Kirjakori 2019

Vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjoja.

Kirjakori-tiedote (pdf)

Kirjakori-katsaus (pdf)

Kirjakori-tilastot (pdf)

Valokuvia Kirjakori-2019 näyttelystä

Lista kustantajista

Lista vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjoista

Kirjakorin-näyttelyn esittelyvideo

 

Tiedote 14.4.2020

Lasten- ja nuortenkirjallisuus seuraa edelleen tiukasti aikaansa

– kirjamäärä pysyi aiempien vuosien tasolla, kotimaista julkaistiin käännettyä enemmän

Lastenkirjainstituutin vuoden 2019 Kirjakoriin koottiin kaikkiaan 1255 lasten- ja nuortenkirjaa. Kirjoja oli hiukan enemmän kuin vuonna 2018, jolloin Kirjakorissa oli mukana 1190 kirjaa. Arvion mukaan vuonna 2019 ilmestyi kaikkiaan noin 1400 lasten- ja nuortenkirjaa. Kirjoja on mukana kaikkiaan 129 kustantajalta.

Lasten- ja nuortenkirjojen kotimaisuusaste on Kirjakorissa jo kolmatta vuotta yli 50 prosenttia, kotimaisia kirjoja on mukana kaikkiaan 625 ja käännettyjä 604. Kotimaisten kirjojen joukossa on 27 suomenruotsalaista ruotsinkielistä kirjaa, 13 saamenkielistä ja 2 karjalankielistä kirjaa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten lasten ja nuorten keho ja itsemääräämisoikeus, koulukiusaaminen, ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu. Tunnetaidot ovat vahvasti esillä kuvakirjoissa. Mielenterveyteen liittyvistä asioista, kuten terapiassa käymisestä, puhutaan nuortenromaaneissa aiempaa avoimemmin. Monet kirjat tarjoavat eri-ikäisille lapsille neuvoja ja voimia esimerkiksi esikuvien ja henkilökohtaisten kokemusten kautta.

Kirjakori-työryhmä: Heidi Juopperi, Kaisa Laaksonen, Päivi Nordling
Sivuston ja julisteen suunnittelu: Taru Hirvonen

Aiempien vuosien Kirjakori-tilastot