Ääntä ja äksöniä -seminaarin puhujaesittelyt

Kuvakirjat ja datavisualisointi

Pirita Tolvanen.
Kuva: Niklas Meltio

 

Pirita Tolvanen
Pirita Tolvanen on kuvittaja, jonka intohimona ovat tiedon kuvittaminen ja tietokuvakirjat. Häneltä on julkaistu kaksi tietokuvakirjaa: Paroni – Jarno Saarisen elämä (Myllylahti 2018) ja Rallitalli, (Tammi 2021, kirjoittanut Pasi Lönn) joista ensimmäisen hän myös kirjoitti. Tolvanen työskentelee datavisualisoinnin ja tietokuvakirjat yhdistävän projektin parissa, joka sai alkunsa Fulbright-stipendiaattikaudesta Simmonsin yliopiston lastenkirjallisuuden tutkimuskeskuksessa Bostonissa, MA, Yhdysvalloissa alkuvuonna 2022.

Äänikirjapaneeli

Noora Al-Ani.

Noora Al-Ani
Noora Al-Ani vastaa Kustannusosakeyhtiö Otavan yleisen kirjallisuuden digikustantamisesta. Hän rakastaa raakoja jännäreitä, irtokarkkeja ja listoja. Otava on Suomen suurin kirjakustannusalan toimija, joka kustantaa kaunokirjallisuutta, tietokirjoja ja oppimateriaaleja.
Sari Forsström.

 

Sari Forsström
Sari Forsström on seurannut Suomen äänikirjamarkkinan kasvuja ja kehitystä läheisesti vuodesta 2016. Hän vastaa BookBeatin Suomen liiketoiminnan kehityksestä. BookBeat on Ruotsissa vuonna 2015 perustettu digitaalisia äänikirjoja ja e-kirjoja tarjoava yritys. Suomessa vuonna 2016 lanseerattu BookBeat tarjoaa yli puoli miljoonaa ääni- tai e-kirjaa.

Miiko Toiviainen.
Kuva: Ilkka Saastamoinen.

 

Miiko Toiviainen
Miiko Toiviainen on helsinkiläinen näyttelijä. Tänä syksynä hän esiintyy KOM-Teatterissa koko perheen musikaalissa Reearuu, sekä kiertää transihmisyydestä kertovalla monologillaan Kepeä elämäni. Teatterin ohella Miiko tekee kameratöitä, runsaasti äänitöitä eri dubbausstudioilla, näyttelee kuunnelmissa ja lukee äänikirjoja. Viimeisimpänä häntä lukijakopissa riemastutti Hannele Lampelan lastenkirja Paavali Pattinen, supernolo supersankari.

Hanna Järvenpää.

 

Hanna Järvenpää
Hanna Järvenpää on nykykulttuurin väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa, jossa hän työstää väitöstutkimustaan lasten ja nuorten digitaalisesta kirjallisuudesta, äänikirjoista ja muuttuvista lukemisen tavoista. Lisäksi Järvenpää on kiinnostunut lasten peli- ja leikkikulttuureista sekä vapaa-ajan lukemisesta.

Teatteri- ja elokuvakeskustelu

Juuli Niemi.
Kuva: Mitro Härkönen.
Juuli Niemi
Juuli Niemi on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt runoja ja proosaa, viimeisimpänä romaani Mahdottomia oletuksia keväällä 2022. Hänen nuortenromaaninsa Et kävele yksin voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016. Hän on tehnyt kahdesta nuortenromaanista adaptaatiot elokuvaksi, Roskisprinssi vuonna 2011, sekä Valoa valoa valoa, joka tulee elokuvateattereihin maaliskuussa 2023.

Antti Viitamäki.

Antti Viitamäki
Antti Viitamäki on jyväskyläläinen teatterin- ja musiikintekijä, graafinen suunnittelija, näyttelijä ja ristikoiden laatija. Reilun viidenkymmenen ohjauksen ja soundtrackin lisäksi hän on kirjoittanut, dramatisoinut ja kääntänyt alun kolmattakymmentä näytelmää, joista viimeisimpänä Amiraali-nuortennäytelmän. Muita hänen tunnettuja teatteriohjauksiaan viime vuosilta ovat Ministeriä viedään -farssi, Hiirenloukku -dekkarinäytelmä sekä koko perheen musiikkinäytelmä, Aikamatkaradio.

Mikko Saari.

Mikko Saari
Mikko Saari on tamperelainen kirjallisuudenharrastaja ja kirja-arvioita julkaisevan Kirjavinkit.fi:n päätoimittaja. Mikko lukee kirjallisuutta monipuolisesti ja kirjoittaa lukemastaan Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Lisäksi hän on intohimoinen lautapelien harrastaja aina 1990-luvulta alkaen, mistä hänet on palkittu vuonna 2015 Kultainen lohikäärme -elämäntyöpalkinnolla. Hän toimiikin Lautapelioppaan päätoimittajana.

Kirjasta näyttelyksi

Sanna Pellicioni.

 


Sanna Pelliccioni

Sanna Pelliccioni on Helsingissä asuva tuottelias kuvittaja ja lastenkirjailija, aiemmalta koulutukseltaan biologi ja kasvatustieteilijä. Hänellä on oma 18-osainen pienten lasten Onni-kirjasarja, hän tekee Suomen supernaisia -sarjaa Leena Virtasen kanssa sekä pitkäaikaista yhteistyötä usean kirjailijan kanssa. Useat Pelliccionin kirjat muuntuvat myös näyttelyiksi. Näiden lisäksi Pelliccioni on suunnitellut lastenkulttuurikeskuksissa, museoissa ja gallerioissa laajasti kiertäneitä kirjoihin perustuvia näyttelyitään, kuten Suomalais-arabialainen Toiveretki -näyttelyn ja Lue minut -näyttelyn.

Lasten- ja nuortenkirjafilmatisoinnit monilukutaidon tukena

Marjo Kovanen.

 

 

Marjo Kovanen
FM Marjo Kovanen toimii valtakunnallisen elokuvakasvatusjärjestö Koulukinon erityisasiantuntijana. Kovanen on myös Mediakasvatusseuran hallituksen puheenjohtaja sekä Suomen Elokuvatutkimuksen Seuran ja European Children´s Film Associationin hallitusten jäsen.