Rikke Platz Cortsen: Comics as youth and young adult literature
Dr Rikke Platz Cortsen is Assistant Lecturer at University College Copenhagen, Denmark where she researches and teaches Danish at the College of Teacher Education. Her PhD thesis is on temporality and spatiality in comics, and she has published a number of articles and books on comics and graphic novels and how they can be used in education. She is particularly interested in artistic and creative methods in working with comics as literature.
Lauri Julkunen
FT Lauri Julkunen on väitellyt tohtoriksi vuonna 2021 Suomen historian alalta aiheenaan uskonnon ja sukupuolen välinen suhde 1900-luvun alun poikatyössä ja poikakulttuurissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat nuoruuden historia, sukupuolihistoria, kasvatushistoria, kirjahistoria ja tiedon historia. Tämänhetkisissä tutkimushankkeissaan hän tarkastelee modernin kirjankeräilyn historiaa sekä nuoruuden tutkimisen ja tietämisen varhaisvaiheita 1900-luvun alussa.
Sakari Katajamäki
Dosentti Sakari Katajamäki (SKS & Helsingin yliopisto) on runouteen ja tieteelliseen editointiin erikoistunut kirjallisuudentutkija, joka on tutkinut muun muassa nonsensekirjallisuutta ja suomalaisen limerikkirunouden historiaa. Tällä hetkellä hän työskentelee muun muassa Aleksis Kiven ja Minna Canthin tieteellisen editoinnin parissa sekä johtaa monitieteistä tutkimushanketta ”Kääntämisen jäljet arkistoissa” (Koneen Säätiö).
Toni Lahtinen: Ilmastonmuutos nuortenkirjallisuudessa
FT, dosentti Toni Lahtinen on kirjallisuustieteen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Lahtinen on erikoistunut ekokritiikkiin ja kirjallisuushistoriaan. Parhaillaan hän valmistelee monografiaa ympäristöongelmien kuvauksista kotimaisessa nykykirjallisuudessa.
Lea Pennanen: Nuori kirjailija nuortenkirjallisuuden tekijänä
FT Lea Pennanen on pienkustantamo Kustannus Z:n perustaja, kustantaja ja opettaja. Lea valmistui Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen maisteriohjelmasta vuonna 2007 ja on opettanut suomen kieltä ja kirjallisuutta, sanataidetta sekä luovaa kirjoittamista eri koulutusasteilla. Vuonna 2021 hän perusti kustantamon, joka julkaisee lasten ja nuorten eli z-sukupolven tekemää kirjallisuutta. Myös Lean väitöskirja Lapsitekijyys taidekasvatuksen kontekstissa käsittelee lapsia ja nuoria taiteen tekijöinä. Tällä hetkellä Lea työskentelee valmistavan opetuksen opettajana Kesälahden koulussa Pohjois-Karjalassa.
Melanie Ramdarshan Bold
Dr Melanie Ramdarshan Bold is a Senior Lecturer in Children’s and YA Literature at the University of Glasgow, where she teaches and researches children’s and YA literature and book culture. Her research centres on literary/cultural sociology – looking at the experiences of readers and authors from socially marginalised groups – and inclusive children’s and YA literature. Melanie’s most recent work has focused on the representation of people of colour, and the experiences of authors and readers of colour. Melanie has published widely on the topic; alongside numerous publications about contemporary book culture. Her book Inclusive Young Adult Fiction, was published by Palgrave in 2019. Melanie is on the Advisory Boards for the CLPE Reflecting Realities project, the Pop-up Pathways into Children’s Publishing project, and works with a number of cultural organisations across the UK.
Hanna Samola
Hanna Samola on Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa ja kotimaisen kirjallisuuden dosentti Turun yliopistossa. Hän on tutkinut esimerkiksi satuintertekstuaalisuutta ja dystopiakirjallisuutta. Tällä hetkellä hän tekee tutkimusta Suomen kirjallisuuden historiallista poetiikkaa käsittelevässä hankkeessa.
Sonja Tiitola
Sonja Tiitola (os. Mikkonen) on kirjallisuustieteen väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa. Hän tutkii väitöstutkimuksessaan tilan epävakautta spekulatiivisessa nuortenkirjallisuudessa. Häntä kiinnostaa erityisesti spekulatiivisen fiktion mahdollistamat kuvaukset tilasta ja siitä, miten tila kietoutuu yhteen nuoruuden kokemusten kanssa.
Myry Voipio
FT Myry Voipio on lasten- ja nuortenkirjallisuudentukija, joka työskentelee laaja-alaisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentällä. Hän luennoi ja pitää koulutuksia lasten- ja nuortenkirjallisuusaiheista, kirjoittaa, kustannustoimittaa ja kääntää lastenkirjallisuutta suomeksi. Voipio on väitellyt suomalaisen tyttökirjallisuuden kehityksestä Jyväskylän yliopistosta vuonna 2015.
Lydia Wistisen
Lydia Wistisen is Associate Professor at the Department of Culture and Aesthetics, Stockholm University, Sweden. She is a part of their research group of children’s and young adult literature. Her research covers Swedish YA and urbanity, Swedish, Danish, and American depictions of youth, as well as 1960s and 70s children’s literature. She is currently working on an externally funded project called “The Child in the Wasteocene: Trash Thematics, Waste Aesthetics, and Environmental Ethics in Swedish Children’s Culture 1969–1977”