Tilastot

Kirjakori-tilastot esittelevät lasten- ja nuortenkirjojen määrän kehitystä Kirjakori-aineistoissa. Kirjojen määrää tarkastellaan lajeittain. Lisäksi tilastoissa on tietoa teosten alkukielistä ja kustantajista. Kirjakori 2022 -katsauksessa ja -näyttelyssä on mukana 1313 lasten- ja nuortenkirjaa.

Tilastoissa tarkastellaan niin kuvakirjojen, lasten- ja nuortenkirjojen ja tietokirjojen julkaisumäärien kehitystä, käännösten määriä eri kieliltä sekä sitä, kuinka paljon eri kustantajat julkaisevat lasten- ja nuortenkirjoja. Vuoden 2022 tilastoissa huomattavaa on, että kirjamäärät kasvoivat hieman lähes kaikissa lajeissa. Lastenkirjoja eli lastenromaaneja, kertomuksia ja satuja oli suurin määrä koko Kirjakori-tilastoinnin historiassa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ilmestymismääriä on seurattu Lastenkirjainstituutin Kirjakori-tilastoissa systemaattisesti vuodesta 2001 lähtien. Mukana ovat ne teokset, jotka on saatu Lastenkirjainstituutin kirjaston kokoelmaan. Arviolta korkeintaan 10 prosenttia, usein vähemmänkin, julkaistuista teoksista jää vuosittain saamatta. Kirjat saadaan Lastenkirjainstituutin kirjastoon lahjoituksena kustantajilta.

Tutustu Kirjakori-tilastoihin.