pois junasta keskellä synkkää ja pimeää metsää. Ne lähtevät kulkemaan, vaikka kuulevat monenlaisia outoja ääniä. Kulkijat pääsevät perille mökille, jonka ovelle koputtaa kaksi pelokasta pöllöä. Ne pelkäävät outoja ääniä ja valoja yhtä lailla, vaikka oikeasti metsässä ei ole mitään pelättävää.

Eeli Hovdenakin kuvakirja leikittelee valoilla ja varjoilla, pimeydellä. Erikoinen, tummanpuhuva kuvitustyyli on ilmeikäs. Eli Hovdenak on kuvataiteilija. Kirja on hänen viides teoksensa lapsille.

Saamelainen kielialue

Karen Anne Buljo: Šiellaspeajal.

Karen Anne Buljo: Šiellaspeajal. Runokokoelma, Davvi Girji, 2017.

Norjansaameksi kirjoitettu runokokoelma kertoo saamelaisista symboleista ja kertomuksista, jotka ovat kulkeneet saamelaisten mukana monen sukupolven ajan. Samaan aikaan se kertoo niiden saamelaisten tuntoja, jotka ovat vieraantuneet omasta kielestään ja kulttuuristaan. Runoissa nousee esiin olemassaoloon, eri sukupolviin ja traditioihin liittyviä kysymyksiä, jotka jokainen nuori käy kasvaessaan läpi.

Kirjailija käyttää saamen kieltä kauniisti ja musikaalisesti.

Ruotsi

Lena Ollmark & Per Gustavsson: Den förskräckliga historien om Lilla Hon.

Lena Ollmark & Per Gustavsson (kuvitus): Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Lilla Piratförlaget 2017.

Lilla Hon rakastaa sängyssä hyppimistä. Hän toivoo, että pääsisi leikkimään tyynyjen ja peittojen keskelle. Vanhemmat pitävät häntä pelkkänä häiriötekijänä ja koulussa häntä kiusataan rajusti. Lilla Hon toivoo vain pääsevänsä koulun tyynyhuoneeseen, mutta toiset oppilaat pelottelevat häntä hirveillä tarinoilla entisistä oppilaista ja opettajista, joille on käynyt koulussa huonosti ja jotka nyt kummittelevat eri puolilla koulua. Eräänä päivänä Lilla Hon suljetaan kummitusvintille – ja pian hän kohtaa aivan oikeita kummituksia.

Pienikokoinen kirja on erikoinen yhdistelmä kauhukertomusta, mustaa huumoria ja vakavaa asiaa kiusaamisesta. Se on Lena Ollmarkin ja Per Gustavssonin ensimmäinen yhteinen kirja.

Nina Ivarsson: Risulven Risulven.

Nina Ivarsson: Risulven Risulven. Romaani, Rabén & Sjögren, 2017.

Esikoisromaani on kerrottu 12-vuotiaan Perin näkökulmasta. Per on yksinhuoltajaäidin poika, jota kiusataan koulussa, mutta hän ei pysty itse näkemään omaa yksinäisyyttään ja kurjuuttaan. Pojan viaton näkökulma tekee tarinasta erityisen koskettavan. Per tapaa maahanmuuttajatytön, jonka nimeksi hän antaa Risulven. Tyttö on ainoa joka ei kiusaa Periä, mutta hänkin toivoo että he pysyvät koulussa näkymättöminä toisilleen. Kun Perin äiti Sonja ajautuu huumeidenkäyttäjäksi, Risulven on ainoa joka auttaa häntä.

Koskettava ja ravisuttava esikoisromaani huono-osaisesta pojasta.

Ahvenanmaa

Ann-Christin Waller & Anni Wikberg: På en trollsländas vingar.

Ann-Christin Waller & Anni Wikberg (kuvitus): På en trollsländas vingar. Omakustanne 2018.

Kirjan tarinoissa viisi lasta tempautuu mukaan seikkailuihin, joissa on mukana erilaisia taikavoimia. 7-vuotias Julia lentää keskellä yötä Eldoradoon ja Erik tapaa merenkuningas Poseidonin, joka vaatii häneltä mustikkapiirakkaa.

Kirjan tarinat pohjautuvat lasten eksistentiaalisiin kysymyksiin ja uniin.